Siirry pääsisältöön

Jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä, mitä tekisit?

"Turn Yours On if You Work in Television" - Joe Bodolai
Jotkut ymmärtävät elämisen arvon vasta, kun käyvät lähellä kuolemaa. Wayne's World -hittielokuvan luoja, Joe Bodolai joi liikaa terästettyä Gatoradea ja kävi niin lähellä kuolemaa, ettei pysynyt enää hengissä. Meille hän jätti mietittäväksi blogikirjoituksen otsikolla: "IF THIS WERE Y0UR LAST DAY ALIVE WHAT WOULD YOU DO?"  (Mitä tekisit jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä).

Joe käsitteli blogikirjoituksessaan neljää pääaihetta:

1) Things I Think Will Happen Next Year
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life
3) Things I Regret
4) Things I am Proud Of.


"Valtaosaa niistä ihmisistä, jotka
käskevät sinun unelmoida
paremmasta elämästä, ei ole
koskaan hakattu tai ryöstetty."
- Joe Bodolai
En nyt ole todellakaan tappamassa itseäni, joten voit sanoa noille valkotakkisille tuossa oven takana, että voivat palata takaisin osastolle!  Vaikka kuolema ei (tietääkseni) ole lähellä, voin silti analysoida elämääni. Joen muiston kunniaksi käsittelen tässä kirjoituksessa asioita samassa järjestyksessä ja samoilla otsikoilla.

1) Things I Think Will Happen Next Year

En lähde arvailemaan muiden tekemisiä, mutta omaan elämääni voin vaikuttaa. Kehitin viime vuonna uuden tavan, jolla voin tehdä uudenvuoden lupauksia. Kirjoitan uudenvuodenlupauksen tammikuun viimeisen päivän kohdalle kalenterimerkinnäksi ja muistutuksen klo 23.00. Laitan kalenterimerkintään toiston 12 kuukauden ajalle. Kalenterini muistuttaa minua asioista, jotka haluan saada aikaiseksi. Tässä asioita joista kalenterini muistuttaa, että minä haluan tehdä vuonna 2012:
 • Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan.
 • Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin
 • Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista
 • Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
 • Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin.
 • Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
 • Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet
 • Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy. 
 • Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen
 • Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Käy puhumassa yrittäjyydestä max 12kertaa vuodessa. Aikasi ei riitä kaikkeen.
 • Perusta joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
 • Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä. 
 • Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
 • Vie lapsia harrastuksiin
 • Ota omaa aikaa joka viikko 1ilta
 • Käy mökillä ja ui luonnon järvissä
2) Stuff I Would Like to Have Seen In My Life

Mulla on elämää niin paljon vielä edessä, etten vielä kirjoita tähän mitään. Muistutan kuitenkin itseäni ja sinua siitä, että tunnit kuluvat:

Keskimäärin Euroopan Unionissa asuvien ihmisten elinikä on 78,6 vuotta (74,7 vuotta miehillä ja 82,5 vuotta naisilla).

Keskimäärin tilastollisesti minulla on siis elinaikaa 43 vuotta, josta viimeisen vuoden loppupuolelta voi alustavasti varata ajan omille hautajaisille. (täytyypä merkata heti kalenteriin aika ja paikka).

43 vuotta on vain 15695 päivää, josta tämän päivän jälkeen on jäljellä vain 15694 päivää. Kolmasosa siitä kuluu joka tapauksessa nukkumiseen, joten tunteja on jäljellä vain 251 120 tuntia. Tunnin päästä yksi vähemmän.

Mihin hukkasin edelliset 24h? Elitkö elämääsi niinkuin halusit? Itse olen elänyt elämääni juuri niinkuin haluan. En ole unelmoinut eläväni kenenkään muun elämää vaan unelmoin eläväni joka päivä juuri näin :)

Sivuhuomautus: edellisen kerran analysoin näitä loppuelämäni tunteja kun olin 30 v ja päätin jäädä kolmikymppisenä eläkkeelle, silloin tunteja oli jäljellä 11680 tuntia enemmän :)
Toivon itse, etten siirrä isieni syntejä seuraavalle sukupolvelle ja haluan vaikuttaa omalta osaltani siihen, että maailma on hitusen verran parempi paikka elää.
3) Things I Regret

Kadun, etten ole viettänyt enempää aikaa ystävieni kanssa, perheeni kanssa, kaverieni kanssa.
Kadun, etten ole aina pystynyt pitämään itsekuria yllä.


4) Things I am Proud Of.

Olen ylpeä lapsistani. Olen ylpeä työkavereistani. Olen ylpeä perheestäni ja monista sukulaisistani. Olen ylpeä monista ystävistäni.

Olen ylpeä rohkeista ihmisistä jotka uskaltavat elää omaa elämäänsä ja nauttia tästä hetkestä.

Hyvää uutta vuotta 2012 !


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o