Siirry pääsisältöön

Mikä muuttuu vuonna 2013

Kun mikään ei tunnu muuttuvan,
on aika muuttua itse


Huomenna alkaa uusi vuosi. Tämä vuosi meni jo melkein kokonaan. Tästä päivästä olet jo käyttänyt melkein 7 tuntia nukkumiseen. Mihin aiot käyttää lopun päivästä?

Nyt on hyvä aika pohtia minne tämä vuosi tuli hyödynnettyä ja mitä sait aikaan? Suunnittelen itse nykyään vuoteni etukäteen. Kirjaan ylös tärkeimmät asiat mitä haluan saavuttaa ja mittaan niitä kuukausittain.

Kirjoitin eilen uudenvuodenlupauksia. Päätin, että aion itse muutua ensi vuonna. Jos en muuten muutu, niin aion muuttua vuoden ainakin hieman suvaitsevammaksi. Hyväksyn, että kaikki eivät ajattele samoin kun minä.

En aio vanhentua ensi vuonna. Aion nuorentua. Lapset vanhenevat, me emme. Haluan oppia leikkimään enemmän ja haluan että kaikki on kiinnostavaa ja jännittävää.

Keskimäärin Euroopan Unionissa asuvien ihmisten elinikä on 78,6 vuotta (74,7 vuotta miehillä ja 82,5 vuotta naisilla). 

Keskimäärin tilastollisesti minulla on siis elinaikaa 42 vuotta, josta viimeisen vuoden loppupuolelta voi alustavasti varata ajan omille hautajaisille. (täytyypä merkata heti kalenteriin aika ja paikka).

42 vuotta on vain 15330 päivää, josta tämän päivän jälkeen on jäljellä vain 15329 päivää. Kolmasosa siitä kuluu joka tapauksessa nukkumiseen, joten tunteja on jäljellä vain 245280  tuntia. Tunnin päästä yksi vähemmän.

Vuodessa on 8760 tuntia, josta kolmasosa menee nukkumiseen. Mihin hukkasin tämän 2012 vuoden 5840 tuntia? Elinkö elämääsi niinkuin halusin? En ole unelmoinut eläväni kenenkään muun elämää vaan unelmoin eläväni joka päivä juuri niin kuin se sattui tapahtumaan ja suunnilleen se meni viime vuoden suunnitelmien mukaan :)
Kiinnostavia ja tehtäviä asioita on elämässä yleensä enemmän kuin ehtii tekemään. Viikossa tunteja on 168. Nämä 168 tuntia on "helppo" budjetoida etukäteen. Tässä linkki exceliin, johon voit tallentaa omasi.

Tässä ensi vuoden budjettini:
 
Ilkka O. Lavas
Viikkokalenteri 2013Viikossa tunteja 168, tästä käytän:
30 % 50  nukkuminen
24 % 40  työ
6 % 10  itseni kehittäminen: lukeminen, kirjoittaminen, seminaarit,
 puhuminen, tiedon jakaminen ja omaksuminen
4 % 6  kunnallispolitiikka
8 % 14  syöminen
0 % 0  tv:nkatsominen
2 % 3  elokuvien katsominen
2 % 4  kuntourheilu: uinti, sulkis
6 % 10  muu vapaa-aika / urheilu: prätkäily, lumilautailu
5 % 8  ystävien kanssa oleskelu
8 % 14  lasten kanssa
1 % 2  työmatkat
4 % 7  lepo, tuplastopparit

168 h

Töitä ja itseni kehittämistä aion tehdä yhtä paljon ensi vuonna kuin tänäkin vuonna. Ystävät ja liikunta pysyy samalla tasolla. Isoja tavoitteita pitää olla. 2012 tavoitteeni löydät blogistani. Merkkaan kalenteriini (copy-paste alta), joka kuun viimeiselle päivälle toistuvan tapahtuman, joka muistuttaa minua asioista joita haluan elämässäni:

Tässä asioita joista kalenterini muistuttaa, että minä haluan tehdä vuonna 2013:

 • Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan, samoin lumilautailu.
 • Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin.
 • Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla tms, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista. Tutustu ei-oman-alan ihmisiin. Tämä on luovuusharjoitus.
 • Opiskele kunnolla kunnallispolitiikka ja käy aktiivisesti kokouksissa. Muista päivittää facebook -sivulle mitä kaupungilla ollaan päättämässä. Kysy myös äänestäjiltäsi facessa miten he päättäisivät. Muista päätöksissä pitää lapsiperheiden ja yrittäjyyden puolta koska ne ovat sinulle tärkeitä.
 • Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
 • Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin. Tämä on oikeasti aika hauskaa kun yhtäkkiä muistaa olla kiitollinen toisille toisten tekemisistä.
 • Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
 • Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet. Vähemmän konetta auki kokouksissa. Vähemmän puhelinta auki kokouksissa. Kokouksiin agenda. Printtaa agenda. Harrasta instant-muistioita.
 • Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy. 
 • Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen
 • Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Käy puhumassa alan kehityksestä ja yrittäjyydestä.
 • Julkaise 1 kirja.
 • Tee liiketoimintakauppoja harkiten. Perusta tarvittaessa joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
 • Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä. 
 • Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
 • Vie lapsia harrastuksiin.
 • Ota omaa aikaa joka viikko 1 ilta
 • Käy mökillä ja ui luonnon järvissä

Uutena kuvioon tulee kunnallispolitiikka. Vuodessa siihen menee arviolta 150h, eli noin 3h per vko (keskimäärin). Varaan siihen kuitenkin 6h/vko, koska jotain yllättävää uutta valmistautumis/verkottumisasiaa siihen liittyy kuitenkin jota en osaa budjetoida nyt etukäteen.

Aion vähentää nukkumista 6h viikkotasolla. Olen kuullut, että moni on pystynyt tähän ja aion kokeilla tätä itse. Uskon, että pystyn siihen jos pidän säännöllisen viikkorytmin. Otan tilalle päiväuni-urheilu -henkisiä tuplastoppareita, joilla pysäytän kroppani ja pidän lepoa yllä. Kuntoilusta aion myös pitää kiinni, koska silloin jaksan paremmin.

Minulta on monesti kysytty:

Miten aika riittää kaikkeen?


Päättäväisyydellä, määrätietoisella suunnittelulla ja priorisoinnilla. Tässä pari ajansäästövinkkiä sinulle:
Ajansäästövinkki #1: Lopeta TV:n katsominen.
Miksi en katso TV:tä? TV:n katsomisesta saa vapautettua hirveästi aikaa. Jos katsoisin 3h joka päivä televisiota, kuten keskimäärin suomalainen katsoo, joutuisin jättämään urheilun tai lasten kanssa olemisen pois. Lopetin TV:n katsomisen noin 11 vuotta sitten enkä kadu hetkeäkään.


Ajansäästövinkki #2: Hakeudu töihin kotisi läheisyyteen. Monilla työmatkoihin menee jopa 10h/vko. Mieti miten käyttäisit sen ajan tehokkaasti, esim itsesi kehittämiseen, lukemiseen tai kirjoittamiseen.

Ajansäästövinkki #3: Mene nukkumaan ajoissa. Lähde bileistä kotiin nukkumaan klo 11, niin olet aamulla pirteä.
Menestystä elämäsi hallintaan! Muista, että sinä hallitset aikaasi ja päätät omasta elämästäsi. Onneksi viikko on helppo jakaa tunteihin, jotta voit päättää mitä teet milloinkin.


Ilkka O. Lavas
yrittäjä, ylittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelma n koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä. Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit. Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää.