Siirry pääsisältöön

Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Perheväkivalta kuuluu jouluun, mutta sen ei ole pakko kuulua

Eppu Normaalin murheellisten laulujen maa -biisissä kerrotaan suomalaisen perheväkivallan lyhyt historia: 
Syyttömänä syntymään sattui hän
tähän maahan pohjoiseen ja kylmään,
jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai
hakkasivat vaimot lapset jos ne kiinni sai.

Perinteisen miehen kohtalon
halus' vältää poika tuo.
En koskaan osta kirvestä,
enkä koskaan viinaa juo.
Muuten juon talon.

Lumihanki kutsuu perhettä talvisin,
vaan en tahdo tehdä koskaan lailla isin.
Mut kun työnvälityksestä työtä ei saa,
hälle kohtalonkoura juottaa väkijuomaa.

Niin Turmiolan Tommi taas herää henkiin
ja herrojen elkeet tarttuvat renkiin.
kohti laukkaa viinakauppaa

Se miehen epätoivoon ajaa,
kun halla viljaa korjaa.
Keskeltä kylmän mullan hiljaa
kylmä silmä tuijottaa,
kun kirves kohoaa

Keskeltä kumpujen mullasta maan
isät ylpeinä katsovat poikiaan,
kun työttömyys, viina, kirves ja perhe
lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Elämämme koostuu kokemuksistamme, unelmistamme ja siitä miten itsemme nykyhetkellä koemme. Lapsuuteni oli onnellista, meillä oli iso piha ja paljon kivoja leikkejä. Lapsuudessani oli rikkinäisiäkin hetkiä. Jokaisen elämässä on - eihän tämä muuten olisi elämää. Eräs kaverini kerran sanoi minulle kun olin ehkä kymmenen vanha: "Sun isä on aika raaka.", siihen kiteytyy paljon. Kuittasin asian huumorilla: "Joo, se pitäis lähettää lämpimään maahan vähän kypsymään".

Laitoin satunnaista musaa soimaan koneeni arkistoista ja sieltä löytyi Torvisen Koneen biisi Sanaton Sana vuodelta 1996. Tässä biisi youtube -versiona. Olen itse kirjoittanut tekstit ja soitan bassoa. Lasse Sakara on säveltänyt, laulaa ja on kitarassa. Erno Peltonen rummuissa.


Pilvetön taivas 
itki itsensä tyhjiin, 
jäi vain märkä muisto
katuojiin

Lähti matkalle
maihin kaukaisiin
jätti muistoksi 
hiljaisen näkemiin

16 vuotta vanha biisi on minun kirjoittamani ja olen kirjoittanut sen silloin, kun vanhempani erosivat ja isäni muutti ulkomaille. Isäni muutti viroon, jätti lapsensa ja perheensä Suomeen. Lapsuuteni kokemuksia rikastivat tämä vanhempieni avioero ja etenkin sitä edeltänyt aika johon kuului isäni harjoittamaa perheväkivaltaa, äkkipikaisuuskohtauksia ja isäni harrastamaa juomiskulttuuria.


Juodessaan isäni muuttui arvaamattomaksi ja se oli pelottavaa. Välillä hän ajoi meidät ulos kodista ja välillä uhkaili leipäveitsellä. Poliisia emme aina edes uskaltaneet kutsua paikalle ja kun poliisi tuli, kaikki oli taas muka ihan hyvin. Joskus toivoin, että poliisit veisivät isän pois, mutta he vain kävivät rauhoittelemassa ja sen jälkeen tuli hirveä tenttaus kuka poliisit kutsui.

Väkivalta ja pelottelu oli isäni tapa saada kunnioitusta. Se oli ainoa jolla hän pystyi pitämään meidät kurissa. Mitä muuta hän olisi osannutkaan, kun hänen lapsuutensa kodissa ja lastenkodissa tunteita ei käsitelty vaan ne ohitettiin olemalla niin kova ettei tunteita näy.

Olen antanut jo edesmenneelle isälleni anteeksi. Olen pärjännyt elämässäni ja oppinut olemaan oma itseni. Olen sujut oman itseni ja historiani kanssa. Jos sinulla on murheita historiassa, toivon että osaat käsitellä ne, hyväksyä ja antaa anteeksi.

Oli isäsuhteessani hyviäkin asioita ja arvostan mm. hänen ahkeruuttaan, yritteliäisyyttään ja periksiantamattomuuttaan. Hyvistä ja huonoista historian asioista huolimatta meistä jokainen rakentaa itse omaa tulevaisuuttaan. Jokainen meistä valitsee kenen kanssa on, missä työpaikassa tekee töitä ja missä maassa asuu. Vaikka sulla olis helvetti takana, niin ei sun toista sellaista kannata etees rakentaa. Voit itse valita miten käsittelet tunteitasi, annatko joulustressin tarttua itseesi vai nautitko rauhallisesta sunnuntaista.


Viime viikolla sosiaalisessa mediassa kiersi 6-vuotiaan Neean kirje, joka on julkaistu Härmä -lehdessä. Oli kyseessä aito tai väärennetty kirje, niin viesti on mielestäni hyvä. Lasten kanssa kannattaa juoda hillitysti. Jos et osaa juoda, niin älä ota sitä ensimmäistä kaljaa. Jos osaat juoda hillitysti, niin nauti siitä taidosta tyylillä.

Menestyvä yrittäjäkin on ihminen. Sinä yrittäjä: pidä huolta jaksamisestasi ja omasta itsestäsi. Pidä huoli fyysisestä kunnostasi ja hoida henkistä kuntoasi.

Rakenna itsellesi elämä jonka ansaitset ja jota arvostat. Anna lapsillesi sellainen lapsuus, jonka pohjalle on hyvä rakentaa terve elämä. Meidän ei tarvitse kostaa isiemme vääryyksiä lapsillemme. Me voimme muuttaa maailmaa antamalla lapsillemme turvallisen lapsuuden ilman perheväkivaltaa.

Huomenna on jouluaatto. Toivon väkivallatonta joulua niihinkin perheisiin, joihin väkivalta normaalisti kuuluisi.

Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, selviytyjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas 
Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy