Siirry pääsisältöön

Joululahja nimismiehen konttorillaPoikani tienaavat viikkorahoja työn teolla.
Keskustelimme kaveriporukalla lasten kasvattamisesta. Eräs kertoi ystävästään, joka on niin shoppailuaddikti, että antaa lastensakin ostaa mitä tahansa ja on aina rahapulassa. Jos sitten pitää tehdä isompi hankinta, tai vaikkapa pesukone hajoaa, niin on aina kutsuttava sukulaisia apuun. Viimeistään äiti aina pelastaa kun tytär on rahapulassa.

Haastattelin erästä yrittäjätuttavaani taannoin ja hän kertoi tarinaa elämästään. Tämä tarina liittyy edelliseen koska hänenkin äitinsä oli aina pelastanut rahapulasta. Äidin lähdettyä toisille metsästysmaille hän säikähti, että kuka nyt pelastaa minut pälkähästä. Rahan käyttö oli holtitonta ja rahat tuli usein käytettyä jo hyvissä ajoin etukäteen ja kun palkkapäivä koitti, niin tili tuli ja tili meni samantien. 

Rahankäyttö meni yrittäjäystävälläni niin holtittomaksi, että yrittäjänä ollessaan hänen omat rahat ja yrityksen rahat menivät sekaisin, eikä verottajalle jäänyt penniäkään.  Nimismiehelle oli jo kertynyt iso nippu velkoja eikä kaverini uskonut ikinä niistä selviävänsä.

Sitten jotain mystistä tapahtui. Kohtaaminen ulkoisen peilin kanssa, asteroidi putosi taivaalta tai jotain yhtä ihmeellistä. Kaverini sai neuvon, että menisi selvittämään nimismiehen kanssa velka-asiansa. Neuvo kuulosti varteenotettavalta ja syntyi halu selvittää vanhat sotkut. Ystäväni pelkäsi tätä tilannetta, sillä nimismies oli monesta jutusta jo vanha tuttu. Hän keksi heti tuhansia muita tekosyitä, jolla todellisen velkataakan kohtaamisen olisi voinut välttää. 

On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään

Tekosyy ovat tekosyitä ja niitä voi keksiä loputtomasti. Pitää katsoa peiliin. On kannettava itse oma vastuunsa hölmöilyistään. Onneksi ystäväni uskalsi kohdata pahimman pelkonsa ja marssi nimismiehen juttusille.

Nimismies meinasi ensin nauraa hänet pois kun laski, että velkataakka on niin iso ettei sitä saa ikinä maksettua. Onneksi karskin huumorin keskeltä löytyi nimismieheltä viisautta. He sopivat maksuohjelman ja solmivat velkasaneeraussopimuksen. Ystäväni sanoi, että ne summat joita hän nimismiehelle kantoi kerran kuussa olivat niin naurettavia, ettei niillä voinut edes korkoja lyhentää.

"Summat joita lyhensin velkasaneerauksessa
olivat niin naurettavia, ettei niillä saanut
edes korkoja maksettua".

Joululahja nimismiehen konttorilla

Kymmenen vuotta kului ja ennen joulua nimismies soitti ja pyysi kahville että siellä odottaisi häntä joululahja. Ystäväni ihmetteli, että mikä joululahja se sellainen joululahja on että ei nimismiehen luona pitää hakea. Ei nimismiehen luona mitään joululahjoja voi olla ja että miksi vielä kahvillekin?
Kahvittelun aika tuli ja nimismies mukavasti kertoili, että tässä olisi sinulle nyt sellainen joululahja, että kaikki nuo sinun velat ovat vanhentuneet. Olet nyt velaton. Kokonaan velaton. Kaikki on pöydältä on putsattu ja vanhat sotkut siivottu. Olet vapaa. Hyvää joulua.

Ystäväni ei ollut uskonut että hänestä tulisi ikinä veroja maksavaa kunnollista kansalaista. Tuli kuitenkin velaton, yhteiskuntakelpoinen kansalainen. Ystäväni maksaa veronsa ja käy nykyään normaalisti töissä.

”Velkasaneeraus oli helvetin kova juttu. Sen jälkeen alkoi ahdistamaan jos tili meinasi alkaa huventua kun ennen saneerausta tili oli jo otettu kottina paljon ennen palkkapäivää ja ja jo käytettykin.”
Olen miettinyt lasten kasvatusta ja ajatellut, että ehkä lapsille on hyvä opettaa rahan käytön perusasioita: meillä viikkorahaa saa vasta kun huone on siivottu, lisätienestejä voi saada kun keittää aamukahvit vanhemmille, vie roskapussit tai auttelee muuten kotitöissä. Haluan opettaa että raha pitää tienata. Haluan opettaa että lainat on maksettava ja että säästäväisyys on hyve. Haluan opettaa, että kun kuluttaa vähemmän kuin tienaa, niin rahaa jää säästöön.

Raha voi sekoittaa monen elämän, samoin rahattomuus. Annetaan lapsillemme sellaisia eväitä oman elämän taloudenpitoon, jotta heillä on mahdollisuus kasvaa kunnon kansalaisiksi.

Ystävälläni vasta velkasaneeraus opetti hallitsemaan omaa rahankäyttöä. Miten me voisimme kasvattaa lapsiamme niin, ettei heidän tarvitsisi opetella rahan käytön perusasioita ulosottomiehen kanssa?

Raha ei ole tärkeää, mutta on turvallisempaa kuluttaa vähemmän kuin mitä tienaa!


Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…