Siirry pääsisältöön

Onko hallitustyöskentelystä hyötyä?

Hallitus on englanniksi Board. Board tarkoitti
alunperin laivan kantta ja siis päällystöä.
Laivalla on kuitenkin omistajat, mutta
hallitus eli Board vastaa toiminnasta
ja laivan liiketoimintakunnosta ja
Boardin tärkein tehtävä on auttaa kipparia
laivan ohjaamisessa ja pitää huolta
siitä, että laivan omistaja saa lisäarvoa.
Kuvassa Veeti Lavas 1v Lanzarotella
suomalaisen laivan kipparina.Olen mukana monen yrityksen hallituksessa ja omissa yrityksissäni on erilaisia hallituksia. Lisäksi olen ollut vapaaehtoisjärjestöjen hallituksissa ja kaikenlaisissa toimikunnissa. Keskityn tässä blogikirjoituksessa nyt hallitustyöskentelyyn.

Hallitukset ovat erilaisia

Osa hallituksista toimii aktiivisemmin ja osa on puhtaasti leima -hallituksia. Joissain yrityksissä hallitus on kasattu sen vuoksi, että johto saa sparrausapua. Osassa hallitustyöskentely on keskustelevaa, osassa yksinpuhelua. Osassa hallitus on vain se "virallinen taho", joka hyväksyy päätökset, jotka oikeasti on jo tehty. Leimahallituksista ei ole mielestäni mitään hyötyä, tärkeämpää olisi olla hallitus, joka tuo johdolle apua ja omistajille lisäarvoa.

Hallitukseen kuuluu yksilöitä ja yksilöillä on erilaisia vahvuuksia ja näkemyksiä. Mieti siis minkälaisten alojen näkemystä haluat hallitukseen. Hyvässä hallituksessa on mielestäni näkemystä ja ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta.

Hallituksen pitää ymmärtää liiketoimintacorea, mutta myös erikoisalueiden yleisosaajia tarvitaan

Jos hallituksessa kukaan ei ymmärrä mitä yritys tekee ja mikä on yrityksen liiketoiminnan ydin, niin mielestäni hallitus tai vähintään osa sen jäsenistä pitää vaihtaa. Osa hallituksen jäsenistä voi toki olla sellaisia, etteivät he ole liikaa yrityksen liiketoiminnasta kartalla koska he osaavat esittää erilaisia, ei niin liiketoimintaspesifejä kysymyksiä, jotka voivat olla oikeasti paljon tärkeämpiä yrityksen tulevaisuudelle kuin mitä liiketoimintakysymykset.

Ei liiketoimintaspesifejä kysymyksiä on paljon esimerkiksi talouslukuihin liittyen, markkinointiin liittyen, it-asioihin liittyen, osaamisen johtamiseen liittyen ja asiakkuuksiin liittyen.

Hallitukseen olisi hyvä kuulua ulkopuolisia

Kun hallitukseen kuuluu ulkopuolisia yrityksen ulkopuolelta, niin raportoinnille tulee merkitystä. Raportointia tehdessä tulee kiinnitettyä huomiota sellaisiin avainmittareihin, joita ei päivittäin tule tuijoteltua. Lisäksi hallitukselle raportoidessa tulee tehtyä katsaus kuluneeseen jaksoon ja peilattua omia tekemisiä. Ulkopuolisille raportoinnissa on sekin hyvä puoli, että muille kertoessa pystyy jäsentämään omia ajatuksiaan jotka päivittäisessä juoksemisessa helposti unohtuvat.

Kun hallituksessa on ulkopuolisia, niin kyseessä ei ole pelkkä laajennettu johtoryhmä. Hallituksen tärkein tehtävä on toimia johdon tukena yrityksen strategian ohjauksessa, tavoitteiden saavuttamisessa ja arvon kasvattamisessa. Ulkopuoliset tuovat tässä merkittävää lisäarvoa ja uskottavuutta.

Kirja: HALLITUS – Omistajan asialla ja johdon tukena

Aiheesta kannattaa lukea lisää esimerkiksi Hallitus - omistajan asialla ja johdon tukena - kirjan muodossa. Tästä löytyy netissä kirja-arvostelu ja Tero Luoman kirjoittama hyvä referaatti.

Kannattaa kokeilla jos tuntuu siltä, että haluat ryhtiä yrityksen johtamiseen. Kokemukseni mukaan hallitustyöskentelystä on useimmiten hyötyä.

Ilkka O. Lavas
"sä taidat olla hallitusammattilainen"

Connect with me on LinkedIn:
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy