Siirry pääsisältöön

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

Pikkujouluista saa enemmän irti
kun heittäydyt mukaan!
Hauskaa pikkujouluaikaa!

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.

1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin


Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja turvallisessa. Uskaltauduin mukaan ja lähdin avoimin mielin mukaan. Samasa tuntemattoman kohtamisesta lauletaan suomalaisissa lauluissa ja puhutaan kirjallisuudessa. Tässä pari poimintaa:
"Sillä tuttuun helvettiin on helpompaa jäädä kii,
kuin mennä tietä tuntematonta,
vaikka se viedä vois paratiisiin" Kaija Koo: Yhtä kaikki
Samasta asiasta mm. Brian Tracy on sanonut:
"To achieve something you have never achieved before,
you will have to do something you have never done before." - Brian Tracy

Eli

"Saavuttaaksesi jotain, mitä et ole ennen saavuttanut,
sinun täytyy tehdä jotain mitä et ole ikinä ennen tehnyt."
Pikkujouluissa pääsimme kokeilemaan uusia lajeja, mm. FlagHunttia. Meille oli järjestetty kuumat porealtaat, saunat, paljut, yllätysbändi, taikuri-esitys, standup-koomikko ja erinomaista seuraa sekä ruokaa. Oli hauskaa ja opin paljon uusia juttuja koska uskalsin suhtautua uusiin asioihin avoimin mielin.


2. Kokeile jotain hullua tai uutta, jota et ole ennen kokeillut

Meille oli järjestetty Stand-UP -koomikko. Se oli järjestetty niin, että kaikille jaettiin roolit ja minä sain roolikseni pitää Stand-UP esityksen aiheesta työssäjaksaminen. En ole ikinä ennen puhunut työssäjaksamisesta enkä ollut esillä standup-koomikkona.

Koitin äkkiä miettiä mitä työssäjaksamiseen liittyy. Työssäjaksamiseen liittyy kolme asiaa: A) Minä haluan B) minä osaan C) minä jaksan. Laitoin itseni likoon ja yritin naurattaa toisia jaksamiseen liittyvällä basistivitsillä. Olin nähnyt, että standup koomikot ottavat yleisöä mukaan ja hauskuuttavat stereotypioilla toisia. Yritin ottaa yleisöä mukaan osaamis ja oppimisteemaa. Haluamisteemaa pyrin nostamaan esille roolihahmoni kautta.

En ole yhtään varma saiko yleisö sanomaa selville, mutta ainakin minä opin miten haastavaa standuppi on. Standupissa pitäisi olla kunnon harjoiteltu käsikirjoitus, jotta paketti pysyisi hyvin kasassa. Ihmisiä saa nauramaan alapäähuumorilla, stereotypioilla ja tekemällä roolihahmostaan naurettavan.

Jos kukaan muu ei oppinut mitään, niin ainakin minä kokeilin jotain uutta ja hullua ja seuraavalla kerralla olen hieman valmiimpi yllättäviin standup -esiintymisiin ja osaan valmistautua paremmin.

3. Näytä itsestäsi myös ei-työminää, kerro jos olet keräillyt Spice Girls -kortteja

Pikkujouluissa on hyvä tilaisuus tutustua muihin työkavereihin ihan kavereina. Sinulla on loistava tilaisuus olla oma itsesi ja avata hieman kuortasi muille ihmisille.

Meillä on usein yhteisiä juttuja ja yhteisten juttujen kautta voit oppit muista asioita, jotka tekevät työntekemisen heidän kanssa pikkujoulujen jälkeen kivemmaksi.

Yksi parhaista illan keskusteluista oli, kun arvuuttelimme mitkä olivatkaan Turtlesien nimet. Huomasimme, että aika monella meistä on Turtles -historiaa. Moni on katsonut sarjoja ja keräillyt kortteja. Tuli pikkujouluissa yksi paljastuskin jopa, että eräs nimeltä mainitsematon työkaverini on kerännyt joskus Spice Girls -kortteja "koska kaikki luokassa keräsivät, tytöt ja pojat".

Osallistu pikkujouluissa rohkeasti mukaan kaikkiin mitä järjestäjät houkuttelevat teitä. Esiintymällä ja osallistumalla saat enemmän. Esiintyessäsi ota mukaan oma itsesi ja unohda työminäsi, joka on usein jossain pomo tai työntekijä -roolissa. Näytä kuka olet ja tutustu muihin.

4. Verkostoidu 


Mitä isompi firma, sitä parempi mahdollisuus firman pikkujoulut on verkostoitumiselle. Pikkujouluissa on mahdollisuus tavata eri osastojen tyyppejä ja jutella heidän kanssaan. Voit oppia samalla minkälaisia ihmisiä teillä on ja normiduunissa voit hyödyntää näitä verkostoja kun tarvitset apua jossain tilanteessa.

5. Tutustu johonkin ihmiseen kunnolla


Mieti etukäteen joku, johon haluat tutustua. Ota tavoitteeksi oppia jotain uutta hänestä. Mene jututtamaan, keskustele ja tutustu kunnolla. Pikkujouluissa on kerrankin aikaa puhua muistakin kuin työasioista.

Tiedän, että moni käyttää pikkujouluja myös deittailutapahtumana, mutta sen voit jättää myös pikkujoulujen jälkeiseen aikaan, sillä deitti.netistä löydät seuraa myöhemminkin.

Tutustu kunnolla johonkin ihmiseen. Itse opin useastakin ihmisestä paljon. En tiennyt esimerkiksi että suomikauppa.fi:n Sasu Villikka on hemmetin kova laulaja!

Kiitos pikkujoulujemme järjestäjille! Minulla oli hauskaa! Nauttikaa elämästänne. PMMP:n tytöt kappaleessa kehoitetaan:
"Kannattaa kokeilla itsensä häpäisyä
siihen ei kuole,
kokeilin,
oon vielä hengissä"
 - PMMP - Tytöt

Hauskaa pikkujouluaikaa kaikille!

Ilkka O. Lavas
Sarjayrittäjä, kasvuyrittäjä


Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


PMMP - tytöt -laulun sanat kokonaisuudessaan:


Yhdentekevää mikä on epäoriginaalia
kaikki on lainattuu, pitäähän perinteit vaalia
Ihan sama virtaako Iijoki vai Ararat
pastissin pastissin pastissi ja lainaideat
En oo mikään perse, oon mieluummin persoona
jättäkää mut pois miss pop -kilpailuista
Terkut hiekkalaatikkojen reunoilta
tulkaa tekeen meidän kaa rakkauden hiekkakakkuja

Kun on saanu aina alottaa kaiken alusta
ei oo näkyny tyhjän paperin kauhua
Kaikki kel on sakset osaa leikata
jos mokaatte, kukaan ei muista sitä huomenna
Kannattaa kokeilla itsensä häpäisyä
siihen ei kuole, kokeilin, oon vielä hengissä
Tehkää ite kaikki ihan alusta
niin se on ajankuva päivänkuva hetkenkuva omakuva

Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta
ei raudasta tai puusta
Miten tyttöjä tehdään
No ne on toisia aineita mistä tämmöset koostuu
Värikkäit palikoita rakentaa oma torni
kun juomakulttuuriperhe kasvattaa
Tehän ootte jo oikein
kun te ootte vaan just noin
Kaikki mitä te teette
ja se miten te ootte
Hunninko maailmankartalle

No näihä se on!

Jang ei ole mitään ilman jinnii
ei maailma oo mitään ilman naista
kehotanki joka pimuu ja mimmii
a-antakaa kuulua ja antakaa haista, joo
tääl ei sitä tarvitse anteeksi pyytää
millään tavoin ikinä ujostella, että
ootte täydellisiä noin
voitte tehdä ja mennä
nainen, sanon sulle: Uneksi, lennä!
Sä voit tehdä ja mennä
nainen, sanon sulle
hei mä sanon sulle: Uneksi, lennä!

Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta
ei raudasta tai puusta
Miten tyttöjä tehdään
No ne on toisia aineita mistä tämmöset koostuu
ne kasvaa miten sattuu
kun marttyyrimadonna
ja pyhä virtahepo ne kasvattaa
Tehän ootte jo oikein
kun te ootte vaan just noin
Kaikki mitä te teette
ja se miten te ootte
Hunninko maailmankartalle

Pienempää, myöhään, vähemmän, puolet
Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta
ei raudasta tai puusta
Miten tyttöjä tehdään
No ne on toisia aineita mistä tämmöset koostuu
ne kasvaa ihanaksi
ja pärjää pakon eessä
kun itsensä ne itse kasvattaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G