Siirry pääsisältöön

Karim Z Yskowicz ja Somelaisuus oppimisalustana

Putous sketsihahmoissa hyvää on se, että niihin on helppo samaistua. Minä samaistuin Karim Z Yskowicziin jostan hämärästä syystä jota en itsekään kokonaan ymmärrä. Ehkä sanamuunnokset ovat sellaisia jotka vain uppoavat minuun. Kielivitsit ovat oikeasti hauskoja, koska kielellä voi saada aikaan paljon iihania asioita.

Karim Z Yskowicz :in sanontoja

Moni juttu toimii kirjoitettuna paremmin kuin puhuttuna. Somen yhdistäminen sketseihin sai ihmiset oppimaan miten vitsit kirjoitetaan. Kuinka moni oikeasti osaisi puhutusta kielestä ymmärtää mitä hauskaa on seuraavissa lausahduksissa:
 • Kümmenen uutiset kusaisi muutamia kusumyksia 
 • Juorulehden toimittajamuija kusasi kaikenlaista, uuh.
 • Hei kaikki somelaiset ihmiset! 
 • Nain sun aitia. Nain sun aitia espan puistossa.
 • Uuh!Naidako sa nakuja? Ei naida nakuja! Koirat haukkuu, leipurit fanitta,vaaliauto kiertaa!
 • Somea somelaisille!
 • Somelainen ei unohta koskaa!! päallikko pelasti! uuh!!1
  Kiitos somelaiset 2013-2013!
 • Uuh!! Somen suosituin tv-ohjelma! Putotus!
 • Kun hetki luo, niin viime luo!
 • Somelainen voittaa aina, vai voittaako? 
 • Ma haluan autta kaikki ymmartamaan somen kieli, somelaisuutta.
 • Uuh, ihana somelainen haastattelu.  
 • Somen kansa. Tässä teille kullin hyvat ohjeet!!1 uuh! 

    - Karim Z Yskowicz

Somelaisuus oppimisalustana

Vihdoin pääsen asiaan tässä blogauksessani. Ihmiset voivat oppia lukemalla, kuuntelemalla, piirtämällä, kirjoittamalla, tekemällä tai matkimalla. Karim Z Yskowicz otti kätevästi monet mediat haltuun, jolloin erilaiset oppijat saivat  useita altistuksia opittavalle asialle. Kun kuulet vitsin ja näet vielä sen kirjoitettuna, niin todennäköisemmin muistat asian. 

Esim Telkkarissa sanottiin: Somelainen püllü. Vitsissä käytetään virolaista uun ja yyn väliltä tulevaa ü äännettä. Twitterissä vitsi saa laajemman merkityksen ja vitsi saa uusia muotoja:
 Feb 17

uuuh, ihana somelainen püllü!

Samoin kahden kilon siika sai jatkoa somessa:

Feb 16
Kahden kilon siika... Eikä edes koukkua sormessa.
Retweeted byKarim käytti somea niin mainiosti, että Somelaiset vitsit jäivät elämään ja saivat ihmiset oppimaan uutta. Karim onnistui opettamaan meille asioita tehokkaasti.


Miten sinä voit hyödyntää somea oppimisessa

Oppiminen tapahtuu parhaiten kun lukiessasi teet muistiinpanoja. Koulutuksen ja oppimisen ero on siinä, että koulutuksessa voit istua tekemättä muistiinpanoja ja sinuun kohdistetaan ulkoisia ärsykkeitä, mutta oppimisessa sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia uusia asioita. Oppimista tapahtuu parhaiten valmennuksissa, mutta myös itseopiskelemalla voi opetella mitä tahansa.


Koulutus on sitä että kerrotaan luokkahuoneessa että sporttailemalla kunto kohenee. Valmennus on sitä että lähdetään huomenna aamulla yhdessä lenkille. - Jari Uuh Saravuo eli Jari Sarasvuo kirjassaan Vapaus!

Oppiminen on sitä, että sinulla on sisäsyntyinen tahto oppia ja haluat käyttää oppimiseesi kaikki mahdolliset keinot.

Oppimisen keinoista paras on muiden opettaminen. Olen viimeisen parin vuoden aikana opetellut, että kirjaan ylös oppimiani asioita blogiin. Juuri niin, tämäkin blogaus on itseäni varten kirjoitettu, jotta oppisin, niin teen tästä opetusmateriaalia, jotta sinäkin voisit hyötyä samalla kun minä opin. Win win tilanne. Kun kirjoitan oppimani ylös, opin samalla.

Kokeile itse blogata joskus jostain lukemastasi kirjasta tai luennosta. On muuten pahuksen hankalaa kiteyttää asioita peräkkäisiksi sanoiksi ja lauseiksi. Mutta kun on blogin kirjoittanut, niin ajatukset ovat jäsentyneet. Kirjoitetussa kielessä on se hyvää, että siinä tulee laitettua päässä pyörivät ajatukset peräkkäisiksi lauseiksi, jolloin siitä tulee selkeää ja johdonmukaista.

Minioppiminen ja itsensä muistuttaminen tehokeinona

Luin eilen illalla Jari Sarasvuon kirjaa Vapaus! Tuo kirja on vuodelta 2000. Olen viimeaikoina alkanut lukemaan vanhoja kirjoja, koska niissä parasta on havaita niitä asioita, jotka pysyvät samoina vuosikausia. Aina kun kohtasin kirjassa mielenkiintoisen ajatuksen. Kirjoitin siitä Tweetin tai Facebook statuksen (mikroblogaus). Alla esimerkiksi yksi mikroblogaus, jonka poimin kirjasta.

Kuten huomaat, laitoin sen 10 tuntia sitten. Parasta Facessa on, että saan aina notifikaation kun joku tykkää statuksesta. Näin olen itse palannut muistiinpanooni jopa 7 kertaa  viimeisen 10 tunnin aikana. No oikeasti katsoin tuon 2 kertaa, koska yö oli välissä ja tykkäyksiä kertyin silloinkin kun nain unia.

Somelaisuudessa myös jotkut asiat herättävät keskustelua. Esimerkiksi seuraava mikroblogaus herätti paljonkin ajatusta vahvistavia kommentteja:


Sama lausahdus Twitterissä ei kerännyt seuraajiltani vastaavaa kommenttitulvaa. Ainoastaan seuraavan:


Somessa voi herätä myös keskustelua joka kyseenalaistaa ja saa itsenkin miettimään mitä oikeasti ajattelen asiasta. Esimerkiksi seuraavaava lausahdus sai aikaan myös erilaisia käsityksiä työstä ja työn rakastamisesta:Kiitos Karim inspiraatiosta tähän blogaukseen!

Hauskaa Somen kielen päivää kaikille Somelaisille. Muistakaa kirjoittaa ylös mitä opitte. Opettakaa oppimaanne muille. Antakaa hyvien asioiden kiertää.

Ja onnea Karim! Tässä sulle voittolaini jota saat vapaasti lainata: Tulin, nain, voitin!


Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Kirjoitan kirjaa nimeltä Pysäyttämätön yrittäjyys. Katso lisää tietoa kirjasta tästä.

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o