Siirry pääsisältöön

Karim Z Yskowicz ja Somelaisuus oppimisalustana

Putous sketsihahmoissa hyvää on se, että niihin on helppo samaistua. Minä samaistuin Karim Z Yskowicziin jostan hämärästä syystä jota en itsekään kokonaan ymmärrä. Ehkä sanamuunnokset ovat sellaisia jotka vain uppoavat minuun. Kielivitsit ovat oikeasti hauskoja, koska kielellä voi saada aikaan paljon iihania asioita.

Karim Z Yskowicz :in sanontoja

Moni juttu toimii kirjoitettuna paremmin kuin puhuttuna. Somen yhdistäminen sketseihin sai ihmiset oppimaan miten vitsit kirjoitetaan. Kuinka moni oikeasti osaisi puhutusta kielestä ymmärtää mitä hauskaa on seuraavissa lausahduksissa:
 • Kümmenen uutiset kusaisi muutamia kusumyksia 
 • Juorulehden toimittajamuija kusasi kaikenlaista, uuh.
 • Hei kaikki somelaiset ihmiset! 
 • Nain sun aitia. Nain sun aitia espan puistossa.
 • Uuh!Naidako sa nakuja? Ei naida nakuja! Koirat haukkuu, leipurit fanitta,vaaliauto kiertaa!
 • Somea somelaisille!
 • Somelainen ei unohta koskaa!! päallikko pelasti! uuh!!1
  Kiitos somelaiset 2013-2013!
 • Uuh!! Somen suosituin tv-ohjelma! Putotus!
 • Kun hetki luo, niin viime luo!
 • Somelainen voittaa aina, vai voittaako? 
 • Ma haluan autta kaikki ymmartamaan somen kieli, somelaisuutta.
 • Uuh, ihana somelainen haastattelu.  
 • Somen kansa. Tässä teille kullin hyvat ohjeet!!1 uuh! 

    - Karim Z Yskowicz

Somelaisuus oppimisalustana

Vihdoin pääsen asiaan tässä blogauksessani. Ihmiset voivat oppia lukemalla, kuuntelemalla, piirtämällä, kirjoittamalla, tekemällä tai matkimalla. Karim Z Yskowicz otti kätevästi monet mediat haltuun, jolloin erilaiset oppijat saivat  useita altistuksia opittavalle asialle. Kun kuulet vitsin ja näet vielä sen kirjoitettuna, niin todennäköisemmin muistat asian. 

Esim Telkkarissa sanottiin: Somelainen püllü. Vitsissä käytetään virolaista uun ja yyn väliltä tulevaa ü äännettä. Twitterissä vitsi saa laajemman merkityksen ja vitsi saa uusia muotoja:
 Feb 17

uuuh, ihana somelainen püllü!

Samoin kahden kilon siika sai jatkoa somessa:

Feb 16
Kahden kilon siika... Eikä edes koukkua sormessa.
Retweeted byKarim käytti somea niin mainiosti, että Somelaiset vitsit jäivät elämään ja saivat ihmiset oppimaan uutta. Karim onnistui opettamaan meille asioita tehokkaasti.


Miten sinä voit hyödyntää somea oppimisessa

Oppiminen tapahtuu parhaiten kun lukiessasi teet muistiinpanoja. Koulutuksen ja oppimisen ero on siinä, että koulutuksessa voit istua tekemättä muistiinpanoja ja sinuun kohdistetaan ulkoisia ärsykkeitä, mutta oppimisessa sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia uusia asioita. Oppimista tapahtuu parhaiten valmennuksissa, mutta myös itseopiskelemalla voi opetella mitä tahansa.


Koulutus on sitä että kerrotaan luokkahuoneessa että sporttailemalla kunto kohenee. Valmennus on sitä että lähdetään huomenna aamulla yhdessä lenkille. - Jari Uuh Saravuo eli Jari Sarasvuo kirjassaan Vapaus!

Oppiminen on sitä, että sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia ja haluat käyttää oppimiseesi kaikki mahdolliset keinot.

Oppimisen keinoista paras on muiden opettaminen. Olen viimeisen parin vuoden aikana opetellut, että kirjaan ylös oppimiani asioita blogiin. Juuri niin, tämäkin blogaus on itseäni varten kirjoitettu, jotta oppisin, niin teen tästä opetusmateriaalia, jotta sinäkin voisit hyötyä samalla kun minä opin. Win win tilanne. Kun kirjoitan oppimani ylös, opin samalla.

Kokeile itse blogata joskus jostain lukemastasi kirjasta tai luennosta. On muuten pahuksen hankalaa kiteyttää asioita peräkkäisiksi sanoiksi ja lauseiksi. Mutta kun on blogin kirjoittanut, niin ajatukset ovat jäsentyneet. Kirjoitetussa kielessä on se hyvää, että siinä tulee laitettua päässä pyörivät ajatukset peräkkäisiksi lauseiksi, jolloin siitä tulee selkeää ja johdonmukaista.

Minioppiminen ja itsensä muistuttaminen tehokeinona

Luin eilen illalla Jari Sarasvuon kirjaa Vapaus! Tuo kirja on vuodelta 2000. Olen viimeaikoina alkanut lukemaan vanhoja kirjoja, koska niissä parasta on havaita niitä asioita, jotka pysyvät samoina vuosikausia. Aina kun kohtasin kirjassa mielenkiintoisen ajatuksen. Kirjoitin siitä Tweetin tai Facebook statuksen (mikroblogaus). Alla esimerkiksi yksi mikroblogaus, jonka poimin kirjasta.

Kuten huomaat, laitoin sen 10 tuntia sitten. Parasta Facessa on, että saan aina notifikaation kun joku tykkää statuksesta. Näin olen itse palannut muistiinpanooni jopa 7 kertaa  viimeisen 10 tunnin aikana. No oikeasti katsoin tuon 2 kertaa, koska yö oli välissä ja tykkäyksiä kertyin silloinkin kun nain unia.

Somelaisuudessa myös jotkut asiat herättävät keskustelua. Esimerkiksi seuraava mikroblogaus herätti paljonkin ajatusta vahvistavia kommentteja:


Sama lausahdus Twitterissä ei kerännyt seuraajiltani vastaavaa kommenttitulvaa. Ainoastaan seuraavan:


Somessa voi herätä myös keskustelua joka kyseenalaistaa ja saa itsenkin miettimään mitä oikeasti ajattelen asiasta. Esimerkiksi seuraavaava lausahdus sai aikaan myös erilaisia käsityksiä työstä ja työn rakastamisesta:Kiitos Karim inspiraatiosta tähän blogaukseen!

Hauskaa Somen kielen päivää kaikille Somelaisille. Muistakaa kirjoittaa ylös mitä opitte. Opettakaa oppimaanne muille. Antakaa hyvien asioiden kiertää.

Ja onnea Karim! Tässä sulle voittolaini jota saat vapaasti lainata: Tulin, nain, voitin!


Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Kirjoitan kirjaa nimeltä Pysäyttämätön yrittäjyys. Katso lisää tietoa kirjasta tästä.

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G