Siirry pääsisältöön

Ajan tärkein funktio on ilmaista meille, että kaikki ei tapahdu samaan aikaan


Kiinnostavia ja tehtäviä asioita on elämässä yleensä enemmän kuin ehtii tekemään. Vuorokaudessa on 24 tuntia sen vuoksi, että voisimme pilkkoa elämäämme erilaisiin vaiheisiin.

Lepääminen on tärkeä osa tasapainoista elämää

Viikossa on 7 päivää, joista Jumalakin rajun luomistyön tiimellyksessä valitsi yhden päivän lepäämistä varten. Lepääminen tärkeä osa viikko-ohjelmaa. Riittääkö lepoon 1h joka ilta vai pitäisikö olla kokonainen työpäivän mittainen allokaatio lepoa varten esim sunnuntaina? Itselläni lepo jaksottuu väistämättä viikon aikana usealle päivälle.

Yhtäjaksoinen lepo olisi kyllä varmasti tehokasta. Koin tällaisen pakkolevon eilen kun olin sairaana:
Olin eilen pitkästä aikaa (eka kerta yli vuoteen) oikeasti kipeä. Olin kuumeessa ja lepäsin. Ehkä tämä oli se seitsemäs päivä, joita pitäisi siis olla 52 vuodessa, mutta minulla näköjään 1 vuodessa. 
Sairaudet ovat kai sitä varten, että ymmärtäisimme pysähtyä joskus lepäämään. Lepääminen pakottaa meidät miettimään ja pysähtymään asioiden äärelle. Mietin eilen samalla kun kehoni paranteli itseään flunssapöpöistä, että miten jaan aikani kaikkien kiinnostavien tehtävien ja asioiden kesken. Aivonihan eivät olleet kipeänä, joten pystyin ihan hyvin käyttämään aivojani, vaikka kroppani tarvitsi lepoa. Käsittelin myös firman markkinointisuunnitelmaa aivoissani, mutta siitä ei nyt sen enempää nyt tässä koska "sairaanahan ei saisi tehdä töitä".

Oman ajan jakamisen perussäännöt:

Tässä pari perussääntöä oman ajan jakamiseen:
  1. Sinä omistat aikasi, lue tästä Esa Pohjanheimon hyvä blogikirjoitus "Minä omistan aikani".
  2. Tasapaino: minkään asian, tehtävän tai nautinnon ei pitäisi varastaa aikaasi niin paljon, että asia alkaa hallita elämääsi. Jos ajattelet jatkuvasti, että milloin pääsisit tekemään jotain asiaa, niin se asia hallitsee sinua, etkä sinä asiaa.

    Esimerkiksi jos työ tai urheilu tai tv:stä sarjojen katsominen ja sohvalla löhöily saa yliotteen elämästäsi ja ohjaa ajankäyttöäsi, niin kannattaa tarkkailla omaa ajankäyttöä ja miettiä onko asia omassa hallinnassasi.

    Itselläni oli aikaisempina vuosina lempisanonta: "Hiukan liikaa on sopivasti juuri minulle.". Olen luonteeltani innostuva ja asiat tempaavat minut mukaansa. Tässä kohtaa olen etsinyt elämääni tasapainoa. Viime kesänä motorismi vei mukanaan, tänä vuonna joudun rajoittamaan motorismiani, jotta muistan antaa aikaa perheelleni ja pienille lapsillenikin. Toki moottoripyörällä ajaminen on parasta aikaa itsensä kanssa, mutta tässäkin olen itse tarkkailulinjalla. Siinä vaiheessa kun muut alkavat huomauttaa ajankäytöstäsi, on syytä siirtyä tarkkailemaan tilannetta.
  3. Varaa kalenteriin aikaa omille menoillesi ja perheesi menoille. Vaikka tämä tuntuu tyhmältä, niin se on ajanhallinnallisesti tehokasta ja järkevää, koska kalenterissa oleva aika valmistaa sinua henkisesti ja muistuttaa.

  4. Tee oma viikko ohjelma. Katso mihin aikasi riittää. Seuraavassa oma viikko-ohjelmani:
Viikossa on 168h. Tein omasta viikostani Excel-harjoituksen:


Kiireisten aikojen tullessa voin käyttää vähemmän aikaa nukkumiseen. Pärjään hyvin kuukausia jopa 6-7h unilla. Tästä tulee hyvinkin lisäaikaa 7-14h / vko. Monilla työmatkoihin menee jopa 10h/vko. Mieti miten käyttäisit sen ajan tehokkaasti, esim itsesi kehittämiseen, lukemiseen tai kirjoittamiseen.

Menestystä elämäsi hallintaan! Muista, että sinä hallitset aikaasi ja päätät omasta elämästäsi. Onneksi viikko on helppo jakaa tunteihin, jotta voit päättää mitä teet milloinkin. Albet Einsteiniä mukaillen: ajan tärkein funktio on muistuttaa meitä siitä, ettei kaikki tapahdu samaan aikaan.



Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

  1. Aika on myös ainoa asia, joka ei maailmankaikkeudesta koskaan lopu. Sitä mukaa kun sitä kuluu, niin samaan tahtiin jostain tulee uutta tykö. Lisäksi aika on rahaa (vanha sanonta). Merkillistä, eikö totta?

    VastaaPoista
  2. Moi!

    Totta :)
    Aikaa ei tule meille kuitenkaan loputtomasti. Jokaisen ihmisen elämä on kuin viiva joka alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan. Siinä välillä on kullakin sitten yksilöllinen määrä aikaa jaettavissa ihmisen haluamiin asioihin ja sellaisiinkin joita ihminen ei itse halua.

    ile

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o