Siirry pääsisältöön

Vaaliblogaus #5: Nuoriin panostaminen on kuin vaihtaisi talvirenkaat alle ajoissa

Ilkka Lavas Saviolla Klondyke -talossa W3.fi -toimistolla.
Samassa rakennuksessa on noin 100 firmaa, mm.
Lavasksen Ilmainensanakirja.fi sekä suomikappa.fi
W3:lla on tehty myös Iron Sky -peliä.

Talvi yllätti suomalaiset tänään.
Nuori syrjäytyi tänään. 

Toinen asia nousee otsikoihin. Toisesta ei saa puhua. Syrjäytymisen ehkäisyssä pätevät samat säännöt kuin talvirenkaiden alle laittamisessa. Jos me kaikki olisimme laittaneet talvirenkaat alle ajoissa, niin tänään ei kenenkään tarvitsisi liukastella.

Meidän tulee huolehtia toisistamme. Vaihdoin eilen appiukolleni talvirenkaat alle, kun hänen selkänsä on jo sen verran huonossa kunnossa, ettei yksin pärjää. Syrjäytymisen ehkäisyssä on sama homma: kun tänään huolehdimme läheisistämme, niin huomenna meillä on paremmin. Joka päivä meillä on mahdollisuus vaikuttaa huomiseen - tänäänkin.

Mitä syrjäytyminen on? Olen koittanut opiskella syrjäytymisen ehkäisyyn liittyviä asioita www.epatavallisia.fi -sivuston kautta. Siellä on pajon hyviä vinkkejä. Suosittelen tutustumaan. Kokeile mikä niistä voisi sinulle toimia parhaiten. Itse koitan ottaa meille työharjoitteluun mahdollisimman paljon väkeä, jotta työelämä tulisi tutuksi jo nuorena. Pienillä jutuilla voimme yhdessä vaikuttaa enemmän.

Keski-Uudenmaan nuorkauppakamari
järjestää tänäkin vuonna
Joulupuu tuo lahjan lapselle -keräyksen.
Joulu tulee pian. Kaikilla perheillä ei ole varaa ostaa joululahjoja. Voimme tässäkin kohtaa ennakoida. Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamari ry on jo 10 vuoden ajan kerännyt joululahjoja yhteistyössä Keravan sosiaaliviraston kanssa. Viime vuonna keräys tuotti 400 lahjaa Keravalaisille lapsille. Tänä vuonna keräys järjestetään ainakin Keravan Citymarketissa. Olen itse myös mukana joulupuu keräyksessä kantamassa oman korteni kekoon. Osallistu sinäkin.  

Ikuisuuden mittakaavasta katsottuna meillä on hyvin aikaa. Voimme pysäyttää isiemme syntien taakan meidän sukupolveemme. Jos vanhempamme olivat syrjäytyneitä, meidän ei tarvitse olla. Jos olemme saaneet huonoa kasvatusta, me voimme kasvattaa paremmin. Voimme itse vaikuttaa omaan elämäämme ja lastemme kasvatukseen.

Lapsena meillä oli perheväkivaltaa ja kerran yöllä heräsin kun edesmennyt isä riehui puukon kanssa. Jouduin soittamaan poliisit paikalle. Vaikka lapsuudessa on traumoja, niin silti minun ei tarvitse riehua puukon kanssa kotona. Vaikka olen edelleen äkkipikainen luonteeltani, niin voin oppia rauhallisuutta ja tunteiden hallintaa.

Meidän kannattaa parantaa nuorten työllistymismahdollisuuksia. Meidän kannattaa pitää huolta lastemme opiskelumahdollisuuksista. Meidän kannattaa pitää huolta päiväkodeista. Meidän kannattaa parantaa oppisopimusjärjestelmää ja koulutusjärjestelmää.Kuulin surullisen tarinan Keravalaisesta putkimiehenalusta.

Peruskoulusta nirkun narkun vitosen keskiarvoilla suoriutunut Aki (nimi muutettu) halusi opiskelemaan, mutta opiskelupaikkaa ei irronnut kun numerot olivat niin heikkoja. Aki tykkää tehdä käsillään ja innostui putkimiehen hommista.

Putkimieheksi voi opiskella oppisopimuksella ja Aki löysi oppisopimuskeskuksen kautta työpaikan itselleen. Putkifirman yrittäjä ja Aki tulivat hyvin juttuun. Yrittäjä suunnitteli, että käyttää omasta ajastaan 30% Akin kouluttamiseen ja saa parissa vuodessa pojasta hyvän apulaisen. 

Yrittäjä valmistautui ottamaan riskin, että Akia ei voida laittaa laskutettaviin hommiin ainakaan ensimmäisenä vuonna. Kaikki meni hyvin, kunnes yrittäjälle selvisi, että 17 vuotiaalle Akille pitäisi maksaa 100% palkkaa jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Siis 100% palkkaa opiskelusta!?! 

Yrittäjällä ei ole varaa kouluttaa ihmistä ja maksaa 100% palkkaa. Yrityksen saama koulutuskorvaus 100e/kk on ihan naurettava eikä kata mitään kuluja. Aki jäi ikävä kyllä loppujen lopuksi kotiin pelaamaan pleikkaa ja tietokonepelejä. Aki on juuri niitä työelämästä ja opiskeluelämästä syrjäytyneitä joita meidän pitää auttaa.

Mikko Simolinna nosti esiin oppisopimuksen tilalle koulutussopimusmallin (25.10.2012 Keski-Uusimaa), joka toimisi hyvin myös Keravalla. Koulutussopimus on koulutussopimus, jossa perinteinen oppipoika-kisälli –malli, jossa yritys maksaa harjoittelukorvausta. Sellaista korvausta, joka on yrittäjälle myös mahdollista maksaa.

Suomessa on yhä enemmän ja enemmän nuoria joilla ei ole työkokemusta ja monia uhkaa syrjäytyminen. Simolinnan koulutussopimusmalli auttaisi Keravallakin yrityksiä työllistämään nuoria. Yrittäjät haluavat estää nuorten syrjäytymistä. Annetaan yrittäjille siihen myös taloudellinen mahdollisuus koulutussopimusmallilla. Kaikille nuorille on tarjottava mahdollisuus oppia duunin tekeminen. Pidetään meidän nuorista huolta.


Kun 16 vuotta sitten lukion toisella luokalla 17 vuotiaana lähdin yrittäjäksi nolla euroa (markkaa) taskussa, en olisi arvannut, että olen näin monessa firmassa mukana vajaan parinkymmenen vuoden päästä. Mitä päätöksiä voisit tehdä tänään, että 16 vuoden päästä kotikunnassasi olisi asiat paremmin? Ketä sellaista voisit äänestää, joka osaa katsoa tulevaisuuteen ja tehdä päätöksiä pitkäjänteisesti ajatellen?

Äänestä minua, jos haluat elämään viisasta ennakointia. Äänestä perheiden ja yrittäjyyden puolesta. Äänestä minua jos uskot, että ihminen voi muuttua. Äänestä minua, jos uskot, että voimme vaikuttaa lastemme tulevaisuuteen.

Talvi yllätti autoilijat.
Keravan Savion Klondyke talossa ensilumen fiiliksissä,

Ilkka O. Lavas

Keravalla äänestysnumero #102, (kok), 2 pojan isä (5v ja 6v), MBA, Fil.yo (tietojenkäsittelytiede), it-sarjayrittäjä, Keravalaisten perheiden, yrittäjyyden ja hauskemman työn puolesta

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
  

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…