Siirry pääsisältöön

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän.

Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle.

Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä.

Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet.

Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani:


 1. Nukkuminen 7h
  Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni.
 2. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä jos tekisi lauantaisin ja sunnuntaisinkin töitä.
  Taitaa sekin mennä pitkäksi tänään. Ehkä teen 8h päivän ja lauantaina toteutan sitten päivän ilman töitä. Olisiko se hyvä tapa toteuttaa ylimääräinen päivä? Urakoi töitä tänään ja lauantaina ei sitten tee töitä ollenkaan?
 3. 1,4h itseni kehittäminen
  Olen nyt kirjoittanut tätä tässä aamulla. Kirjoittaminen on hyvä tapa jäsentää ajatuksia. Luin myös verkosta ajankohtaisia asioita ja keskustelin ystävieni kanssa facebookissa.
 4. 0h tv:n katsominen.
  Kyllä. En katso TV:tä. Jos minulla ei ole mitään tekemistä, EN TODELLAKAAN LAITA TV:tä päälle. Vaan iltaisin menen nukkumaan. Moni haluaisi nukkua enemmän, mutta silti katsoo TV:tä yömyöhään. Mene nukkumaan yhdeksältä. Saat pitkät unet! Jos et saa heti unen päästä kiinni, niin lepäile paikallasi ja mietiskele.
 5. 2h: syöminen.
  Syöminen liittyy usein ystävien kanssa oleskeluun. Minulla on mukavia työkavereita. Vietän mieluusti heidän kanssa vapaa-aikaa lounaalla. Iltaisin syön usein perheen kanssa.
 6. 0,4h elokuvien katsominen.
  En katso tänään elokuvaa. Säästä ajan lauantaille.
 7. 0,57h kuntoilu.
  Eiköhän sitä lunta tule taas sen verran, että saa tehdä lumitöitä :-) Hyötyliikunta on hyväksi!
 8. 1,4h.Muu vapaa aika.

  Pidän tänään illalla esitelmän yrittäjyydestä Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamarin tilaisuudessa. Tämä on osittain itseni kehittämistä, koska valmistelu on sellaista, joka saa minut jäsentämään mitä haluan sanoa ja osittain tämä on vapaa-aikaa, koska kyse on harrastustoiminnasta. Kyse on myös ystävien kanssa yhdessä olosta.

  Ystäviä meillä kaikilla on paljon. Kysymys on siitä miten suhtaudumme ihmisiin. Ajattelemmeko työssämme kaikkia vihollisina vai ystävinä? Jos ajattelemme että asiakkaat ovat ystäviämme, niin meillä on paljon mukavampi päivä. Työkavereista kannattaa myös ajatella ystävinä. Ystäville ollaan kohteliaita. Ystäviä kiitetään. Ystäviä on ihana nähdä. Ystävien kanssa voi viettää aikaa ja tehdä juttuja yhdessä.
 9. 2h Lasten kanssa
  Aamulla käytin 0,5h lasten kanssa arkirutiineihin: pukemiseen ja aamupalaan. Ei tullut edes tappelua. Veeti näytti uuden lätkäkortin, jossa kuvailtiin, että "maalivahti on kovempaa betonia kuin moni kivijalka". Säästän lopun 1,5h tämän lauantaille. Lähdemme nimittäin mökille kalaan.
 10. 0,2 työmatkat
  Minulla on 10 minuutin työmatka. Kannattaa käydä lähellä töissä. Säästyy aikaa muuhunkin.
 11. 1h Lepo
  Pitää muistaa antaa itselle myös aikaa. Ei pelkästään nukkumisaikaa, vaan myös lepo-aikaa. Ole itsesi kanssa ja pysähdy: Mieti mitä tekisit jos sinulla olisi 24h ylimääräistä aikaa tänä vuonna.
Ole itsesi kanssa ja pysähdy:
Mieti mitä tekisit jos sinulla olisi 24h ylimääräistä aikaa tänä vuonna.

Hyvää karkauspäivää!sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…