Siirry pääsisältöön

Teen. Nautin. Elän. Uudenvuodenlupauksen välitilinpäätös

Madonna @ Helsinki 12.08.2012
Tein itselleni uudenvuodenlupaushenkisesti tämän vuoden tavoitteet. Julkaisin ne vajaa vuosi sitten 29.12.2011 blogissani Joe Bodolain muistoksi.

Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi, joten päätin seurata ja analysoida omaa käyttäytymistäni ja ajankäyttöäni kerran kuukaudessa. Otin käyttöön 9 kk sitten uuden tavan, jolla voin seurata uudenvuoden lupauksiani. Kirjoitin uudenvuodenlupaukseni jokaisen kuun viimeisen päivän kohdalle kalenterimerkinnäksi ja muistutuksen klo 23.00. Tänään illalla kännykkäkalenterini muistuttaa. Kello ei ole vielä 23, mutta olen jo tässä 9 kk aikana jo niin tottunut tähän, että kirjoitan blogia ennenkuin kalenterini tästä muistuttaa. Kalenterini muistuttaa minua asioista, jotka haluan saada aikaiseksi.

Tässä lista asioista, joita haluan tänä vuonna tehdä:
 • Ui tai urheile joka viikko vähintään 2 tuntia jollet ole kipeä. Prätkäily radalla lasketaan.
Olen melkein saavuttanut tavoitteeni. Prätkäratapäiviä on ollut 9 kpl. Olen urheillut alkuvuonna joka viikko, mutta heinä-elokuussa urheilu jäi. Aloitin urheilun tämän viikon tiistaina ja taas tuntuu hyvältä. Tuntuu siltä että jaksan jälleen paremmin fyysisesti.
 • Vieraile neljässä kulttuurissa, jossa et ole ennen vieraillut, jotta opit suvaitsemaan ja ymmärtämään ihmisyyttä paremmin
Kiina, Cambodia, Thaimaa ja Lappi. Lapin yrityskulttuuri oli minulle aikamoinen shokki. Suomi on aika erilainen Rovaniemeltä katsottuna. Vaikka asun Keravalla, niin tämä pääkaupunkiseudun syke on ihan toisenlaista kuin meno tuolla pohjoisessa. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.
 • Käy vähintään yhdellä ei-oman-alan messuilla, jotta opit esillepanon tärkeydestä ja opit pois oman alan juurtuneista tavoista
Hoitamatta. Kävin Madonnan ja Sade:en konsertissa. There is now business like show business. Ehkä siitä opin jotain. Ainakin siellä oli todella huonosti hoidettu myynti. 50.000 ihmistä odotti väliajalla tuntikaupalla, eikä heille myyty mitään.
 • Käy kuuntelemassa neljää taitavaa puhujaa ja mieti mitä voisit oppia heiltä. Ei ole pakko olla oman alan juttu.
Esiintymistaito on tärkeä taito. Vaikka tietäisin jostain asiasta paljonkin, niin huomaan, että ihmiset tuovat asioita eri tavalla esiin. Mietin kuunnellessa miten itse saman asian kertoisin. Mietin myös mitä hyvää esiintymisessä on ja mitä huonoa. Teen myös tarkistuslistoja, että puhuisinko itse samoja asioita vai vähän eri asioita ja miten painottaisin.

Kirjoitin myös kirjan tänä vuonna. Olen luetuttanut sitä arvostamillani ihmisillä. Olen saanut arvokasta palautetta, josta olen oppinut. Seuraavasta kirjasta tulee paljon parempi.
 • Kehu tai kiitä ihmisiä vähintään yhtä joka viikko. Ei ole vaaraksi jos lipsautat kiitoksen useamminkin.
 Pientä parannusta. Olen myös opetellut pyytämään anteeksi jos tuntuu siltä, että olen kiukutellut jollekin turhasta tai vaikka vain huonon päivän vuoksi.
 • Kehity paremmaksi omalla alalla, lue alan kirjallisuutta, blogeja, ota kantaa keskusteluihin ja levitä eteenpäin hyviä käytäntöjä.
 Lukeminen on kivaa. Olen löytänyt uusia hyviä kirjoja, mutta myös vanhoja jo joskus lukemiani kirjoja olen lukenut uudestaan. Nuorempana kuvittelin, ettei minulla ole aikaa lukea uudelleen mitää kirjaa. Kuvittelin, että muistini on niin täydellinen ettei minun edes tarvitse lukea jotain kirjaa uudelleen. Nyt joitain kirjoja uudelleelleenlukeneena havaitsen, että saan kirjoihin ihan toisenlaista syvyyttä kun luen niitä tässä elämänvaiheessa. Kirjojen lukeminen tarjoaa peilauspintoja omille ajatuksille ja hyviä kirjoja kannattaa lukea/selailla uudelleen kun siltä tuntuu.
 • Kuuntele enemmän ja ole läsnä kun kuuntelet
Ehkä olen vähän oppinut tässä. Edelleen pitäisi enemmänkin kuunnella. Olen myös havainnut, että meili on yksi huonoimmista viestintävälineistä. Ihmiset lukevat meilejä kiireessä ja vastaavat kiireessä, jolloin koko viestin sisältö ja merkitys saattaa muuttua tai se ymmärretään väärin. Puhuminen ja kuunteleminen on kivaa ja yllättävän tehokasta.
 • Keksi poikien kanssa joku yllätys vierailukohde kerran kuussa äläkä kerro minne olet viemässä lapsiasi. Vaimoa ei päästetä mukaan, tämä on poikien reissu. Aiheita voi olla: Salapoliisimuseo, Katajanokan vankila, ilmailumuseo, IT -museo, rautatiemuseo, Karting rata, prätkärata, meren ranta... Kyllä paikkoja löytyy. 
Onhan näitä ollut. Ehkä kerran kuussa ei ole toteutunut, mutta määrä on toistaiseksi isompi kuin kuukausien määrä. Lasten kanssa vietetty aika ei mene hukkaan.
 • Kokeile 1 kuukausi elämää digilehden kanssa, heitä paperiversio suoraan keräykseen
Digilehti oli hieno kokemus. Paperinen rokkaa edelleen. Molempia tarvitaan.
 • Auta yhtä aloittavaa yrittäjää per kk. Ei yli neljää per kk koska aikasi ei riitä kaikkeen.
Saldo tällä hetkellä 14 sparrattua. Hyviä kohtaamisia, joista itsekin oppii. Lisäksi minua haastateltiin yrittäjyyskasvatusvideolle. Linkkaan siihen sitten kun se julkaistaan.
 • Käy puhumassa yrittäjyydestä max 12kertaa vuodessa. Aikasi ei riitä kaikkeen.
Saldo 7 sessiota. Syksylle buukattu 4. Budjetissa ollaan. Vielä mahtuu parit keikat.
 • Perusta joku uusi yritys jos siltä tuntuu. Etsi kuitenkin ensin sopiva tiimiyrittäjäporukka.
1 perustettu. 1 ostettu.
 • Tee paljon it konsultointikeikkaa, koska rakastat sitä. 
Teen. Nautin. Elän.
 • Aja uudella kisapyörällä prätkäradat alastaro, botnia ring, motopark ja jos mahdollista niin yksi ratareissu ulkomaille.
Ulkomaan ratareissu jäänee tältä vuodelta. Prätkäradoista motopark käymättä, mutta Kemora tuli koettua. Ajat ovat parantuneet viime vuodesta. Lisäksi olen oppinut huoltamaan prätkää. Kivaa puuhaa.

 • Vie lapsia harrastuksiin
 Lasten kanssa vietetty aika on tärkeää. Olen ollut mukana ja useimmiten jopa läsnä.
 • Ota omaa aikaa joka viikko 1ilta
Oma aika itsen kanssa on tärkeää. Olen muistanut pitää itsestäni huolta ja olen saanut omaa aikaa riittävästi.
 • Käy mökillä ja ui luonnon järvissä
Yes! Suomen järvet ja luonto on kyllä upeita.

Havaitsin, että mittaroin paljon yksityiselämäni asioita. Voisinko ensi tai loppuvuodelle ottaa työelämäänikin samankaltaisia tärkeitä mittareita ja tavoitteita, joita haluan saavuttaa? Onko sinulla kenties jotain työ-koti-perhe-harrastuselämän mittaristoa jota käytät ja mittaat säännöllisesti? Kerro ja kommentoi alle. Olisi kiva kuulla miten mittaat omaa menestystäsi ja tavoitteittesi toteutumista.

Ilkka O. Lavas
kasvuyrittäjä, sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o