Siirry pääsisältöön

Joululahja nimismiehen konttorillaPoikani tienaavat viikkorahoja työn teolla.
Keskustelimme kaveriporukalla lasten kasvattamisesta. Eräs kertoi ystävästään, joka on niin shoppailuaddikti, että antaa lastensakin ostaa mitä tahansa ja on aina rahapulassa. Jos sitten pitää tehdä isompi hankinta, tai vaikkapa pesukone hajoaa, niin on aina kutsuttava sukulaisia apuun. Viimeistään äiti aina pelastaa kun tytär on rahapulassa.

Haastattelin erästä yrittäjätuttavaani taannoin ja hän kertoi tarinaa elämästään. Tämä tarina liittyy edelliseen koska hänenkin äitinsä oli aina pelastanut rahapulasta. Äidin lähdettyä toisille metsästysmaille hän säikähti, että kuka nyt pelastaa minut pälkähästä. Rahan käyttö oli holtitonta ja rahat tuli usein käytettyä jo hyvissä ajoin etukäteen ja kun palkkapäivä koitti, niin tili tuli ja tili meni samantien. 

Rahankäyttö meni yrittäjäystävälläni niin holtittomaksi, että yrittäjänä ollessaan hänen omat rahat ja yrityksen rahat menivät sekaisin, eikä verottajalle jäänyt penniäkään.  Nimismiehelle oli jo kertynyt iso nippu velkoja eikä kaverini uskonut ikinä niistä selviävänsä.

Sitten jotain mystistä tapahtui. Kohtaaminen ulkoisen peilin kanssa, asteroidi putosi taivaalta tai jotain yhtä ihmeellistä. Kaverini sai neuvon, että menisi selvittämään nimismiehen kanssa velka-asiansa. Neuvo kuulosti varteenotettavalta ja syntyi halu selvittää vanhat sotkut. Ystäväni pelkäsi tätä tilannetta, sillä nimismies oli monesta jutusta jo vanha tuttu. Hän keksi heti tuhansia muita tekosyitä, jolla todellisen velkataakan kohtaamisen olisi voinut välttää. 

On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään

Tekosyy ovat tekosyitä ja niitä voi keksiä loputtomasti. Pitää katsoa peiliin. On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään. Onneksi ystäväni uskalsi kohdata pahimman pelkonsa ja marssi nimismiehen juttusille.

Nimismies meinasi ensin nauraa hänet pois kun laski, että velkataakka on niin iso ettei sitä saa ikinä maksettua. Onneksi karskin huumorin keskeltä löytyi nimismieheltä viisautta. He sopivat maksuohjelman ja solmivat velkasaneeraussopimuksen. Ystäväni sanoi, että ne summat joita hän nimismiehelle kantoi kerran kuussa olivat niin naurettavia, ettei niillä voinut edes korkoja lyhentää.

"Summat joita lyhensin velkasaneerauksessa
olivat niin naurettavia, ettei niillä saanut
edes korkoja maksettua".

Joululahja nimismiehen konttorilla

Kymmenen vuotta kului ja ennen joulua nimismies soitti ja pyysi kahville että siellä odottaisi häntä joululahja. Ystäväni ihmetteli, että mikä joululahja se sellainen joululahja on että ei nimismiehen luona pitää hakea. Ei nimismiehen luona mitään joululahjoja voi olla ja että miksi vielä kahvillekin?
Kahvittelun aika tuli ja nimismies mukavasti kertoili, että tässä olisi sinulle nyt sellainen joululahja, että kaikki nuo sinun velat ovat vanhentuneet. Olet nyt velaton. Kokonaan velaton. Kaikki on pöydältä on putsattu ja vanhat sotkut siivottu. Olet vapaa. Hyvää joulua.

Ystäväni ei ollut uskonut että hänestä tulisi ikinä veroja maksavaa kunnollista kansalaista. Tuli kuitenkin velaton, yhteiskuntakelpoinen kansalainen. Ystäväni maksaa veronsa ja käy nykyään normaalisti töissä.

”Velkasaneeraus oli helvetin kova juttu. Sen jälkeen alkoi ahdistamaan jos tili meinasi alkaa huventua kun ennen saneerausta tili oli jo otettu kottina paljon ennen palkkapäivää ja ja jo käytettykin.”
Olen miettinyt lasten kasvatusta ja ajatellut, että ehkä lapsille on hyvä opettaa rahan käytön perusasioita: meillä viikkorahaa saa vasta kun huone on siivottu, lisätienestejä voi saada kun keittää aamukahvit vanhemmille, vie roskapussit tai auttelee muuten kotitöissä. Haluan opettaa että raha pitää tienata. Haluan opettaa että lainat on maksettava ja että säästäväisyys on hyve. Haluan opettaa, että kun kuluttaa vähemmän kuin tienaa, niin rahaa jää säästöön.

Raha voi sekoittaa monen elämän, samoin rahattomuus. Annetaan lapsillemme sellaisia eväitä oman elämän taloudenpitoon, jotta heillä on mahdollisuus kasvaa kunnon kansalaisiksi.

Ystävälläni vasta velkasaneeraus opetti hallitsemaan omaa rahankäyttöä. Miten me voisimme kasvattaa lapsiamme niin, ettei heidän tarvitsisi opetella rahan käytön perusasioita ulosottomiehen kanssa?

Raha ei ole tärkeää, mutta on turvallisempaa kuluttaa vähemmän kuin mitä tienaa!


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G