Siirry pääsisältöön

Työttömyys, viina, kirves ja perhe. Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Perheväkivalta kuuluu jouluun, mutta sen ei ole pakko kuulua

Eppu Normaalin murheellisten laulujen maa -biisissä kerrotaan suomalaisen perheväkivallan lyhyt historia: 
Syyttömänä syntymään sattui hän
tähän maahan pohjoiseen ja kylmään,
jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai
hakkasivat vaimot lapset jos ne kiinni sai.

Perinteisen miehen kohtalon
halus' vältää poika tuo.
En koskaan osta kirvestä,
enkä koskaan viinaa juo.
Muuten juon talon.

Lumihanki kutsuu perhettä talvisin,
vaan en tahdo tehdä koskaan lailla isin.
Mut kun työnvälityksestä työtä ei saa,
hälle kohtalonkoura juottaa väkijuomaa.

Niin Turmiolan Tommi taas herää henkiin
ja herrojen elkeet tarttuvat renkiin.
kohti laukkaa viinakauppaa

Se miehen epätoivoon ajaa,
kun halla viljaa korjaa.
Keskeltä kylmän mullan hiljaa
kylmä silmä tuijottaa,
kun kirves kohoaa

Keskeltä kumpujen mullasta maan
isät ylpeinä katsovat poikiaan,
kun työttömyys, viina, kirves ja perhe
lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe.

Elämämme koostuu kokemuksistamme, unelmistamme ja siitä miten itsemme nykyhetkellä koemme. Lapsuuteni oli onnellista, meillä oli iso piha ja paljon kivoja leikkejä. Lapsuudessani oli rikkinäisiäkin hetkiä. Jokaisen elämässä on - eihän tämä muuten olisi elämää. Eräs kaverini kerran sanoi minulle kun olin ehkä kymmenen vanha: "Sun isä on aika raaka.", siihen kiteytyy paljon. Kuittasin asian huumorilla: "Joo, se pitäis lähettää lämpimään maahan vähän kypsymään".

Laitoin satunnaista musaa soimaan koneeni arkistoista ja sieltä löytyi Torvisen Koneen biisi Sanaton Sana vuodelta 1996. Tässä biisi youtube -versiona. Olen itse kirjoittanut tekstit ja soitan bassoa. Lasse Sakara on säveltänyt, laulaa ja on kitarassa. Erno Peltonen rummuissa.


Pilvetön taivas 
itki itsensä tyhjiin, 
jäi vain märkä muisto
katuojiin

Lähti matkalle
maihin kaukaisiin
jätti muistoksi 
hiljaisen näkemiin

16 vuotta vanha biisi on minun kirjoittamani ja olen kirjoittanut sen silloin, kun vanhempani erosivat ja isäni muutti ulkomaille. Isäni muutti viroon, jätti lapsensa ja perheensä Suomeen. Lapsuuteni kokemuksia rikastivat tämä vanhempieni avioero ja etenkin sitä edeltänyt aika johon kuului isäni harjoittamaa perheväkivaltaa, äkkipikaisuuskohtauksia ja isäni harrastamaa juomiskulttuuria.


Juodessaan isäni muuttui arvaamattomaksi ja se oli pelottavaa. Välillä hän ajoi meidät ulos kodista ja välillä uhkaili leipäveitsellä. Poliisia emme aina edes uskaltaneet kutsua paikalle ja kun poliisi tuli, kaikki oli taas muka ihan hyvin. Joskus toivoin, että poliisit veisivät isän pois, mutta he vain kävivät rauhoittelemassa ja sen jälkeen tuli hirveä tenttaus kuka poliisit kutsui.

Väkivalta ja pelottelu oli isäni tapa saada kunnioitusta. Se oli ainoa jolla hän pystyi pitämään meidät kurissa. Mitä muuta hän olisi osannutkaan, kun hänen lapsuutensa kodissa ja lastenkodissa tunteita ei käsitelty vaan ne ohitettiin olemalla niin kova ettei tunteita näy.

Olen antanut jo edesmenneelle isälleni anteeksi. Olen pärjännyt elämässäni ja oppinut olemaan oma itseni. Olen sujut oman itseni ja historiani kanssa. Jos sinulla on murheita historiassa, toivon että osaat käsitellä ne, hyväksyä ja antaa anteeksi.

Oli isäsuhteessani hyviäkin asioita ja arvostan mm. hänen ahkeruuttaan, yritteliäisyyttään ja periksiantamattomuuttaan. Hyvistä ja huonoista historian asioista huolimatta meistä jokainen rakentaa itse omaa tulevaisuuttaan. Jokainen meistä valitsee kenen kanssa on, missä työpaikassa tekee töitä ja missä maassa asuu. Vaikka sulla olis helvetti takana, niin ei sun toista sellaista kannata etees rakentaa. Voit itse valita miten käsittelet tunteitasi, annatko joulustressin tarttua itseesi vai nautitko rauhallisesta sunnuntaista.


Viime viikolla sosiaalisessa mediassa kiersi 6-vuotiaan Neean kirje, joka on julkaistu Härmä -lehdessä. Oli kyseessä aito tai väärennetty kirje, niin viesti on mielestäni hyvä. Lasten kanssa kannattaa juoda hillitysti. Jos et osaa juoda, niin älä ota sitä ensimmäistä kaljaa. Jos osaat juoda hillitysti, niin nauti siitä taidosta tyylillä.

Menestyvä yrittäjäkin on ihminen. Sinä yrittäjä: pidä huolta jaksamisestasi ja omasta itsestäsi. Pidä huoli fyysisestä kunnostasi ja hoida henkistä kuntoasi.

Rakenna itsellesi elämä jonka ansaitset ja jota arvostat. Anna lapsillesi sellainen lapsuus, jonka pohjalle on hyvä rakentaa terve elämä. Meidän ei tarvitse kostaa isiemme vääryyksiä lapsillemme. Me voimme muuttaa maailmaa antamalla lapsillemme turvallisen lapsuuden ilman perheväkivaltaa.

Huomenna on jouluaatto. Toivon väkivallatonta joulua niihinkin perheisiin, joihin väkivalta normaalisti kuuluisi.

Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä, selviytyjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas 
Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…