Siirry pääsisältöön

Hauskinta työpaikkaa luomassa

1. Klikkaa tästä päälle hauska taustamusa, printtaa tämä sivu ja aloita lukeminen.

Yrittäjänä parasta on se, että saa valita työkaverinsa. Kun yritys kasvaa ja siirryt hallituksen puheenjohtajaksi, niin maailma muuttuu etkä pääse enää valitsemaan jokaista työkaveriasi. Yrittäjästä on tullut organisaation saarnamies.

Kun yritys kasvaa, niin yrittäjästä kasvaa toivottavasti johtaja, samalla rekrytointiprosessi monimutkaistuu. Tulee HR -sankareita, johtajia ja tiimimestareita, jotka valitsevat työkaverinsa. Pian et tiedäkään kaikkea työntekijöistäsi ja niiden aloittamisista, vaan toimistolle ilmestyy uusia tyyppejä tuon tuostakin.

Kun yritys on kasvanut tiettyyn kokoon, nousee esiin muita asioita, jotka ovat merkityksellisiä. Yrittäjä olet voinut ja voit edelleenkin hyvinkin vaikutaa oman yritykseni kulttuuriin. Keksimme viime vuonna yhtiökumppaneitteni (W3.fi) kanssa, että haluamme olla:
Suomen hauskin työpaikka.

Mitä Suomen hauskimpaan työpaikkaan liittyy? Teetimme henkilöstöllä tutkimuksen, johon kaikki vastasivat. Tässä muutamia:
 • Palkitseva työ
 • Tulokset ovat hyviä
 • Työilmapiiri on hyvä
 • Keskustelu on avointa
 • Välitön palaute motivoi
 • Vastuu tuo haasteellisuutta
 • Yleinen hyvä asenne toimistossa
 • Yrityksen johto kantaa vastuuta
 • Firmailtamat virkistävät
 • Asiakkaat ovat fiksuja
 • Hyvät työkalut helpottavat työntekoa
 • Tutut yhteistyökumppanit helpottavat työskentelyä
 • Kehittymismahdollisuudet ovat hyvät
 • Työssä oppii ja työkavereilta oppii uutta
 • Joustava työaika ja –paikka helpottaa työntekoa
 • Mukavat työkaverit tekevät työnteosta mielekkäämpää
 • Työn haasteellisuus opettaa
 • Työn vaihtelevuus pitää mielenkiinnon korkealla
 • Työolot ovat todella hyvät. Täten myös työnteko on mielekkäämpää
 • Työt ovat monipuolisia ja kiinnostavia
 • Pöytäjääkiekko tauoilla rentouttaa ja auttaa jaksamaan
 • Selkeät tavoitteet helpottavat työntekoa
 • Hyvä ja rento pomo ei aiheuta stressiä

Sitä saat mitä seuraat ja mittaat

Teetimme tällä viikolla kyselyn miten olemme yhdessä onnistuneet Suomen hauskimman työpaikan  ilmapiiriä ja käytäntöjä. Kyselyssä tutkimme :
 1. miten hyvin firman johtoporukka on edistänyt asioita
Mietin myös, että kysyisin miten kukin työntekijä itse on vaikuttanut asioiden edistämiseen (anonyymisti toki), koska hyvässä työyhteisössä yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää ja homma menee eteenpäin varmemmin kun kaikki pyrkivät edistämään työoloja.
Tulokset olivat hyviä, mutta huomasin, että aina voi parantaa.

Lähes 80% oli sitä mieltä, että työoloja on edistetty ja kaikki olivat sitä mieltä, että työolot ovat todella hyvät. Täten myös työnteko on mielekästä.

Kaikki olivat sitä mieltä, että selkeät tavoitteet ja välitön palaute helpottavat työntekoa. Palautteen antamisessa on kuitenkin kehitettävää, koska vain 77% oli sitä mieltä, että tämä on ennallaan. Olemme koittaneet kannustaa kiittämään toisia ja jeesaamaan sekä parantamaan yhteisiä työfiiliksiä. Kuvittelin sen vaikuttavan siihen, että ihmiset kokevat saavansa enemmän palautetta. Muista siis kiittää ja antaa välitöntä palautettaa tänään enemmän kuin eilen.Yli 40% oli sitä mieltä, että hyvät työkalut ovat helpottaneet työntekoa. Kenenkään mielestä ei oltu menty huonompaan suuntaan, joten tässä on siis kehitystä tapahtunut positiiviseen suuntaan.Kaikkien mielestä työn haasteellisuus opettaa ja työn vaihtelevuus pitää mielenkiinnon korkealla. Yli puolet oli sitä mieltä, että homma on ennallaan, mutta loput näkivät johdon edistäneen työn haasteellisuudessa ja mielenkiinnossa kehitystä parempaan. Meillä on startattu myös W3 School, jossa tuomme purskeita ja innovaation siemeniä arjen kehittämiseen. Tänään W3 Schoolissa myrskytämme ajatuksiamme miten voimme kehittää projektityöskentelyä.


Kaikki olivat sitä mieltä, että joustava työaika ja –paikka helpottavat työntekoa. Meillä on mahdollisuuksia etätöihin ja työskentelyä voi tehdä Keravan tai Vallilan toimistoilta. Olemme huomanneet, että tiimien on tärkeää olla kasvotusten - näin yhteistyö on sujuvampaa ja tehokkaampaa.

Tuossa nyt pääpiirteittään tutkimuksen tulokset. Edistystä on tapahtunut ja jopa oikeaan suuntaan. Kysyminen kannattaa, sillä saimme jälleen arvokasta palautetta ja signaaleja siitä, että olemme tehneet oikeita asioita oikein ja tiedämme jo muutamia asioita missä voimme parantaa.

Arvojohtaminen ja intohimo työhön

Jo hieman isommaksi firmaksi firmaansa kasvattanut kaverini Ville Availa tutustutti minut yhtiökumppaniinsa Henri Soraan. Heillä on mahtava firma nimeltä Ambientia.
Henri esitteli ohjelmistoyrittäjien tilaisuudessa yrityksen innovointipäivän, eli FedEx -päivät ja samalla vähän kävi läpi yrityksen arvoja. En nyt käy FedEx -päiviä läpi, mutta niistä voit lukea Henrin esityksestä Slidesharesta. Henri kävi läpi arvoja ja käyn niitä seuraavassa läpi.

Otan tähän otteet Henrin esiintuomista arvoista heidän päämiehellä, Atlassianilla:


 • Open Company, No Bullshit Open Company, No Bullshit Atlassian embraces transparency wherever at all practical, and sometimes where impractical. All information, both internal and external, is public by default. We are not afraid of being honest with ourselves, our staff and our customers.
 • Don't #@!% the Customer

  Don't #@!% the Customer

  When we make internal decisions we ask ourselves "how will this affect our customers?" If the answer is that it would 'screw' them, or make life more difficult, then we need to find a better way. We want the customer to respect us in the morning.
 • Build with Heart and Balance

  Build with Heart and Balance

  Everyday we try to build products that are useful and that people lust after. Building with heart means really caring about what we're making and doing–it's a mission, not just a job. When we build with balance we take into account how initiatives and decisions will affect our colleagues, customers and stakeholders.
 • Be the Change You Seek

  Be the Change You Seek

  We think Gandhi had it pretty right when he said "We need to be the change we wish to see in the world". At Atlassian we encourage everyone to create positive change–we're constantly looking for ways to improve our company, our products and our environment.
 • Play, as a Team

  Play, as a Team

  We want all Atlassians to feel like they work with Atlassian, not for Atlassian. We think it's important to have fun with your workmates while working and contributing to the Atlassian team.
Itse näen nuo arvot hyvin samanlaisina kuin omat arvoni. Arvot heijastuvat jokapäiväiseen toimintaan ja työskentelyyn. Hauskuus työssä on kunkin omista asenteista, motivaatiosta ja terveydestä kiinni. Hauskuutta voi olla onnistuminen pienissä asioissa ja kiitoksen saaminen. Hauskuus pitää olla balanssissa ja pitää antaa hauskuutta yhtä paljon kuin mitä haluaa saada. Hauskuutta voit myös arjessasi jakaa muille antamalla Kiitoksen antaminen on arjen hauskuuden jakamista.

Rehellisyys ja avoimuus on meidänkin - Suomen hauskimman yrityksen arvoissa. On helpompaa pysyä totuudessa kun on aina rehellinen. Avoimuutta on myös tämä blogikirjoitus. Näitä arvoja saa kuka tahansa kopioida, parantaa ja kehittää eteenpäin.

Kannattaa tehdä sellaista työtä joka kiinnostaa


Kun on kiinnostunut työstään ja työtehtävistä, niin työ on mielekkäämpää. Joskus kun eteeni tulee todella inhottava asia, niin teen sen ensimmäisenä ja otan helpommat asiat sitten palkinnoksi. Joskus jo oman asennoitumisen muuttaminen haastavaan asiaan saattaa muuttaa asian helpommaksi. Olen itse monasti muuttanut oman päiväni hauskemmaksi kun olen suhtautunut siihen oppimiskokemuksena ja pohtinut, miten voin jostain hankalasta asiasta oppia.

Henkilökohtainen mestaruus

Peter Senge puhuu Personal Mastery -teemasta (Peter Senge: Personal mastery). Peter sanoo, että "Personal mastery goes beyond competence and skills…it means approaching one’s life as a creative work, living life from a creative as opposed to a reactive viewpoint.”"
Henkilökohtainen mestaruus on omien intohimojen ja kiinnostusten kohteiden toteuttamista työssä ja muutenkin elämässä. Henkilökohtaista mestaruutta kohti eteneminen on päivittäistä omien periaatteiden ja käytäntöjen toteuttamista kohti:
- oma visio
- oman elämän tarkoitus
- holding creative tension between vision and current reality,
-mitigating the impact of deeply rooted beliefs that are contrary to personal mastery,
-commitment to truth, and
-understanding the subconscious.

Jokaisen ihmisen työ muuttuu mielenkiintoisemmaksi kun pyrkii oppimaan päivittäisessä työssä ja pyrkii kohti oman elämänsä mestaruutta. Oman elämän mestaruus voi olla pyrkimystä kehittyä ohjelmoijan uralla ohjelmistoarkkitehdiksi tai maailman parhaaksi asiakaspalvelussa tai ihmistuntemuksessa.

Työ kannattaa olla sellaista, joka luo jotain arvokasta jollekin

Asiakkaille pitää tuottaa arvoa ja asiakkaiden pitää olla valmiita maksamaan siitä. Muuten hommasta ei tule mitään. 90-luvulla luovuin Artic.netistä, koska en silloin ollut varma, että asiakkaille tuottamasta arvosta voisimme saada yritykselle ja työntekijöille palkkiota. Nykyään artic.net voisi jopa toimia, harmi, että dommu meni domainkaapparille. Nyttemmin olen mukana yrityksissä, joissa olen varma, että pystymme luomaan asiakkaille lisää arvoa ja asiakkaat ovat valmiita maksamaan siitä.


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, tiimiyrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G