Siirry pääsisältöön

Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Perheväkivalta kuuluu jouluun, mutta sen ei ole pakko kuulua

Eppu Normaalin murheellisten laulujen maa -biisissä kerrotaan suomalaisen perheväkivallan lyhyt historia: 
Syyttömänä syntymään sattui hän
tähän maahan pohjoiseen ja kylmään,
jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai
hakkasivat vaimot lapset jos ne kiinni sai.

Perinteisen miehen kohtalon
halus' vältää poika tuo.
En koskaan osta kirvestä,
enkä koskaan viinaa juo.
Muuten juon talon.

Lumihanki kutsuu perhettä talvisin,
vaan en tahdo tehdä koskaan lailla isin.
Mut kun työnvälityksestä työtä ei saa,
hälle kohtalonkoura juottaa väkijuomaa.

Niin Turmiolan Tommi taas herää henkiin
ja herrojen elkeet tarttuvat renkiin.
kohti laukkaa viinakauppaa

Se miehen epätoivoon ajaa,
kun halla viljaa korjaa.
Keskeltä kylmän mullan hiljaa
kylmä silmä tuijottaa,
kun kirves kohoaa

Keskeltä kumpujen mullasta maan
isät ylpeinä katsovat poikiaan,
kun työttömyys, viina, kirves ja perhe
lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Elämämme koostuu kokemuksistamme, unelmistamme ja siitä miten itsemme nykyhetkellä koemme. Lapsuuteni oli onnellista, meillä oli iso piha ja paljon kivoja leikkejä. Lapsuudessani oli rikkinäisiäkin hetkiä. Jokaisen elämässä on - eihän tämä muuten olisi elämää. Eräs kaverini kerran sanoi minulle kun olin ehkä kymmenen vanha: "Sun isä on aika raaka.", siihen kiteytyy paljon. Kuittasin asian huumorilla: "Joo, se pitäis lähettää lämpimään maahan vähän kypsymään".

Laitoin satunnaista musaa soimaan koneeni arkistoista ja sieltä löytyi Torvisen Koneen biisi Sanaton Sana vuodelta 1996. Tässä biisi youtube -versiona. Olen itse kirjoittanut tekstit ja soitan bassoa. Lasse Sakara on säveltänyt, laulaa ja on kitarassa. Erno Peltonen rummuissa.


Pilvetön taivas 
itki itsensä tyhjiin, 
jäi vain märkä muisto
katuojiin

Lähti matkalle
maihin kaukaisiin
jätti muistoksi 
hiljaisen näkemiin

16 vuotta vanha biisi on minun kirjoittamani ja olen kirjoittanut sen silloin, kun vanhempani erosivat ja isäni muutti ulkomaille. Isäni muutti viroon, jätti lapsensa ja perheensä Suomeen. Lapsuuteni kokemuksia rikastivat tämä vanhempieni avioero ja etenkin sitä edeltänyt aika johon kuului isäni harjoittamaa perheväkivaltaa, äkkipikaisuuskohtauksia ja isäni harrastamaa juomiskulttuuria.


Juodessaan isäni muuttui arvaamattomaksi ja se oli pelottavaa. Välillä hän ajoi meidät ulos kodista ja välillä uhkaili leipäveitsellä. Poliisia emme aina edes uskaltaneet kutsua paikalle ja kun poliisi tuli, kaikki oli taas muka ihan hyvin. Joskus toivoin, että poliisit veisivät isän pois, mutta he vain kävivät rauhoittelemassa ja sen jälkeen tuli hirveä tenttaus kuka poliisit kutsui.

Väkivalta ja pelottelu oli isäni tapa saada kunnioitusta. Se oli ainoa jolla hän pystyi pitämään meidät kurissa. Mitä muuta hän olisi osannutkaan, kun hänen lapsuutensa kodissa ja lastenkodissa tunteita ei käsitelty vaan ne ohitettiin olemalla niin kova ettei tunteita näy.

Olen antanut jo edesmenneelle isälleni anteeksi. Olen pärjännyt elämässäni ja oppinut olemaan oma itseni. Olen sujut oman itseni ja historiani kanssa. Jos sinulla on murheita historiassa, toivon että osaat käsitellä ne, hyväksyä ja antaa anteeksi.

Oli isäsuhteessani hyviäkin asioita ja arvostan mm. hänen ahkeruuttaan, yritteliäisyyttään ja periksiantamattomuuttaan. Hyvistä ja huonoista historian asioista huolimatta meistä jokainen rakentaa itse omaa tulevaisuuttaan. Jokainen meistä valitsee kenen kanssa on, missä työpaikassa tekee töitä ja missä maassa asuu. Vaikka sulla olis helvetti takana, niin ei sun toista sellaista kannata etees rakentaa. Voit itse valita miten käsittelet tunteitasi, annatko joulustressin tarttua itseesi vai nautitko rauhallisesta sunnuntaista.


Viime viikolla sosiaalisessa mediassa kiersi 6-vuotiaan Neean kirje, joka on julkaistu Härmä -lehdessä. Oli kyseessä aito tai väärennetty kirje, niin viesti on mielestäni hyvä. Lasten kanssa kannattaa juoda hillitysti. Jos et osaa juoda, niin älä ota sitä ensimmäistä kaljaa. Jos osaat juoda hillitysti, niin nauti siitä taidosta tyylillä.

Menestyvä yrittäjäkin on ihminen. Sinä yrittäjä: pidä huolta jaksamisestasi ja omasta itsestäsi. Pidä huoli fyysisestä kunnostasi ja hoida henkistä kuntoasi.

Rakenna itsellesi elämä jonka ansaitset ja jota arvostat. Anna lapsillesi sellainen lapsuus, jonka pohjalle on hyvä rakentaa terve elämä. Meidän ei tarvitse kostaa isiemme vääryyksiä lapsillemme. Me voimme muuttaa maailmaa antamalla lapsillemme turvallisen lapsuuden ilman perheväkivaltaa.

Huomenna on jouluaatto. Toivon väkivallatonta joulua niihinkin perheisiin, joihin väkivalta normaalisti kuuluisi.

Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, selviytyjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas 
Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelma n koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä. Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit. Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää.