Siirry pääsisältöön

Uudenvuodenlupaus 2013

Kahden totuuden kello.
Paljonko kello on oikeasti?
Miten suhtaudumme eri kulttuureihin?
Miten suhtaudumme toisiin ihmisiin?
Miten suhtaudut minuun?
Miten suhtautuisin sinuun?

Uudenvuodenlupaus


Se miten katsomme maailmaa, riippuu siitä miten suhtaudumme muihin ihmisiin. Minun mielestäni kello on nyt puoli neljä. Serkkuni ruotsissa väittää että kello on puoli kolme. Kumpikin on oikeassa ja molemmat ovat väärässä. Voimme hyväksyä toisen ihmisen näkökulman jos ymmärrämme, että totuuksia on monia. Voimme aivan itse valita miten suhtaudumme muihin ihmisiin.

Maassamme on juuri nyt paljon venäläisturisteja. He ovat lähteneet suomen lomalle nauttimaan lomastaan. He odottavat, että otamme heidän rahansa vastaan. Miten itse käyttäydymme kun olemme etelässä? Olemmeko me lomallamme samanlaisia kiireisiä paskiaisia, jotka eivät kunnioita paikallisväestöä. Voimme suhtautua turismiin joko myönteisesti tai negatiivisesti. Haluanko, että venäläisturistit nauttivat lomastaan? Annanko heille tilaa shoppailla? Valinta on minun. Valinta on sinun.

Me ihmiset elämme sielultamme ja ajatusmaailmaltamme eri aikavyöhykkeilllä. Joskus satunnaisesti voimme olla samalla aaltopituudella, mutta useimmiten emme kuitenkaan ymmärrä toisiamme.

Uudenvuodenlupaus on yhdyssana. Tarkistin sen kotimaisten kielten tutkimuslaitokselta. Suomen kieltä ei saa väärentää eikä sanoilla saa leikitellä. Saapas. Luovuudelle pitää antaa tilaa. Arvostelijat ja kriitikot pitävät kyllä huolen siitä, että kirjoituksiani arvostellaan. Omaa aikaa ei pidä käyttää omien luomusten arvostelemiseen.

Kirjoitan teille runon, se ei ole runomitassa eikä se ole haiku. Se on ajatuksia uudelle vuodelle 2013. Lupauksia jotka voimme unohtaa heti ylihuomenna, mutta joita voimme palata silloin tällöin katsomaan ja muistuttamaan itsellemme että me ihmiset olemme erilaisia ja erilaisuus on hyväksi.

Lupauksia uudelle vuodelle 2013
En aio luvata mitään teille. 
Lupaan ainostaan itselleni. 
Itseni vuoksi.

Itsekkyyttäni on se, 
että haluan
auttaa teitä
katsomaan itseenne.
jotta maailmassa olisi
entistäkin onnellisempia ihmisiä.
Onnellinen sinä tarkoittaa
onnellista minää.


Haluan että sinä voit ensi vuonna 
hieman paremmin kuin tänä vuonna.

En voi luvata sinulle mitään
jollet itse lupaa itsellesi.

Ole itsepäinen
ole itsenäinen

Lupaa vain itsellesi
sillä tässä maailmassa
et voi muuttaa ketään muuta
kuin itseäsi.

Voit muuttaa muissa
vain suhtautumisesi heihin.

Siksi minäkään en aio
luvata mitään sinulle.

Lupaan vain itselleni
muuttua hieman
ja muuttaa sitä
mitä ajattelen sinusta.

Ajattelen, että olet
ihanampi ensi vuonna
rakastavampi ensi vuonna
haluat ymmärtää toisia paremmin

haluat luottaa ihmisiin
haluat antaa anteeksi
ja uskallat pyytää anteeksi,

haluat olla nöyrä
ja kunnioittaa muita

haluat uskoa toisten mahdollisuuksiin kasvaa
haluat nähdä muiden kehittyvän
haluat nähdä kansamme nousevan taantumasta

haluat kannustaa toisia
haluat rohkaista toisia
haluat tsempata muita

haluat uskoa ihmeisiin
ja tehdä ne todeksi.

Reipasta uutta vuotta!


Ilkka O. Lavas
rakastava yrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelma n koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä. Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit. Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää.

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään