Siirry pääsisältöön

Onko hallitustyöskentelystä hyötyä?

Hallitus on englanniksi Board. Board tarkoitti
alunperin laivan kantta ja siis päällystöä.
Laivalla on kuitenkin omistajat, mutta
hallitus eli Board vastaa toiminnasta
ja laivan liiketoimintakunnosta ja
Boardin tärkein tehtävä on auttaa kipparia
laivan ohjaamisessa ja pitää huolta
siitä, että laivan omistaja saa lisäarvoa.
Kuvassa Veeti Lavas 1v Lanzarotella
suomalaisen laivan kipparina.Olen mukana monen yrityksen hallituksessa ja omissa yrityksissäni on erilaisia hallituksia. Lisäksi olen ollut vapaaehtoisjärjestöjen hallituksissa ja kaikenlaisissa toimikunnissa. Keskityn tässä blogikirjoituksessa nyt hallitustyöskentelyyn.

Hallitukset ovat erilaisia

Osa hallituksista toimii aktiivisemmin ja osa on puhtaasti leima -hallituksia. Joissain yrityksissä hallitus on kasattu sen vuoksi, että johto saa sparrausapua. Osassa hallitustyöskentely on keskustelevaa, osassa yksinpuhelua. Osassa hallitus on vain se "virallinen taho", joka hyväksyy päätökset, jotka oikeasti on jo tehty. Leimahallituksista ei ole mielestäni mitään hyötyä, tärkeämpää olisi olla hallitus, joka tuo johdolle apua ja omistajille lisäarvoa.

Hallitukseen kuuluu yksilöitä ja yksilöillä on erilaisia vahvuuksia ja näkemyksiä. Mieti siis minkälaisten alojen näkemystä haluat hallitukseen. Hyvässä hallituksessa on mielestäni näkemystä ja ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta.

Hallituksen pitää ymmärtää liiketoimintacorea, mutta myös erikoisalueiden yleisosaajia tarvitaan

Jos hallituksessa kukaan ei ymmärrä mitä yritys tekee ja mikä on yrityksen liiketoiminnan ydin, niin mielestäni hallitus tai vähintään osa sen jäsenistä pitää vaihtaa. Osa hallituksen jäsenistä voi toki olla sellaisia, etteivät he ole liikaa yrityksen liiketoiminnasta kartalla koska he osaavat esittää erilaisia, ei niin liiketoimintaspesifejä kysymyksiä, jotka voivat olla oikeasti paljon tärkeämpiä yrityksen tulevaisuudelle kuin mitä liiketoimintakysymykset.

Ei liiketoimintaspesifejä kysymyksiä on paljon esimerkiksi talouslukuihin liittyen, markkinointiin liittyen, it-asioihin liittyen, osaamisen johtamiseen liittyen ja asiakkuuksiin liittyen.

Hallitukseen olisi hyvä kuulua ulkopuolisia

Kun hallitukseen kuuluu ulkopuolisia yrityksen ulkopuolelta, niin raportoinnille tulee merkitystä. Raportointia tehdessä tulee kiinnitettyä huomiota sellaisiin avainmittareihin, joita ei päivittäin tule tuijoteltua. Lisäksi hallitukselle raportoidessa tulee tehtyä katsaus kuluneeseen jaksoon ja peilattua omia tekemisiä. Ulkopuolisille raportoinnissa on sekin hyvä puoli, että muille kertoessa pystyy jäsentämään omia ajatuksiaan jotka päivittäisessä juoksemisessa helposti unohtuvat.

Kun hallituksessa on ulkopuolisia, niin kyseessä ei ole pelkkä laajennettu johtoryhmä. Hallituksen tärkein tehtävä on toimia johdon tukena yrityksen strategian ohjauksessa, tavoitteiden saavuttamisessa ja arvon kasvattamisessa. Ulkopuoliset tuovat tässä merkittävää lisäarvoa ja uskottavuutta.

Kirja: HALLITUS – Omistajan asialla ja johdon tukena

Aiheesta kannattaa lukea lisää esimerkiksi Hallitus - omistajan asialla ja johdon tukena - kirjan muodossa. Tästä löytyy netissä kirja-arvostelu ja Tero Luoman kirjoittama hyvä referaatti.

Kannattaa kokeilla jos tuntuu siltä, että haluat ryhtiä yrityksen johtamiseen. Kokemukseni mukaan hallitustyöskentelystä on useimmiten hyötyä.

Ilkka O. Lavas
"sä taidat olla hallitusammattilainen"

Connect with me on LinkedIn:
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G