Siirry pääsisältöön

Joululahja nimismiehen konttorillaPoikani tienaavat viikkorahoja työn teolla.
Keskustelimme kaveriporukalla lasten kasvattamisesta. Eräs kertoi ystävästään, joka on niin shoppailuaddikti, että antaa lastensakin ostaa mitä tahansa ja on aina rahapulassa. Jos sitten pitää tehdä isompi hankinta, tai vaikkapa pesukone hajoaa, niin on aina kutsuttava sukulaisia apuun. Viimeistään äiti aina pelastaa kun tytär on rahapulassa.

Haastattelin erästä yrittäjätuttavaani taannoin ja hän kertoi tarinaa elämästään. Tämä tarina liittyy edelliseen koska hänenkin äitinsä oli aina pelastanut rahapulasta. Äidin lähdettyä toisille metsästysmaille hän säikähti, että kuka nyt pelastaa minut pälkähästä. Rahan käyttö oli holtitonta ja rahat tuli usein käytettyä jo hyvissä ajoin etukäteen ja kun palkkapäivä koitti, niin tili tuli ja tili meni samantien. 

Rahankäyttö meni yrittäjäystävälläni niin holtittomaksi, että yrittäjänä ollessaan hänen omat rahat ja yrityksen rahat menivät sekaisin, eikä verottajalle jäänyt penniäkään.  Nimismiehelle oli jo kertynyt iso nippu velkoja eikä kaverini uskonut ikinä niistä selviävänsä.

Sitten jotain mystistä tapahtui. Kohtaaminen ulkoisen peilin kanssa, asteroidi putosi taivaalta tai jotain yhtä ihmeellistä. Kaverini sai neuvon, että menisi selvittämään nimismiehen kanssa velka-asiansa. Neuvo kuulosti varteenotettavalta ja syntyi halu selvittää vanhat sotkut. Ystäväni pelkäsi tätä tilannetta, sillä nimismies oli monesta jutusta jo vanha tuttu. Hän keksi heti tuhansia muita tekosyitä, jolla todellisen velkataakan kohtaamisen olisi voinut välttää. 

On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään

Tekosyy ovat tekosyitä ja niitä voi keksiä loputtomasti. Pitää katsoa peiliin. On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään. Onneksi ystäväni uskalsi kohdata pahimman pelkonsa ja marssi nimismiehen juttusille.

Nimismies meinasi ensin nauraa hänet pois kun laski, että velkataakka on niin iso ettei sitä saa ikinä maksettua. Onneksi karskin huumorin keskeltä löytyi nimismieheltä viisautta. He sopivat maksuohjelman ja solmivat velkasaneeraussopimuksen. Ystäväni sanoi, että ne summat joita hän nimismiehelle kantoi kerran kuussa olivat niin naurettavia, ettei niillä voinut edes korkoja lyhentää.

"Summat joita lyhensin velkasaneerauksessa
olivat niin naurettavia, ettei niillä saanut
edes korkoja maksettua".

Joululahja nimismiehen konttorilla

Kymmenen vuotta kului ja ennen joulua nimismies soitti ja pyysi kahville että siellä odottaisi häntä joululahja. Ystäväni ihmetteli, että mikä joululahja se sellainen joululahja on että ei nimismiehen luona pitää hakea. Ei nimismiehen luona mitään joululahjoja voi olla ja että miksi vielä kahvillekin?
Kahvittelun aika tuli ja nimismies mukavasti kertoili, että tässä olisi sinulle nyt sellainen joululahja, että kaikki nuo sinun velat ovat vanhentuneet. Olet nyt velaton. Kokonaan velaton. Kaikki on pöydältä on putsattu ja vanhat sotkut siivottu. Olet vapaa. Hyvää joulua.

Ystäväni ei ollut uskonut että hänestä tulisi ikinä veroja maksavaa kunnollista kansalaista. Tuli kuitenkin velaton, yhteiskuntakelpoinen kansalainen. Ystäväni maksaa veronsa ja käy nykyään normaalisti töissä.

”Velkasaneeraus oli helvetin kova juttu. Sen jälkeen alkoi ahdistamaan jos tili meinasi alkaa huventua kun ennen saneerausta tili oli jo otettu kottina paljon ennen palkkapäivää ja ja jo käytettykin.”
Olen miettinyt lasten kasvatusta ja ajatellut, että ehkä lapsille on hyvä opettaa rahan käytön perusasioita: meillä viikkorahaa saa vasta kun huone on siivottu, lisätienestejä voi saada kun keittää aamukahvit vanhemmille, vie roskapussit tai auttelee muuten kotitöissä. Haluan opettaa että raha pitää tienata. Haluan opettaa että lainat on maksettava ja että säästäväisyys on hyve. Haluan opettaa, että kun kuluttaa vähemmän kuin tienaa, niin rahaa jää säästöön.

Raha voi sekoittaa monen elämän, samoin rahattomuus. Annetaan lapsillemme sellaisia eväitä oman elämän taloudenpitoon, jotta heillä on mahdollisuus kasvaa kunnon kansalaisiksi.

Ystävälläni vasta velkasaneeraus opetti hallitsemaan omaa rahankäyttöä. Miten me voisimme kasvattaa lapsiamme niin, ettei heidän tarvitsisi opetella rahan käytön perusasioita ulosottomiehen kanssa?

Raha ei ole tärkeää, mutta on turvallisempaa kuluttaa vähemmän kuin mitä tienaa!


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy