Siirry pääsisältöön

Karim Z Yskowicz ja Somelaisuus oppimisalustana

Putous sketsihahmoissa hyvää on se, että niihin on helppo samaistua. Minä samaistuin Karim Z Yskowicziin jostan hämärästä syystä jota en itsekään kokonaan ymmärrä. Ehkä sanamuunnokset ovat sellaisia jotka vain uppoavat minuun. Kielivitsit ovat oikeasti hauskoja, koska kielellä voi saada aikaan paljon iihania asioita.

Karim Z Yskowicz :in sanontoja

Moni juttu toimii kirjoitettuna paremmin kuin puhuttuna. Somen yhdistäminen sketseihin sai ihmiset oppimaan miten vitsit kirjoitetaan. Kuinka moni oikeasti osaisi puhutusta kielestä ymmärtää mitä hauskaa on seuraavissa lausahduksissa:
 • Kümmenen uutiset kusaisi muutamia kusumyksia 
 • Juorulehden toimittajamuija kusasi kaikenlaista, uuh.
 • Hei kaikki somelaiset ihmiset! 
 • Nain sun aitia. Nain sun aitia espan puistossa.
 • Uuh!Naidako sa nakuja? Ei naida nakuja! Koirat haukkuu, leipurit fanitta,vaaliauto kiertaa!
 • Somea somelaisille!
 • Somelainen ei unohta koskaa!! päallikko pelasti! uuh!!1
  Kiitos somelaiset 2013-2013!
 • Uuh!! Somen suosituin tv-ohjelma! Putotus!
 • Kun hetki luo, niin viime luo!
 • Somelainen voittaa aina, vai voittaako? 
 • Ma haluan autta kaikki ymmartamaan somen kieli, somelaisuutta.
 • Uuh, ihana somelainen haastattelu.  
 • Somen kansa. Tässä teille kullin hyvat ohjeet!!1 uuh! 

    - Karim Z Yskowicz

Somelaisuus oppimisalustana

Vihdoin pääsen asiaan tässä blogauksessani. Ihmiset voivat oppia lukemalla, kuuntelemalla, piirtämällä, kirjoittamalla, tekemällä tai matkimalla. Karim Z Yskowicz otti kätevästi monet mediat haltuun, jolloin erilaiset oppijat saivat  useita altistuksia opittavalle asialle. Kun kuulet vitsin ja näet vielä sen kirjoitettuna, niin todennäköisemmin muistat asian. 

Esim Telkkarissa sanottiin: Somelainen püllü. Vitsissä käytetään virolaista uun ja yyn väliltä tulevaa ü äännettä. Twitterissä vitsi saa laajemman merkityksen ja vitsi saa uusia muotoja:
 Feb 17

uuuh, ihana somelainen püllü!

Samoin kahden kilon siika sai jatkoa somessa:

Feb 16
Kahden kilon siika... Eikä edes koukkua sormessa.
Retweeted byKarim käytti somea niin mainiosti, että Somelaiset vitsit jäivät elämään ja saivat ihmiset oppimaan uutta. Karim onnistui opettamaan meille asioita tehokkaasti.


Miten sinä voit hyödyntää somea oppimisessa

Oppiminen tapahtuu parhaiten kun lukiessasi teet muistiinpanoja. Koulutuksen ja oppimisen ero on siinä, että koulutuksessa voit istua tekemättä muistiinpanoja ja sinuun kohdistetaan ulkoisia ärsykkeitä, mutta oppimisessa sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia uusia asioita. Oppimista tapahtuu parhaiten valmennuksissa, mutta myös itseopiskelemalla voi opetella mitä tahansa.


Koulutus on sitä että kerrotaan luokkahuoneessa että sporttailemalla kunto kohenee. Valmennus on sitä että lähdetään huomenna aamulla yhdessä lenkille. - Jari Uuh Saravuo eli Jari Sarasvuo kirjassaan Vapaus!

Oppiminen on sitä, että sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia ja haluat käyttää oppimiseesi kaikki mahdolliset keinot.

Oppimisen keinoista paras on muiden opettaminen. Olen viimeisen parin vuoden aikana opetellut, että kirjaan ylös oppimiani asioita blogiin. Juuri niin, tämäkin blogaus on itseäni varten kirjoitettu, jotta oppisin, niin teen tästä opetusmateriaalia, jotta sinäkin voisit hyötyä samalla kun minä opin. Win win tilanne. Kun kirjoitan oppimani ylös, opin samalla.

Kokeile itse blogata joskus jostain lukemastasi kirjasta tai luennosta. On muuten pahuksen hankalaa kiteyttää asioita peräkkäisiksi sanoiksi ja lauseiksi. Mutta kun on blogin kirjoittanut, niin ajatukset ovat jäsentyneet. Kirjoitetussa kielessä on se hyvää, että siinä tulee laitettua päässä pyörivät ajatukset peräkkäisiksi lauseiksi, jolloin siitä tulee selkeää ja johdonmukaista.

Minioppiminen ja itsensä muistuttaminen tehokeinona

Luin eilen illalla Jari Sarasvuon kirjaa Vapaus! Tuo kirja on vuodelta 2000. Olen viimeaikoina alkanut lukemaan vanhoja kirjoja, koska niissä parasta on havaita niitä asioita, jotka pysyvät samoina vuosikausia. Aina kun kohtasin kirjassa mielenkiintoisen ajatuksen. Kirjoitin siitä Tweetin tai Facebook statuksen (mikroblogaus). Alla esimerkiksi yksi mikroblogaus, jonka poimin kirjasta.

Kuten huomaat, laitoin sen 10 tuntia sitten. Parasta Facessa on, että saan aina notifikaation kun joku tykkää statuksesta. Näin olen itse palannut muistiinpanooni jopa 7 kertaa  viimeisen 10 tunnin aikana. No oikeasti katsoin tuon 2 kertaa, koska yö oli välissä ja tykkäyksiä kertyin silloinkin kun nain unia.

Somelaisuudessa myös jotkut asiat herättävät keskustelua. Esimerkiksi seuraava mikroblogaus herätti paljonkin ajatusta vahvistavia kommentteja:


Sama lausahdus Twitterissä ei kerännyt seuraajiltani vastaavaa kommenttitulvaa. Ainoastaan seuraavan:


Somessa voi herätä myös keskustelua joka kyseenalaistaa ja saa itsenkin miettimään mitä oikeasti ajattelen asiasta. Esimerkiksi seuraavaava lausahdus sai aikaan myös erilaisia käsityksiä työstä ja työn rakastamisesta:Kiitos Karim inspiraatiosta tähän blogaukseen!

Hauskaa Somen kielen päivää kaikille Somelaisille. Muistakaa kirjoittaa ylös mitä opitte. Opettakaa oppimaanne muille. Antakaa hyvien asioiden kiertää.

Ja onnea Karim! Tässä sulle voittolaini jota saat vapaasti lainata: Tulin, nain, voitin!


Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Kirjoitan kirjaa nimeltä Pysäyttämätön yrittäjyys. Katso lisää tietoa kirjasta tästä.

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…