Siirry pääsisältöön

Jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä, mitä tekisit?

"Turn Yours On if You Work in Television" - Joe Bodolai
Jotkut ymmärtävät elämisen arvon vasta, kun käyvät lähellä kuolemaa. Wayne's World -hittielokuvan luoja, Joe Bodolai joi liikaa terästettyä Gatoradea ja kävi niin lähellä kuolemaa, ettei pysynyt enää hengissä. Meille hän jätti mietittäväksi blogikirjoituksen otsikolla: "IF THIS WERE Y0UR LAST DAY ALIVE WHAT WOULD YOU DO?"  (Mitä tekisit jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä).

Joe käsitteli blogikirjoituksessaan neljää pääaihetta:

1) Things I Think Will Happen Next Year
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life
3) Things I Regret
4) Things I am Proud Of.


"Valtaosaa niistä ihmisistä, jotka
käskevät sinun unelmoida
paremmasta elämästä, ei ole
koskaan hakattu tai ryöstetty."
- Joe Bodolai
En nyt ole todellakaan tappamassa itseäni, joten voit sanoa noille valkotakkisille tuossa oven takana, että voivat palata takaisin osastolle!  Vaikka kuolema ei (tietääkseni) ole lähellä, voin silti analysoida elämääni. Joen muiston kunniaksi käsittelen tässä kirjoituksessa asioita samassa järjestyksessä ja samoilla otsikoilla.

1) Things I Think Will Happen Next Year

En lähde arvailemaan muiden tekemisiä, mutta omaan elämääni voin vaikuttaa. Kehitin viime vuonna uuden tavan, jolla voin tehdä uudenvuoden lupauksia. Kirjoitan uudenvuodenlupauksen tammikuun viimeisen päivän kohdalle kalenterimerkinnäksi ja muistutuksen klo 23.00. Laitan kalenterimerkintään toiston 12 kuukauden ajalle. Kalenterini muistuttaa minua asioista, jotka haluan saada aikaiseksi. Tässä asioita joista kalenterini muistuttaa, että minä haluan tehdä vuonna 2012:
 • Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan.
 • Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin
 • Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista
 • Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
 • Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin.
 • Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
 • Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet
 • Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy. 
 • Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen
 • Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Käy puhumassa yrittäjyydestä max 12kertaa vuodessa. Aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Perusta joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
 • Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä. 
 • Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
 • Vie lapsia harrastuksiin
 • Ota omaa aikaa joka viikko 1ilta
 • Käy mökillä ja ui luonnon järvissä
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life

Mulla on elämää niin paljon vielä edessä, etten vielä kirjoita tähän mitään. Muistutan kuitenkin itseäni ja sinua siitä, että tunnit kuluvat:

Keskimäärin Euroopan Unionissa asuvien ihmisten elinikä on 78,6 vuotta (74,7 vuotta miehillä ja 82,5 vuotta naisilla).

Keskimäärin tilastollisesti minulla on siis elinaikaa 43 vuotta, josta viimeisen vuoden loppupuolelta voi alustavasti varata ajan omille hautajaisille. (täytyypä merkata heti kalenteriin aika ja paikka).

43 vuotta on vain 15695 päivää, josta tämän päivän jälkeen on jäljellä vain 15694 päivää. Kolmasosa siitä kuluu joka tapauksessa nukkumiseen, joten tunteja on jäljellä vain 251 120 tuntia. Tunnin päästä yksi vähemmän.

Mihin hukkasin edelliset 24h? Elitkö elämääsi niinkuin halusit? Itse olen elänyt elämääni juuri niinkuin haluan. En ole unelmoinut eläväni kenenkään muun elämää vaan unelmoin eläväni joka päivä juuri näin :)

Sivuhuomautus: edellisen kerran analysoin näitä loppuelämäni tunteja kun olin 30 v ja päätin jäädä kolmikymppisenä eläkkeelle, silloin tunteja oli jäljellä 11680 tuntia enemmän :)
Toivon itse, etten siirrä isieni syntejä seuraavalle sukupolvelle ja haluan vaikuttaa omalta osaltani siihen, että maailma on hitusen verran parempi paikka elää.
3) Things I Regret

Kadun, etten ole viettänyt enempää aikaa ystävieni kanssa, perheeni kanssa, kaverieni kanssa.
Kadun, etten ole aina pystynyt pitämään itsekuria yllä.


4) Things I am Proud Of.

Olen ylpeä lapsistani. Olen ylpeä työkavereistani. Olen ylpeä perheestäni ja monista sukulaisistani. Olen ylpeä monista ystävistäni.

Olen ylpeä rohkeista ihmisistä jotka uskaltavat elää omaa elämäänsä ja nauttia tästä hetkestä.

Hyvää uutta vuotta 2012 !


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy