Siirry pääsisältöön

Vaaliblogaus #4: Peruskoulu on suomalaisen hyvinvoinnin kivijalka.


Killan koulu. Kävin täällä ala-asteen.
Poikani aloittaa koulun vuoden päästä.
Toivottavasti ryhmäkoot ovat silloin pienemmät.
Peruskoulu on suomalaisen hyvinvoinnin kivijalka.
Suomalaisten menestys ja hyvinvointi voivat perustua vain korkeaan osaamiseen.

Kun yhteiset voimavarat ovat yhä tiukemmassa, on meidän uskallettava pitää suomalaisen koulutuksen ja osaamisen puolta.

Meidän Veeti menee ensi vuonna kouluun. Minulla on tuttuja opettajia ja rehtoreita ylä- ja alakouluissa sekä lukiossa ja olen haastatellut heitä tila
nteesta.


Keskustelin tänään luokkakokoasioista opettaja-äitini kanssa. Luokkakokoasia ei ole ollenkaan yksinkertainen. Fakta on, että Keravalla on älyttömän isot luokkakoot. Asialle pitäisi tehdä jotain ja hyviä asioita on jo tehtykin. Jatkossa kun yhteiset voimavarat ovat tiukemmassa ja ikääntyvät janoavat entistä enemmän resursseja yhteisistä verovaroista, meidän tulee huolehtia, etteivät luokkakoot nykyisestä enempää kasva ja jos mahdollista, luokkakokoja on pienennettävä pienryhmiksi resurssiopettajilla ja apuopettajilla.

Eetu 5v katsoo isoveli Veetin 6v futistreenejä.
Isot luokkakoot ovat jo pienentymään päin. Paljon on tehty: on resurssiopettajia, joita saamme rahoitettua hankerahoituksella sekä ryhmäjakoja. Ryhmäjaot ovat toimineet todella hyvin ja ryhmäjako aiheuttaa tsemppihenkeä oppilaissa jotka haluavat kehittyä.

Resurssiopettajia saa säännöllisesti mukaan. Resurssiopettajia tulee tarjota ja käyttää enemmän ja aktiivisemmin. Apuopejakin saa ja niitä tulee käyttää aina kun ryhmässä on sellaiseen tarvetta.

Ryhmäkokoja pitää pienentää, mutta pelkkä ryhmäkoon pienentäminen ei ratkaise kaikkea, koska esim. 28 oppilaan ryhmän jakaminen yhden opettajan lisäämällä muuttaa ryhmien kooksi 14+14 ja tätä hankaloittaa vielä valinnaisuus, eli oppilaat sekoittavat pakkaa jatkuvasti.

Oppilaita ja luokkia ei voi jakaa tasaisesti siten, että lisäämällä yhden opettajan opetusryhmät olisivat kaikki samankokoisia. Opetus on aina ryhmästä ja kurssista riippuvaa. Opetuksen monimuotoisuus ja oppijoiden erilaisuus tulee ottaa huomioon.

Kun mietitte, että ryhmäkokoja pitää pienentää, muistakaa, että kysymyksessä on ensisijaisesti johtamishaaste ja resurssien allokoimishaaste. Nykyresursseja ja resurssiopettajia pitää pystyä työllistämään mahdollisimman tehokkaasti ilman opettajien hyppytunteja. Resurssiopettajia, apuopettajia ja ryhmäjakoja tulee käyttää tehokkaasti.

Ryhmäkokojen tulee olla kullekin oppitunnille optimaaliset eikä ryhmän pienuus ei ole siihen oikea mittari, koska neljään erityisopetusta tarvitsevaan oppilaaseen keskittyvä apuopettaja mahdollistaa hyvinkin laadukkaan opettamisen 28 hengen ryhmälle ja laatu saattaa huonontua, jos apuopelle lykätäänkin 14 hengen ryhmä ja virkaopelle toinen 14 hengen ryhmä.
Tarkkana tässä.

Polkupyörällä on pidemmän päälle vaikea pysyä pystyssä, jos lopettaa polkemisen. Sama pätee suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan uudistamiseen: jos emme uudista rakenteita tai kehitä suomalaisten palveluita, ei myöskään hyvinvointiyhteiskunta pysy pystyssä.

Tarvitsemme Suomi-uudistuksen, joka tarkoittaa myös suomalaisten koulujen uudistamista. Maailman paras voi olla vieläkin parempi!

Veeti leikkipuistossa Keravan kävelykadulla.
Meidän on rakennettava kouluja suuntaan, joka entistä vahvemmin tukee oppilaiden omaa yritteliäisyyttä, luovuutta ja yksilöllisiä vahvuuksia. Jokaisen kyvyt on saatava käyttöön.

Laadukkaan opetuksen perusedellytys ovat ammattitaitoiset opettajat. Korkeasti koulutetut opettajat rakentavat huomisen hyvinvointia työssään jokainen päivä. Opettajien täydennyskoulutuksesta ja osaamisesta onkin pidettävä huolta – heidän harteillaan lepää paljon.

Luokkakokoja pitää pienentää, muttei maksimiluokkakokonumeroa muuttamalla, vaan johtamalla ja lisäresurssien tehokkaalla käytöllä. Rahoitusmalli täytyy pitää kuntalaisille ystävällisenä ja budjetista pitää varata rahaa opetuksen.

Huomisen koulu ei voi olla vain virkamiesten projekti. Tarvitsemme työhön mukaan sekä vanhemmat että yhdistykset. Yhä useammassa kunnassa esimerkiksi koulu ja paikallinen koripalloseura voisivat lyödä hynttyyt yhteen koululiikunnan parantamiseksi tai yhä useammassa koulussa paikallinen urheiluseura voisi järjestää koululaisille iltapäiväkerhotoimintaa. Yhteistyöllä kaikki voittavat.

Eero Lehti ja Ilkka Lavas kokoomuksen teltalla.
Koulutukseen satsaaminen on arvovalinta. Tarvitsemmekin kauaskatseisuutta: kun yhteiset voimavarat ovat yhä tiukemmassa, on meidän uskallettava pitää suomalaisen koulutuksen ja osaamisen puolta. Ilman investointeja koulutukseen, omiin lapsiimme, ei myöskään synny hyvinvointia, jolla yhteiset palvelut rahoitetaan.

Ilkka O. Lavas

Keravalla äänestysnumero #102, (kok), 2 pojan isä (5v ja 6v), MBA, Fil.yo (tietojenkäsittelytiede), it-sarjayrittäjä, Keravalaisten perheiden, yrittäjyyden ja hauskemman työn puolesta

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy