Siirry pääsisältöön

Onko hallitustyöskentelystä hyötyä?

Hallitus on englanniksi Board. Board tarkoitti
alunperin laivan kantta ja siis päällystöä.
Laivalla on kuitenkin omistajat, mutta
hallitus eli Board vastaa toiminnasta
ja laivan liiketoimintakunnosta ja
Boardin tärkein tehtävä on auttaa kipparia
laivan ohjaamisessa ja pitää huolta
siitä, että laivan omistaja saa lisäarvoa.
Kuvassa Veeti Lavas 1v Lanzarotella
suomalaisen laivan kipparina.Olen mukana monen yrityksen hallituksessa ja omissa yrityksissäni on erilaisia hallituksia. Lisäksi olen ollut vapaaehtoisjärjestöjen hallituksissa ja kaikenlaisissa toimikunnissa. Keskityn tässä blogikirjoituksessa nyt hallitustyöskentelyyn.

Hallitukset ovat erilaisia

Osa hallituksista toimii aktiivisemmin ja osa on puhtaasti leima -hallituksia. Joissain yrityksissä hallitus on kasattu sen vuoksi, että johto saa sparrausapua. Osassa hallitustyöskentely on keskustelevaa, osassa yksinpuhelua. Osassa hallitus on vain se "virallinen taho", joka hyväksyy päätökset, jotka oikeasti on jo tehty. Leimahallituksista ei ole mielestäni mitään hyötyä, tärkeämpää olisi olla hallitus, joka tuo johdolle apua ja omistajille lisäarvoa.

Hallitukseen kuuluu yksilöitä ja yksilöillä on erilaisia vahvuuksia ja näkemyksiä. Mieti siis minkälaisten alojen näkemystä haluat hallitukseen. Hyvässä hallituksessa on mielestäni näkemystä ja ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta.

Hallituksen pitää ymmärtää liiketoimintacorea, mutta myös erikoisalueiden yleisosaajia tarvitaan

Jos hallituksessa kukaan ei ymmärrä mitä yritys tekee ja mikä on yrityksen liiketoiminnan ydin, niin mielestäni hallitus tai vähintään osa sen jäsenistä pitää vaihtaa. Osa hallituksen jäsenistä voi toki olla sellaisia, etteivät he ole liikaa yrityksen liiketoiminnasta kartalla koska he osaavat esittää erilaisia, ei niin liiketoimintaspesifejä kysymyksiä, jotka voivat olla oikeasti paljon tärkeämpiä yrityksen tulevaisuudelle kuin mitä liiketoimintakysymykset.

Ei liiketoimintaspesifejä kysymyksiä on paljon esimerkiksi talouslukuihin liittyen, markkinointiin liittyen, it-asioihin liittyen, osaamisen johtamiseen liittyen ja asiakkuuksiin liittyen.

Hallitukseen olisi hyvä kuulua ulkopuolisia

Kun hallitukseen kuuluu ulkopuolisia yrityksen ulkopuolelta, niin raportoinnille tulee merkitystä. Raportointia tehdessä tulee kiinnitettyä huomiota sellaisiin avainmittareihin, joita ei päivittäin tule tuijoteltua. Lisäksi hallitukselle raportoidessa tulee tehtyä katsaus kuluneeseen jaksoon ja peilattua omia tekemisiä. Ulkopuolisille raportoinnissa on sekin hyvä puoli, että muille kertoessa pystyy jäsentämään omia ajatuksiaan jotka päivittäisessä juoksemisessa helposti unohtuvat.

Kun hallituksessa on ulkopuolisia, niin kyseessä ei ole pelkkä laajennettu johtoryhmä. Hallituksen tärkein tehtävä on toimia johdon tukena yrityksen strategian ohjauksessa, tavoitteiden saavuttamisessa ja arvon kasvattamisessa. Ulkopuoliset tuovat tässä merkittävää lisäarvoa ja uskottavuutta.

Kirja: HALLITUS – Omistajan asialla ja johdon tukena

Aiheesta kannattaa lukea lisää esimerkiksi Hallitus - omistajan asialla ja johdon tukena - kirjan muodossa. Tästä löytyy netissä kirja-arvostelu ja Tero Luoman kirjoittama hyvä referaatti.

Kannattaa kokeilla jos tuntuu siltä, että haluat ryhtiä yrityksen johtamiseen. Kokemukseni mukaan hallitustyöskentelystä on useimmiten hyötyä.

Ilkka O. Lavas
"sä taidat olla hallitusammattilainen"

Connect with me on LinkedIn:
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o