Siirry pääsisältöön

Prioriteettifiltteri, Sibelius -menetelmä ja miniloma

Albert Edelfelt maalasi
muotokuvan Sibeliuksesta Ainolan
valmistumisen jälkeen syksyllä 1904.
Teos on edelleen Ainolassa. Kuva sibelius.fi
Aina välillä minulle käy niin, että kiinnostavia asioita on enemmän kuin ehtii tehdä. Silloin käytän Sibelius menetelmää tai otan esiin Jennifer Kushellin esittelemän prioriteettifiltterin.

Sibelius menetelmä 

Olen jo pitkään käyttänyt Sibeliuksen tekniikkaa kiireellisille asioille. Sibeliuksen kerrotaan sanoneen: ”kiireellisimmätkin asiat muuttuvat vähemmän kiireellisiksi, kun niiden antaa olla pöydällä, kirjekuoressa avaamattomina pari viikkoa”.

Toki täytyy myöntää, että jotkut asiat ovat oikeasti kiireellisiä, ja jos on jotain luvannut, niin ainakin itselleni on tärkää (prioriteettifiltteri) olla luottamuksen arvoinen.

Varoitus: Toki täytyy muistaa, että jos Sibelius tekniikkaa käyttää liian ahkerasti, niin leimataan herkästi epäluotettavaksi, jolla on myös negatiivisia vaikutuksia siihen, miten luotettavana sinua pidetään.


Prioriteettifiltteri

Toinen hyvä asioiden priorisointimenetelmä on prioriteettifiltteri. Siinä jaotellaan kategorioittain tärkeimmät asiat elämässäsi. Kun edessä olevat tehtävät pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, niin voit käyttää prioriteettifiltteriä.

Tehtävä: Käytä 3 minuuttia ja valitse seuraavasta listasta 5 itsellesi tärkeintä asiaa:
  • Jonkun saavuttaminen (tavoitteiden, tutkinnon valmistuminen, valmiksi saaminen) 
  • Eteneminen uralla (ylennykset)
  • Seikkailu (uudet elämykset ja haastavat kokemukset)
  • Läheisten kanssa oleminen (oma rakas, perhe)
  • Kilpailuvietti (riskien ottaminen, voittaminen)
  • Tiimityö ja yhdessä tekeminen (työskentely muiden kanssa)
  • Luovuus  (haluat olla luova ja innovatiivinen)
  • Taloudellinen turva tai jopa riippumattomuus (taloudellinen vakaus, taloudellinen riippumattomuus ja itsenäisyys)
  • Maine (halua olla kuuluisa tai tunnettu)
  • Vapaus (autonomia, itsenäisyys, riippumattomuus)
  • Ystävyys (läheiset välit toisiin)
  • Aitous (rehellisyys, omana itsenään oleminen, johdonmukaisuus tekemisissä)
  • Jossain mukana olo (osallistuminen toimintaan, kuuluminen yhteisöön)
  • Sijainti tai paikka (kaupunki/maa, lähellä / kaukana ystävistä)
  • Uskollisuus (vastuu, velvollisuus, tottelevaisuus)
  • Järjestys (vakaus, rauhallisuus, mukavuus, selkeys)
  • Henkilökohtainen kehittyminen (oma potentiaali)
  • Nautinnot (hauskuus, ilo, nauru, nautinnollinen elämäntyyli)
  • Valta (kontrolli, auktoriteetti, vaikutusvalta)
  • Arvovalta (maine, imago, status)
  • Tunnustukset (huomionosoitukset, kiitokset, oman arvon huomioiminen)
  • Vastuun kantaminen (tekee mitä lupaa, on luottamuksen arvoinen)
  • Itsekunnioitus (oman arvon tunto, identiteetti, ylpeys omasta itsestä)
  • Vaihtelevuus (uusian asioiden kokeminen, projektien vaihtelevuus)
  • Varallisuus (rahan tekeminen, rikkaaksi tuleminen)

    Listan laati Jennifer Kushell  / YSN.com
Printtaa tämä sivu. Kun olet valinnut ja alleviivannut ylläolevista 5 tärkeintä niin sinulla on oma prioriteettifiltteri. Pidä printattu sivu lompakossasi, työpöydälläsi, seinälläsi tai missä vaan mistä voit nopeasti tsekata mitkä asiat sinulle olikaan tärkeimpiä. Kokeile vastaako nykyinen työpaikkasi prioriteettejäsi? Testaa elätkö prioriteettiesi mukaisesti?

Kun sinulla on kiire, on tärkeintä tehtä niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Sinulla ei voi olla aikaa kuin tärkeimmille asioille ja silloin prioriteettifiltteri auttaa sinua valitsemaan mitkä tärkeimmät asiat tehdään ja mitkä sinulle vähemmän tärkeät lykätään joko Sibelius –menetelmällä tai muuten.

Palkitse itsesi vapaapäivällä

Menestyvän yrittäjän on tärkeä joskus myös levätä.  Tuttavani FB:ssä tuskaili kun on niin monta rautaa tulessa. Ehdotin minilomaa, jolloin hän irtisanoutuu X päiväksi harrastuksistaan ja ottaa X päiväksi palkatonta vapaata. Yrittäjälle tämä on helppoa: harrastuksista voi aina jäädä pois ja kun delegoin huomiset palaverit muille, niin voin pitää huomisen vapaata.

Mitä itse tekisit tai tekisitkö mitään jos olisit minilomalla?

Sinä itse voit joka päivä päättää miten käytät seuraavat 24h. Ihan oikeasti. Sinä! Ei kukaan muu. Ihan varmasti sinulta löytyy seuraavan kuukauden aikana päivä, josta voit raivata kaikki muut asiat pois ja keskittyä itseesi.

Olen varma, että minilomasi onnistuu, jos vain tahdot. Kysymys kuuluu: tahdotko?
Jos ei tee mitään, niin onko se tekemistä? Kuinka kauan pitää olla tekemättä mitään, että taas haluaa tehdä jotain muuta?


Raivasin kalenteristani tilaa ja lähden huomenna minilomalle Sveitsiin. Taskussani on prioriteettifiltteri. Heippa!


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o