Siirry pääsisältöön

Onko hallitustyöskentelystä hyötyä?

Hallitus on englanniksi Board. Board tarkoitti
alunperin laivan kantta ja siis päällystöä.
Laivalla on kuitenkin omistajat, mutta
hallitus eli Board vastaa toiminnasta
ja laivan liiketoimintakunnosta ja
Boardin tärkein tehtävä on auttaa kipparia
laivan ohjaamisessa ja pitää huolta
siitä, että laivan omistaja saa lisäarvoa.
Kuvassa Veeti Lavas 1v Lanzarotella
suomalaisen laivan kipparina.Olen mukana monen yrityksen hallituksessa ja omissa yrityksissäni on erilaisia hallituksia. Lisäksi olen ollut vapaaehtoisjärjestöjen hallituksissa ja kaikenlaisissa toimikunnissa. Keskityn tässä blogikirjoituksessa nyt hallitustyöskentelyyn.

Hallitukset ovat erilaisia

Osa hallituksista toimii aktiivisemmin ja osa on puhtaasti leima -hallituksia. Joissain yrityksissä hallitus on kasattu sen vuoksi, että johto saa sparrausapua. Osassa hallitustyöskentely on keskustelevaa, osassa yksinpuhelua. Osassa hallitus on vain se "virallinen taho", joka hyväksyy päätökset, jotka oikeasti on jo tehty. Leimahallituksista ei ole mielestäni mitään hyötyä, tärkeämpää olisi olla hallitus, joka tuo johdolle apua ja omistajille lisäarvoa.

Hallitukseen kuuluu yksilöitä ja yksilöillä on erilaisia vahvuuksia ja näkemyksiä. Mieti siis minkälaisten alojen näkemystä haluat hallitukseen. Hyvässä hallituksessa on mielestäni näkemystä ja ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta.

Hallituksen pitää ymmärtää liiketoimintacorea, mutta myös erikoisalueiden yleisosaajia tarvitaan

Jos hallituksessa kukaan ei ymmärrä mitä yritys tekee ja mikä on yrityksen liiketoiminnan ydin, niin mielestäni hallitus tai vähintään osa sen jäsenistä pitää vaihtaa. Osa hallituksen jäsenistä voi toki olla sellaisia, etteivät he ole liikaa yrityksen liiketoiminnasta kartalla koska he osaavat esittää erilaisia, ei niin liiketoimintaspesifejä kysymyksiä, jotka voivat olla oikeasti paljon tärkeämpiä yrityksen tulevaisuudelle kuin mitä liiketoimintakysymykset.

Ei liiketoimintaspesifejä kysymyksiä on paljon esimerkiksi talouslukuihin liittyen, markkinointiin liittyen, it-asioihin liittyen, osaamisen johtamiseen liittyen ja asiakkuuksiin liittyen.

Hallitukseen olisi hyvä kuulua ulkopuolisia

Kun hallitukseen kuuluu ulkopuolisia yrityksen ulkopuolelta, niin raportoinnille tulee merkitystä. Raportointia tehdessä tulee kiinnitettyä huomiota sellaisiin avainmittareihin, joita ei päivittäin tule tuijoteltua. Lisäksi hallitukselle raportoidessa tulee tehtyä katsaus kuluneeseen jaksoon ja peilattua omia tekemisiä. Ulkopuolisille raportoinnissa on sekin hyvä puoli, että muille kertoessa pystyy jäsentämään omia ajatuksiaan jotka päivittäisessä juoksemisessa helposti unohtuvat.

Kun hallituksessa on ulkopuolisia, niin kyseessä ei ole pelkkä laajennettu johtoryhmä. Hallituksen tärkein tehtävä on toimia johdon tukena yrityksen strategian ohjauksessa, tavoitteiden saavuttamisessa ja arvon kasvattamisessa. Ulkopuoliset tuovat tässä merkittävää lisäarvoa ja uskottavuutta.

Kirja: HALLITUS – Omistajan asialla ja johdon tukena

Aiheesta kannattaa lukea lisää esimerkiksi Hallitus - omistajan asialla ja johdon tukena - kirjan muodossa. Tästä löytyy netissä kirja-arvostelu ja Tero Luoman kirjoittama hyvä referaatti.

Kannattaa kokeilla jos tuntuu siltä, että haluat ryhtiä yrityksen johtamiseen. Kokemukseni mukaan hallitustyöskentelystä on useimmiten hyötyä.

Ilkka O. Lavas
"sä taidat olla hallitusammattilainen"

Connect with me on LinkedIn:
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

Top50 asiaa mitä ihmiset haluavat tehdä elämässään

Dailymail julkaisi eilen Top 50 asiaa, mitä ihmiset haluavat tehdä ennen kuolemaansa. Artikkelissa nostettiin ylös seuraavat asiat:

50 ASIAA MITÄ IHMISET HALUAVAT TEHDÄ ENNEN KUOLEMAANSA

1. Tulla miljonääriksi
2. Matkustella
3. Nähdä revontulet
4. Matkustaa kiinanmuurille
5. Olla velaton
6. Matkustaa Inca Trailille ja Machu Picchuun
7. Nähdä kaikki maailman seitsemän ihmettä
8. Käydä Egyptin pyramideilla
9. Keksiä jotain mikä muuttaa ihmisten elämän 10. Matkustaa etelämantereelle
11. Matkustaa legendaarisella idän pikajunalla
12. Mennä Afrikkaan Safarille
13. Nähdä Taj Mahal
14. Opetella soittamaan pianoa / kitaraa / rumpuja
15. Nukkua yö maailman parhaassa hotellissa
16. Rakentaa oma talo
17. Aja Route 66 jenkeissä
18. Mene Lappiin
19. Uida delfiinien tai haiden kanssa

20. Muuttaa ulkomaille
21. Opetella puhumaan jotain vierasta kieltä
22. Omistaa saari
23. Nauttia illallista Michelin tähden ravintolassa
24. Kirjoitaa novelli
25. Nähdä gorilloja luonnossa
26. Elää ja tehdä töitä ul…