Siirry pääsisältöön

Sipoo - Kerava kuntaliitos

Kirjoitin Sipoon sanomiin ja Keski-Uusimaa -lehteen mielipidekirjoituksen Sipoo-Kerava kuntaliitosselvitykseen liittyen.

Alla teksti kokonaisuudessaan:

Pitäkää tunkkinne sanoi sipoolainen

Kyselin netissä mitä sipoolaiset ystäväni ovat mieltä jos Sipoo ottaisi  Keravan kainaloonsa. Mitä lähempänä Keravaa ystäväni ovat, sitä positiivisemmin he suhtautuivat. Esimerkiksi Talmasta kuului posiitiivisten kellojen kilinää
kun taas Söderkullasta tuli jyrkkää "pitäkää tunkkinne" -sanomaa.

Kuntauudistuksessa keskeisenä tavoitteena on vahvojen kuntien muodostaminen.
Vahvojen kuntien muodostamisessa lähtökohtana ovat vapaaehtoiset liitokset.
Kuntaselvityksessä esitettiin, että kunnat olisivat 20.000-50.000
asukkaan kuntia.

Sipoo ei tuossa selvityksessä voi vastata kaikille kyselijöille
"pitäkää tunkkinne", vaan Sipoon on valittava kunnan pilkkomisen ja vapaaehtoisen
yhdistymisen välillä.

Sipoon vahvuus on peltomaisuus, maalaismaisuus ja kaupungin läheisyys.
Keravan ja Sipoon yhdistymisessä Uusi-Sipoo pystyisi ottamaan Keravan yhdeksi
vahvaksi kasvukeskittymäksi ja voisi säilyttää luonnon rauhan pääkaupunkiseudun
sykkeessä.

Sipoo ei pärjää kuntaliitoshankkeessa itsenäisenä vaan Sipoon on valittava
kenen kanssa hiekkalaatikolla haluaa leikkiä. Täällä nostaa kätensä yksi
Keravalainen IT-sarjayrittäjä ja kysyy: haluaisitko Sipoo sittenkin
katsoa Keravan tunkkia tarkemmin ja mitä tunkkeja Keravalla on kun se pärjää niin
hyvin kuntien välisessä kilpailussa?

Ilkka Lavas
Kokoomus, Kerava
IT-Sarjayrittäjä
--

Keravan "tunkki" HS:n selvityksen mukaan:
Keravalla menee keskimääräistä kuntaa paremmin näissä asioissa: vähemmän työttömiä, vähemmän sairaita, enemmän vauvoja, enemmän tilaa kodeissa, enemmän verotuloja, vähemmän lainaa kunnalla, enemmän korkeakoulutettuja, parempi huoltosuhde, matalampi veroprosentti, kunnan vuosikate on vahvempi, lääkäriin saa nopeasti yhteyden, enemmän kirjastokäyntejä, vähemmän nuoria ilman läheisiä ystäviä.

Kunnalla menee keskimääräistä huonommin näissä asioissa: enemmän rikoksia, vähemmän liikuntapaikkoja, enemmän ihmisiä toimeentulotuella, matalampi äänestysaktiivisuus.

Sipoon "tunkki" HS:n selvityksen mukaan:

Sipoolla menee keskimääräistä kuntaa paremmin näissä asioissa: vähemmän rikoksia, vähemmän työttömiä, vähemmän sairaita, enemmän vauvoja, enemmän verotuloja, vähemmän ihmisiä toimeentulotuella, korkeampi äänestysaktiivisuus, enemmän korkeakoulutettuja, parempi huoltosuhde, matalampi veroprosentti, lääkäriin saa nopeasti yhteyden, vähemmän nuoria ilman läheisiä ystäviä.

Kunnalla menee keskimääräistä huonommin näissä asioissa: vähemmän liikuntapaikkoja, vähemmän tilaa kodeissa, enemmän lainaa kunnalla, kunnan vuosikate on heikompi, vähemmän kirjastokäyntejä.

Yritysilmastotutkimuksissa Kerava on pärjännyt myös hyvin:

Kerava oli jaetulla toisella sijalla Elinkeinoelämän keskusliiton yritysilmastoselvityksessä vuonna 2011. Lieto nousi Suomen yritysmyönteisimmäksi kunnaksi. Keravan kanssa toisella sijalla olivat myös Kaarina ja Raisio. Salo arvioitiin puolestaan Suomen yritysmyönteisimmäksi seutukunnaksi. Vuonna 2010 Kerava sijoittui kolmanneksi, joten pientä parannusta on tapahtunut.  http://www.kerava.fi/tiedote/21764
Yritysilmastotutkimus.

Hyviä vahvuuksia molemmilla.

Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…