Siirry pääsisältöön

Jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä, mitä tekisit?

"Turn Yours On if You Work in Television" - Joe Bodolai
Jotkut ymmärtävät elämisen arvon vasta, kun käyvät lähellä kuolemaa. Wayne's World -hittielokuvan luoja, Joe Bodolai joi liikaa terästettyä Gatoradea ja kävi niin lähellä kuolemaa, ettei pysynyt enää hengissä. Meille hän jätti mietittäväksi blogikirjoituksen otsikolla: "IF THIS WERE Y0UR LAST DAY ALIVE WHAT WOULD YOU DO?"  (Mitä tekisit jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä).

Joe käsitteli blogikirjoituksessaan neljää pääaihetta:

1) Things I Think Will Happen Next Year
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life
3) Things I Regret
4) Things I am Proud Of.


"Valtaosaa niistä ihmisistä, jotka
käskevät sinun unelmoida
paremmasta elämästä, ei ole
koskaan hakattu tai ryöstetty."
- Joe Bodolai
En nyt ole todellakaan tappamassa itseäni, joten voit sanoa noille valkotakkisille tuossa oven takana, että voivat palata takaisin osastolle!  Vaikka kuolema ei (tietääkseni) ole lähellä, voin silti analysoida elämääni. Joen muiston kunniaksi käsittelen tässä kirjoituksessa asioita samassa järjestyksessä ja samoilla otsikoilla.

1) Things I Think Will Happen Next Year

En lähde arvailemaan muiden tekemisiä, mutta omaan elämääni voin vaikuttaa. Kehitin viime vuonna uuden tavan, jolla voin tehdä uudenvuoden lupauksia. Kirjoitan uudenvuodenlupauksen tammikuun viimeisen päivän kohdalle kalenterimerkinnäksi ja muistutuksen klo 23.00. Laitan kalenterimerkintään toiston 12 kuukauden ajalle. Kalenterini muistuttaa minua asioista, jotka haluan saada aikaiseksi. Tässä asioita joista kalenterini muistuttaa, että minä haluan tehdä vuonna 2012:
 • Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan.
 • Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin
 • Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista
 • Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
 • Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin.
 • Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
 • Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet
 • Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy. 
 • Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen
 • Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Käy puhumassa yrittäjyydestä max 12kertaa vuodessa. Aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Perusta joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
 • Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä. 
 • Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
 • Vie lapsia harrastuksiin
 • Ota omaa aikaa joka viikko 1ilta
 • Käy mökillä ja ui luonnon järvissä
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life

Mulla on elämää niin paljon vielä edessä, etten vielä kirjoita tähän mitään. Muistutan kuitenkin itseäni ja sinua siitä, että tunnit kuluvat:

Keskimäärin Euroopan Unionissa asuvien ihmisten elinikä on 78,6 vuotta (74,7 vuotta miehillä ja 82,5 vuotta naisilla).

Keskimäärin tilastollisesti minulla on siis elinaikaa 43 vuotta, josta viimeisen vuoden loppupuolelta voi alustavasti varata ajan omille hautajaisille. (täytyypä merkata heti kalenteriin aika ja paikka).

43 vuotta on vain 15695 päivää, josta tämän päivän jälkeen on jäljellä vain 15694 päivää. Kolmasosa siitä kuluu joka tapauksessa nukkumiseen, joten tunteja on jäljellä vain 251 120 tuntia. Tunnin päästä yksi vähemmän.

Mihin hukkasin edelliset 24h? Elitkö elämääsi niinkuin halusit? Itse olen elänyt elämääni juuri niinkuin haluan. En ole unelmoinut eläväni kenenkään muun elämää vaan unelmoin eläväni joka päivä juuri näin :)

Sivuhuomautus: edellisen kerran analysoin näitä loppuelämäni tunteja kun olin 30 v ja päätin jäädä kolmikymppisenä eläkkeelle, silloin tunteja oli jäljellä 11680 tuntia enemmän :)
Toivon itse, etten siirrä isieni syntejä seuraavalle sukupolvelle ja haluan vaikuttaa omalta osaltani siihen, että maailma on hitusen verran parempi paikka elää.
3) Things I Regret

Kadun, etten ole viettänyt enempää aikaa ystävieni kanssa, perheeni kanssa, kaverieni kanssa.
Kadun, etten ole aina pystynyt pitämään itsekuria yllä.


4) Things I am Proud Of.

Olen ylpeä lapsistani. Olen ylpeä työkavereistani. Olen ylpeä perheestäni ja monista sukulaisistani. Olen ylpeä monista ystävistäni.

Olen ylpeä rohkeista ihmisistä jotka uskaltavat elää omaa elämäänsä ja nauttia tästä hetkestä.

Hyvää uutta vuotta 2012 !


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G