Siirry pääsisältöön

Karim Z Yskowicz ja Somelaisuus oppimisalustana

Putous sketsihahmoissa hyvää on se, että niihin on helppo samaistua. Minä samaistuin Karim Z Yskowicziin jostan hämärästä syystä jota en itsekään kokonaan ymmärrä. Ehkä sanamuunnokset ovat sellaisia jotka vain uppoavat minuun. Kielivitsit ovat oikeasti hauskoja, koska kielellä voi saada aikaan paljon iihania asioita.

Karim Z Yskowicz :in sanontoja

Moni juttu toimii kirjoitettuna paremmin kuin puhuttuna. Somen yhdistäminen sketseihin sai ihmiset oppimaan miten vitsit kirjoitetaan. Kuinka moni oikeasti osaisi puhutusta kielestä ymmärtää mitä hauskaa on seuraavissa lausahduksissa:
 • Kümmenen uutiset kusaisi muutamia kusumyksia 
 • Juorulehden toimittajamuija kusasi kaikenlaista, uuh.
 • Hei kaikki somelaiset ihmiset! 
 • Nain sun aitia. Nain sun aitia espan puistossa.
 • Uuh!Naidako sa nakuja? Ei naida nakuja! Koirat haukkuu, leipurit fanitta,vaaliauto kiertaa!
 • Somea somelaisille!
 • Somelainen ei unohta koskaa!! päallikko pelasti! uuh!!1
  Kiitos somelaiset 2013-2013!
 • Uuh!! Somen suosituin tv-ohjelma! Putotus!
 • Kun hetki luo, niin viime luo!
 • Somelainen voittaa aina, vai voittaako? 
 • Ma haluan autta kaikki ymmartamaan somen kieli, somelaisuutta.
 • Uuh, ihana somelainen haastattelu.  
 • Somen kansa. Tässä teille kullin hyvat ohjeet!!1 uuh! 

    - Karim Z Yskowicz

Somelaisuus oppimisalustana

Vihdoin pääsen asiaan tässä blogauksessani. Ihmiset voivat oppia lukemalla, kuuntelemalla, piirtämällä, kirjoittamalla, tekemällä tai matkimalla. Karim Z Yskowicz otti kätevästi monet mediat haltuun, jolloin erilaiset oppijat saivat  useita altistuksia opittavalle asialle. Kun kuulet vitsin ja näet vielä sen kirjoitettuna, niin todennäköisemmin muistat asian. 

Esim Telkkarissa sanottiin: Somelainen püllü. Vitsissä käytetään virolaista uun ja yyn väliltä tulevaa ü äännettä. Twitterissä vitsi saa laajemman merkityksen ja vitsi saa uusia muotoja:
 Feb 17

uuuh, ihana somelainen püllü!

Samoin kahden kilon siika sai jatkoa somessa:

Feb 16
Kahden kilon siika... Eikä edes koukkua sormessa.
Retweeted byKarim käytti somea niin mainiosti, että Somelaiset vitsit jäivät elämään ja saivat ihmiset oppimaan uutta. Karim onnistui opettamaan meille asioita tehokkaasti.


Miten sinä voit hyödyntää somea oppimisessa

Oppiminen tapahtuu parhaiten kun lukiessasi teet muistiinpanoja. Koulutuksen ja oppimisen ero on siinä, että koulutuksessa voit istua tekemättä muistiinpanoja ja sinuun kohdistetaan ulkoisia ärsykkeitä, mutta oppimisessa sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia uusia asioita. Oppimista tapahtuu parhaiten valmennuksissa, mutta myös itseopiskelemalla voi opetella mitä tahansa.


Koulutus on sitä että kerrotaan luokkahuoneessa että sporttailemalla kunto kohenee. Valmennus on sitä että lähdetään huomenna aamulla yhdessä lenkille. - Jari Uuh Saravuo eli Jari Sarasvuo kirjassaan Vapaus!

Oppiminen on sitä, että sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia ja haluat käyttää oppimiseesi kaikki mahdolliset keinot.

Oppimisen keinoista paras on muiden opettaminen. Olen viimeisen parin vuoden aikana opetellut, että kirjaan ylös oppimiani asioita blogiin. Juuri niin, tämäkin blogaus on itseäni varten kirjoitettu, jotta oppisin, niin teen tästä opetusmateriaalia, jotta sinäkin voisit hyötyä samalla kun minä opin. Win win tilanne. Kun kirjoitan oppimani ylös, opin samalla.

Kokeile itse blogata joskus jostain lukemastasi kirjasta tai luennosta. On muuten pahuksen hankalaa kiteyttää asioita peräkkäisiksi sanoiksi ja lauseiksi. Mutta kun on blogin kirjoittanut, niin ajatukset ovat jäsentyneet. Kirjoitetussa kielessä on se hyvää, että siinä tulee laitettua päässä pyörivät ajatukset peräkkäisiksi lauseiksi, jolloin siitä tulee selkeää ja johdonmukaista.

Minioppiminen ja itsensä muistuttaminen tehokeinona

Luin eilen illalla Jari Sarasvuon kirjaa Vapaus! Tuo kirja on vuodelta 2000. Olen viimeaikoina alkanut lukemaan vanhoja kirjoja, koska niissä parasta on havaita niitä asioita, jotka pysyvät samoina vuosikausia. Aina kun kohtasin kirjassa mielenkiintoisen ajatuksen. Kirjoitin siitä Tweetin tai Facebook statuksen (mikroblogaus). Alla esimerkiksi yksi mikroblogaus, jonka poimin kirjasta.

Kuten huomaat, laitoin sen 10 tuntia sitten. Parasta Facessa on, että saan aina notifikaation kun joku tykkää statuksesta. Näin olen itse palannut muistiinpanooni jopa 7 kertaa  viimeisen 10 tunnin aikana. No oikeasti katsoin tuon 2 kertaa, koska yö oli välissä ja tykkäyksiä kertyin silloinkin kun nain unia.

Somelaisuudessa myös jotkut asiat herättävät keskustelua. Esimerkiksi seuraava mikroblogaus herätti paljonkin ajatusta vahvistavia kommentteja:


Sama lausahdus Twitterissä ei kerännyt seuraajiltani vastaavaa kommenttitulvaa. Ainoastaan seuraavan:


Somessa voi herätä myös keskustelua joka kyseenalaistaa ja saa itsenkin miettimään mitä oikeasti ajattelen asiasta. Esimerkiksi seuraavaava lausahdus sai aikaan myös erilaisia käsityksiä työstä ja työn rakastamisesta:Kiitos Karim inspiraatiosta tähän blogaukseen!

Hauskaa Somen kielen päivää kaikille Somelaisille. Muistakaa kirjoittaa ylös mitä opitte. Opettakaa oppimaanne muille. Antakaa hyvien asioiden kiertää.

Ja onnea Karim! Tässä sulle voittolaini jota saat vapaasti lainata: Tulin, nain, voitin!


Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Kirjoitan kirjaa nimeltä Pysäyttämätön yrittäjyys. Katso lisää tietoa kirjasta tästä.

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…