Siirry pääsisältöön

Vaaliblogaus #5: Nuoriin panostaminen on kuin vaihtaisi talvirenkaat alle ajoissa

Ilkka Lavas Saviolla Klondyke -talossa W3.fi -toimistolla.
Samassa rakennuksessa on noin 100 firmaa, mm.
Lavasksen Ilmainensanakirja.fi sekä suomikappa.fi
W3:lla on tehty myös Iron Sky -peliä.

Talvi yllätti suomalaiset tänään.
Nuori syrjäytyi tänään. 

Toinen asia nousee otsikoihin. Toisesta ei saa puhua. Syrjäytymisen ehkäisyssä pätevät samat säännöt kuin talvirenkaiden alle laittamisessa. Jos me kaikki olisimme laittaneet talvirenkaat alle ajoissa, niin tänään ei kenenkään tarvitsisi liukastella.

Meidän tulee huolehtia toisistamme. Vaihdoin eilen appiukolleni talvirenkaat alle, kun hänen selkänsä on jo sen verran huonossa kunnossa, ettei yksin pärjää. Syrjäytymisen ehkäisyssä on sama homma: kun tänään huolehdimme läheisistämme, niin huomenna meillä on paremmin. Joka päivä meillä on mahdollisuus vaikuttaa huomiseen - tänäänkin.

Mitä syrjäytyminen on? Olen koittanut opiskella syrjäytymisen ehkäisyyn liittyviä asioita www.epatavallisia.fi -sivuston kautta. Siellä on pajon hyviä vinkkejä. Suosittelen tutustumaan. Kokeile mikä niistä voisi sinulle toimia parhaiten. Itse koitan ottaa meille työharjoitteluun mahdollisimman paljon väkeä, jotta työelämä tulisi tutuksi jo nuorena. Pienillä jutuilla voimme yhdessä vaikuttaa enemmän.

Keski-Uudenmaan nuorkauppakamari
järjestää tänäkin vuonna
Joulupuu tuo lahjan lapselle -keräyksen.
Joulu tulee pian. Kaikilla perheillä ei ole varaa ostaa joululahjoja. Voimme tässäkin kohtaa ennakoida. Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamari ry on jo 10 vuoden ajan kerännyt joululahjoja yhteistyössä Keravan sosiaaliviraston kanssa. Viime vuonna keräys tuotti 400 lahjaa Keravalaisille lapsille. Tänä vuonna keräys järjestetään ainakin Keravan Citymarketissa. Olen itse myös mukana joulupuu keräyksessä kantamassa oman korteni kekoon. Osallistu sinäkin.  

Ikuisuuden mittakaavasta katsottuna meillä on hyvin aikaa. Voimme pysäyttää isiemme syntien taakan meidän sukupolveemme. Jos vanhempamme olivat syrjäytyneitä, meidän ei tarvitse olla. Jos olemme saaneet huonoa kasvatusta, me voimme kasvattaa paremmin. Voimme itse vaikuttaa omaan elämäämme ja lastemme kasvatukseen.

Lapsena meillä oli perheväkivaltaa ja kerran yöllä heräsin kun edesmennyt isä riehui puukon kanssa. Jouduin soittamaan poliisit paikalle. Vaikka lapsuudessa on traumoja, niin silti minun ei tarvitse riehua puukon kanssa kotona. Vaikka olen edelleen äkkipikainen luonteeltani, niin voin oppia rauhallisuutta ja tunteiden hallintaa.

Meidän kannattaa parantaa nuorten työllistymismahdollisuuksia. Meidän kannattaa pitää huolta lastemme opiskelumahdollisuuksista. Meidän kannattaa pitää huolta päiväkodeista. Meidän kannattaa parantaa oppisopimusjärjestelmää ja koulutusjärjestelmää.Kuulin surullisen tarinan Keravalaisesta putkimiehenalusta.

Peruskoulusta nirkun narkun vitosen keskiarvoilla suoriutunut Aki (nimi muutettu) halusi opiskelemaan, mutta opiskelupaikkaa ei irronnut kun numerot olivat niin heikkoja. Aki tykkää tehdä käsillään ja innostui putkimiehen hommista.

Putkimieheksi voi opiskella oppisopimuksella ja Aki löysi oppisopimuskeskuksen kautta työpaikan itselleen. Putkifirman yrittäjä ja Aki tulivat hyvin juttuun. Yrittäjä suunnitteli, että käyttää omasta ajastaan 30% Akin kouluttamiseen ja saa parissa vuodessa pojasta hyvän apulaisen. 

Yrittäjä valmistautui ottamaan riskin, että Akia ei voida laittaa laskutettaviin hommiin ainakaan ensimmäisenä vuonna. Kaikki meni hyvin, kunnes yrittäjälle selvisi, että 17 vuotiaalle Akille pitäisi maksaa 100% palkkaa jo ensimmäisestä päivästä lähtien. Siis 100% palkkaa opiskelusta!?! 

Yrittäjällä ei ole varaa kouluttaa ihmistä ja maksaa 100% palkkaa. Yrityksen saama koulutuskorvaus 100e/kk on ihan naurettava eikä kata mitään kuluja. Aki jäi ikävä kyllä loppujen lopuksi kotiin pelaamaan pleikkaa ja tietokonepelejä. Aki on juuri niitä työelämästä ja opiskeluelämästä syrjäytyneitä joita meidän pitää auttaa.

Mikko Simolinna nosti esiin oppisopimuksen tilalle koulutussopimusmallin (25.10.2012 Keski-Uusimaa), joka toimisi hyvin myös Keravalla. Koulutussopimus on koulutussopimus, jossa perinteinen oppipoika-kisälli –malli, jossa yritys maksaa harjoittelukorvausta. Sellaista korvausta, joka on yrittäjälle myös mahdollista maksaa.

Suomessa on yhä enemmän ja enemmän nuoria joilla ei ole työkokemusta ja monia uhkaa syrjäytyminen. Simolinnan koulutussopimusmalli auttaisi Keravallakin yrityksiä työllistämään nuoria. Yrittäjät haluavat estää nuorten syrjäytymistä. Annetaan yrittäjille siihen myös taloudellinen mahdollisuus koulutussopimusmallilla. Kaikille nuorille on tarjottava mahdollisuus oppia duunin tekeminen. Pidetään meidän nuorista huolta.


Kun 16 vuotta sitten lukion toisella luokalla 17 vuotiaana lähdin yrittäjäksi nolla euroa (markkaa) taskussa, en olisi arvannut, että olen näin monessa firmassa mukana vajaan parinkymmenen vuoden päästä. Mitä päätöksiä voisit tehdä tänään, että 16 vuoden päästä kotikunnassasi olisi asiat paremmin? Ketä sellaista voisit äänestää, joka osaa katsoa tulevaisuuteen ja tehdä päätöksiä pitkäjänteisesti ajatellen?

Äänestä minua, jos haluat elämään viisasta ennakointia. Äänestä perheiden ja yrittäjyyden puolesta. Äänestä minua jos uskot, että ihminen voi muuttua. Äänestä minua, jos uskot, että voimme vaikuttaa lastemme tulevaisuuteen.

Talvi yllätti autoilijat.
Keravan Savion Klondyke talossa ensilumen fiiliksissä,

Ilkka O. Lavas

Keravalla äänestysnumero #102, (kok), 2 pojan isä (5v ja 6v), MBA, Fil.yo (tietojenkäsittelytiede), it-sarjayrittäjä, Keravalaisten perheiden, yrittäjyyden ja hauskemman työn puolesta

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
  

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G