Siirry pääsisältöön

Säästäväisyydestä sekä fyysisen kunnon ja luovuuden yhteydestä

Olen pitänyt blogin kanssa hieman kesälomaa. Osa teistä rakkaista lukijoista on kysellyt seuraavien kirjoitusten perään. Olen priorisoinut aikaani ja kirjoittanut kirjaa nimeltä pysäyttämätön yrittäjä.

Kirja lähtee alkavalla viikolla juuri viimeiselle tarkastuskierrokselle. Sitten on aika luovuttaa se painokoneen ikuistettavaksi, arvostelijoiden hampaisiin ja toivottavasti täyttää tarkoituksensa ja saa jonkun pienen ihmisen löytämään sisältään pysäyttämättömyyden voimaa tai vaikka lisää innostusta elämään.

En nyt kirjoita mitään omaa. Lainaan kunnioittamaani kirjailijaa Mika Waltaria joka kirjoitti juuri ennen syntymääni näin:
"Vaan suurinta kiitollisuutta tunnen muistaessani että poikavuosina ja nuoruudessa en oppinut tuntemaan vain kaupunkia, vaan myös maaseutua ja että kesä kesältä jouduin tekemään myös ruumiillista työtä altteimmassa kehitysiässä niin maamiesten kuin ammattityöläisten kanssa. En tarkoita vain sitä että kouluvuosieni kesien ruumiillisen työn ansiosta sain hyvän terveyden ja kestävän kunnon tulevan työni perustaksi. Muuten tuskin olisin kestänyt työn kuluttavien vuosien painetta ja ahdistusta. Sillä

jatkuva luova työ vaatii myös kestävää ruumista.

, niin naiivilta kuin sen muistuttaminen voi tuntua.

Mutta vielä kiitollisempi olen siitä, että minä, jo kolmannessa polvessa helsinkiläinen, sain poikana äitini kotitalossa nähdä ja elää työssä mukana maan kasvun oraan punerruksesta ensimmäiseen riihenpuintiin asti. Vielä 20-luvun alkuvuosina elämä maalaistalossa oli niukempaa ja ankarampaa kuin nyt. Muistan mielelläni sitkeää äidinenoani, vaikka lapsena pelkäsin häntä. Hänen mielestään oli synti syödessä ottaa leivän päälle voita, jos pöydässä sattui olemaan maitoa. Kun myöhemmin, hänen maatessaaan kaupungissa sairaalassa, kävin häntä katsomassa, hän suurimpana ylellisyytenä lähetti minut ostamaan limonadipullon. Mutta ei hänen mieleensä olisi edes juolahtanut juoda sitä sellaisenaan. Se olisi ollut anteeksiantamatonta tuhlausta.

Hän sekoitti siihen vähintään puolet vettä."


Mietippä tuota Waltarin äidinenoa kun seuraavan kerran juot limua. Kokeile sekoittaa siihen puolet vettä ja mieti, että sekin on joskus ollut jollekin ylellisyyttä. Muista nämä sanat kun katselet teinien vetävän päivän viidettä ESsiä kaupan pihalla.

Waltari jatkaa: "Kun jälkeeenpäin ajattelen tuota vanhaa taloa, muistan ettei siellä ollut yhtään ainoaa mukavaa istuinta. Sekin oli eräs perinne, ehkä itsetiedoton, mutta tarkoituksenmukainen. Mukava istuin olisi voinut vietellä joutilaisuuteen. Ei maa kasva itsestään, se vaatii työtä, monipuolista työtä ja hyvin raskasta työtä. Niin nykyäänkin, kaikesta aikamme koneistumista huolimatta, vaikka enää ei sentään tarrvitse aamuviidestä alkaen riihessä pöly kurkussa kirvellen, hikisenä ja nokisena, puida käsivoimin jyviä irti tähkäpäistä. Mutta sellainen on kokemus, jolle jälkeenpäin antaa suuren arvon.

Vielä äidinenostani. Ei hänen säästäväisyytensä ollut saituutta, vaan säilymisen pakon sanelema perinnäinen elämänmuoto. Siitä on osoituksena että hänen äitini lipastonlaatikkoon minun nimiini tallettamansa pankkikirjan avulla saatoin tehdä ensimmäisen ulkomaanmatkani. Eikä hän tästä hurvittelusta jälkeenpäin minulle pahaa sanaa sanonut. Ja ainakin hän opetti minut kunnioittamaan leipää, niin että minun vieläkin on vastatamattoman vaikea viskata pois edes homehtuneinta leivänkannikkaa."  - Mika Waltari Ihmisen ääni 1978

Tämä teksti kosketti minua, koska itse olin nuorena kesäisin metallipajassa apumiehenä ja se oli fyysistä työtä joka piti minut hyvässä kunnossa. Kasvoin kodissa, jossa työtä arvostettiin.

Kasvoin myös niukkuudessa koska asuntolainan korot rallattivat kaiken säästöt niin, ettei raha riittänyt kuin välttämättömimpään. Ruokaa ei heitetty roskiin ja vanhat leivät jauhettiin jopa korppujauhoksi.

Kiitos Mika kun muistutit meitä näistä tärkeistä asioista. Muistakaamme pitää itsemme hyvässä fyysisessä kunnossa, jotta luovuudellamme on tilaa ja voimaa elää. Muistakaamme arvostaa muita ihmisiä ja sitä mitä meillä on.

sarjayrittäjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…