Siirry pääsisältöön

Onnellisuus on valinta, sun oma valinta
Onnellisuus on valinta, sun oma valinta
Elämä on kokemusten ja muistojen summa

Usein reissuista mieleen jää vain ne hassut sattumukset: kuinka lentokone oli myöhässä ja vitutti kuin pientä eläintä. Silti perille päästessä tunnetila vaihtui toiseen ja juhla tuntui kriisin jälkeen juhlimisen arvoiselta.

Ilman alamäkeä ei olisi ylämäkeä

Yksi pala suklaata tuntuu hyvältä. Yksi levy alkaa olla tarpeeksi. Kymmenen suklaalevyn jälkeen tulee morkkis ja sadan jälkeen yrjö. Hyvää ei voi olla loputtomasti. Tarvitsemme kontrasteja elämään. Sopivasti makeaa ja suolaista. Sopivasti hikeä, riemua ja onnen kyyneleitä.

Kyllä minä niin mieleni hyvitin

Iltapäivälehdet ovat opettaneet meidät kauhistelemaan kauheita asioita. Mielensäpahoittajat ovat aina esillä. Oppositiosta huutelijoita nostetaan esille. Kirjoitin ensimmäisen kirjani vuonna 2005 ja nostin siihen ainoastaan yrittäjyyden hyviä puolia. Olen koittanut pitää yleisesti linjaa muutenkin, että korostan positiivisia asioita. Joku elämäntaitoihminen väitti, että niin olen itsekin onnellisempi. Ehkä onnistun huijaamaan itsestäni onnellisen ihmisen. Ja olen. Mulla on katto pään päällä ja vatsa täynnä. Asun turvallisessa maassa.

Joulun mielenhyvitys tuli, kun minut liitettiin Facebookissa Mielensähyvittäjät -ryhmään. Kyllä minä niin mieleni hyvitin.

Ei ihan huono.Palautteen antamista voi opetella

Olen koettanut oppia antamaan palautetta. Kiittäminen oikea-aikaisesti on vaikeaa, kun harvoin olen läsnä siellä missä kiittämistä pitäisi antaa. Monen toimiston loukussa joudun turvautumaan sähköisiin välineisiin. Facessa kiittely ei ole ikinä sama kuin fyysinen halaus ja kiitos f2f.

Olen myös saanut palautetta. Ihan opettavaista sekin. Palautteen saamista voi opetella ja jos palautteesta oppii ja tapahtuu muutosta, niin palaute on ollut hyödyksi.

Rakastan ihmisiä

Eri kulttuureihin tutustuessani olen oppinut arvostamaan ihmisiä. Nörttejä, ei nörttejä, muslimeita, hinduja, kristittyjä, ateisteja, luokittelemattomia, luokiteltuja, kastittomia, kastillisia, katolisia, kodittomia ja kaikkia ihmisiä. Ihmiset ovat ihmeellisiä ja kekseliäitiä.

Viestintä epäonnistuu aina paitsi sattumalta sanoi aikanaan edesmennyt viestintäguru ja tohtori Osmo A. Wiio. Vaikka rakastan ihmisiä, ei se silti aina mene perille. Ihminen on arvokas yksilö.

Ei ole olemassa yritystä. On vain läjä paperia. Yritys on vain tapa tehdä töitä yhdessä.Joskus täytyy mennä kauas, nähdäkseen lähelle. Astronautit opettavat ihmisyydestä ja maapallosta meille paljon tällä videolla.

Onnellisuutta voi opiskella

Onnellinen elämä on yksinkertaisia asioita. Vaikka kuinka usein muistuttaisin kuinka yksinkertaista onnellinen elämä on, silti usein löydän itseni urputtamasta toisarvoisista asioista. Olen koittanut lukea paljon onnellisuudesta ja kirjoittanut myös siitä. Tässä mun kokemuksen mukaiset 15 askelta onnelliseen elämään. Viidestoista kohta muutti myös tämän blogini otsikon. Ennemmin puhuin menestymisestä, jonka ala-osaalue oli onnellisuus. Nyt hymy ja ystävällisyys on keskiössä ja menestyminen seuraa hyviä tekoja. Kiitollisuutta voi myös opiskella esim 63 -kiitosta treenin avulla.

Kirjoitin myös Saku Tuomisen hyvä elämä -lyhyt oppimäärä -kirjasta arvostelun. Samoja vinkkejä löytyy myös 75 vuotta kestäneestä tutkimuksesta: tutkimus selvitti täydellisen elämän salaisuuden, näin olet onnellisempi.

Saku Tuominen kirjoitti kirjan hyvästä elämästä.Terve mieli terveessä ruumiissa

Olen koittanut jankuttaa itselleni, että fyysinen hyvinvointi mahdollistaa henkisen hyvinvoinnin. Olen ollut nyt tipattomalla 2,5 vuotta ja siltikin joudun muistuttamaan itseäni, ettei loma-aikaan tai pikkujouluaikaan tai joulunaikaankaan pidä laiminlyödä liikuntaa.

Talvella ei voi käydä maauimalassa uimassa, mutta käyn sisällä. Miten sinä pidät huolta fyysisestä kunnostasi? Muista pitää itsesi kunnossa myös pikkujouluaikana.Toimialan ymmärtäminen

Olen nyt ollut vähän yli vuoden media-alalla yrittäjänä. Jokaisella toimialalla on jumiutuneita vanhoja ajatusmalleja ja näin uutena ihmisenä kyseenalaistan monia malleja. Arvontuotannon, bisneslogiikan ja perustehtävän ymmärtäminen auttaa ymmärtämään toimialaa. Media -alalla perinteisesti ajatellaan, että vain brändi on oikea media. Median pirstaloituminen on kuitenkin muokannut mediakenttää niin, että yksittäisistä bloggareista tulee tähtiä ja kuka tahansa voi perustaa oman median. Mikä on oikea media? Facebook on 2000 -luvun lapsia, mutta se on silti hyvä esimerkki miten nopeasti jokin uusi media voi vallata lukijoita vanhoilta toimijoilta. Vastaava esimerkki löytyy myös Suomesta: City Digitaliin kuuluva Vivas on kasvanut yhtäkkiä 8 M viikkolukijan mediaksi.

Tässä kuva ennen 8 miljoonan kokeilua. Todo-listalle on laitettu nyt 100 M kävijää. Usko tai älä.Olemme myös kääntäneet toimialan ansaintalogiikan ylösalaisin. City Digital on malliesimerkki siitä, että digibisnestä voi tehdä kannattavasti ja samalla tuottaa printtilehteä.

Innovaatioita

Ihminen on kekseliäs. Olen nauttinut tänä vuonna erityisesti pienistä elämää helpottavista asioista kuten kahvinkeittoinnovaatiosta. Olen myös ällistynyt nerokkaasta mainospaikka-ideasta ja seurannut mobiilin rahansiirron etenemistä. Lentokentällä ihastelin biometristä passitunnistusta. Reissussa mukana minulla oli aurinkokennoreppu.

Rajahyötyteoria pitää huolen, että rahaa ei ole ikinä liikaa. Aina vois olla miljoona enemmän, on usean miljonäärin peruslausahdus.Raha

Maarit Tastula kysyi, teenkö työtä rahan takia. Vastasin että en. Rahalla ei ole muuta merkitystä kuin sen välinearvo. Olen monta kertaa tänä vuonna tajunnut rajahyötyteorian merkityksen. Rahassa voi olla hauska uida ja kyllä raha helpottaa monia asioita, mutta rajahyötyteoria rankaisee rahan perässä juoksijoita. Aina vois olla miljoona enemmän. Vaikka moni ihminen ajattelee, että miljonäärinä on helpompaa, ovat kaikki ihmiset silti ihan tavallisia ihmisiä. Kurkista miljonäärielämään.

Jos haluat miljonääriksi, tässä ohjeet miten sinusta tulee miljonääri.

Laskeva rajahyöty tarkoittaa, että jokaisesta uudesta yksiköstä saatava hyödyn lisäys on pienempi edelliseen yksikköön nähden. Jos on nälkä, ensimmäisestä voileivästä saatava hyöty on suuri. Kymmenen voileivän jälkeen yhdestoista voileipä tuottaa enää vähän lisähyötyä.

Sisukkuus

Välillä tuntuu siltä, että mikään ei onnistu. Silloin kaivan esiin Teijan tarinan. Pankinjohtaja sanoi Teijalle, ettei hän saa lainaa kun on väärät vehkeet housuissa. Teija opettaa meille heittäytymisen ja sisukkuuden taitoa.

Näin taatusti menestyt työelämässäTyöelämän pelisäännöt

Käyn paljon kouluilla kertomasta yrittäjyydestä. Tänä vuonna olen käynyt Aalto -yliopistossa, Laurealla, Hamkissa ja Keudalla. Keudalla puhuin työelämässä menestymisen arvomaailmasta ja siitä millä asenteella työelämässä menestyy.

Menestymisen vinkkejä

Slush 13 tapahtuma oli upea. Kirjoitin sieltä paljon oppeja talteen. Parhaat vinkit sain Ilkka Paanaselta ja William Wolframilta.

Toisilta kannattaa oppia.

Slushissa on 5000 eteenpäinmenevää innovatiivista ihmistä.Suomi on ihana maa

Jälleen kerran kannatti matkustaa kauasta, jotta näki lähelle. Kaukomatkailu opetti, mitä hyvää Suomessa on.

Kirjasin ylös myös 20 parasta asiaa Suomessa (Myanmarin näkökulmasta).

Eaton hotelli on ihan uusi. Delhin lentokentällä international puolella.Maailmassa on ihania paikkoja

Nepalissa oli upeita prätkäilyreittejä ja riippuliitopaikkoja. Matkaillessa näkee myös ihmisten elämää, paikallista ruokaa ja erilaista arkkitehtuuria.

Suomessa on ihanaa kun ruoka on hygienista. Kuvassa elävien kanojen kuljetusta moottoripyörällä Myanmarissa.Lukutaito on rikkautta

Opin matkaillessani myös, että lukutaito on rikkautta. Se on asia, jota emme osaa arvostaa, koska meillä se jo on. Oman nimen paperilta lukemisen osaaminen voi jollekin olla iso elämys. Samoin voi olla iso iloa jos osaa yhtäkkiä lukea kaupassa hintalapuista hinnat. Tietää mikä on edullista ja mihin rahat riittää.

Ihmisen elämä on lyhyt mutta pitkä

Me voimme elää elämämme monella tavalla. Taustamme vaikuttavat paljon siihen miten elämämme elämme, mutta voimme myös vaikuttaa. Tässä tarina kahden ihmisen elämästä. 65 vuotta elämää: Sininen talo täynnä ihmisiä.

Avotulihellalla valmistettu ruoka oli hyvää. Vieressä lapsi tiskasi tiskejä.Lapsi keinuu jättikeinussa. Toinen katselee sillalta alas.Nepalilaista arkkitehtuuria. Kestävä rakenne?Seikkailuja ja (uhka)rohkeutta

Burman reissussa tuli tutustuttua melkoisiin paikkoihin. Burmassa ei saa ulkomaalainen ajella prätkällä missä sattuu, joten meillä oli lupa poliisilta. Silti piti vähän rikkoa sääntöjä ja mennä vähän myös kiellettyihin paikkoihin.

Myanmarin seikkailusta kohokohtia:

- Myanmar moottoripyörällä: upeita teitä, vuoristoja ja aitoa burmalaiselämää

- Myanmar moottoripyörällä ajaen: Timantteja, kiellettyjä alueita ja vauvoja

- Burman seikkailu: Pyörä hajalla Burmassa, sotilaita, kyläpäällikön talo ja kello 1800 luvulta

- Mikä on Burma vai onko se Myanmar?

Nepalissa on hienoja paikkoja prätkäilijälle.Paikallinen drafting opas oli kanssamme lounaalla. Vasemmanpuolisella härvelillä ylitimme joen. Oikeanpuolisen skippasimme.Sillan ylitys onnistuu myös moottoripyörällä Nepalissa.Pumpulissa vai reunalla?

Kyselin tänä vuonna ihanilta ystäviltäni kumman he valitsisivat: Helppo elämä pumpulissa vs inspiroiva ja jännittävä elämä hieman reunalla.

Kumman valitsisit? Kumman sinä valitsisit? Kirjasin ylös mielenkiintoisia vastauksia ja näkökulmia.

Slummien elämää.Sukupolvenvaihdos, jossa pakko on hyvä motivaattori

Pakko on hyvä motivaattori. Burmassa sukupolvenvaihdos sujuu, koska jatkajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa vanhempiensa bisnestä. Koulutus tapahtuu leikin ohessa ja vanhuksetkin saavat olla tärkeitä. Tässä on myös meille ajattelemista: onko meidän järjestelmä sittenkään täydellinen vai olemmeko unohtaneet jotain elämän perusasioita niinkuin suvun ja ystävien merkityksen samalla kun innoissamme rakennamme vanhushuoltojärjestelmää ja lastenhoitojärjestelmää. En moiti ketään, kysyn vaan. Eikä minulla edes ole oikeaa vastausta, vain kysymyksiä.

Paikalliset pojat halusivat esitellä stendariaan. Teiden varsilla on kaikenlaisia eläimiä: aaseja, vesipuhveleita, ankkoja, hanhia, koira, kameli?, kissojaEpäonnistuminen

Kerroin tänä vuonna myös epäonnistumiseni. Julkaisin sen kirjassani sekä blogikirjoituksessa kansallisena epäonnistumisen päivänä.

Voisin kertoa muitakin epäonnistumisia ja onnistumisia, mutta kerron niistä sitten kun aika on kypsä. Lue sillä aikaa miksi RIOT-E feilas, mutta Angry Birds lentää.

13.10 on kansainvälinen epäonnistumisen päivä.Halu oppia ja kehittyä

Olen synnyttänyt itseeni halun oppia ja kehittyä. Uskon myös ihmisten oppimis ja kehittymiskykyyn. Toisissa ihmisissä voimme muuttaa vain suhtautumisemme heihin. Miten näet alkavan yrittäjän? Miten näet opiskelijan? Millaisena näet itsesi? Millaisena muut näkevät sinut. Näetkö muut sellaisina, että näet heissä olevan potentiaalin vai dumaatko heidän kaikki kasvu- ja kehittymisajatukset? Koitan oppia, etten dumaisi. Kirjoitin potentiaalin löytämisestä oikein ajatelmankin.

Klubi 27

Juulia Tukiainen eli yli 27 vuotiaaksi. Klubi 27 on silti opettavainen ajatus. Moni nuori ei ajattele elävänsä yli kolmekymppiseksi. Mitä iloa elämässä on? Päihteisiin jumiutuminen saa useille unohtumaan mitä on elämänilo. Klubi 27 on helvetti. Sinne pääseminen tai joutuminen voi olla joillekin ainoa elämän vaihtoehto, mutta voin kertoa, on muitakin vaihtoehtoja. Lue vaikka blogaus klubi 27:sta.

Norjasta. Prätkäreissulta. Yksi tämän vuoden unelmistani.Innokkuus

Olen koittanut aina ryhtyessäni miettiä, miksi teen jotain. Innokkuus syntyy merkityksestä. Tässä 11 kysymystä, joita käytän innokkuuden löytämisessä.

Delegoinnin taito

Delegoinnin taito on yksi tärkeimmistä johtajana kasvamisen taidoista. Tässä omat oppini  tehokkaasta delegoinnista.

17 vuoden määrätietoisen etenemisen tulos. Felix Baumgartner iloitsee kun on menestyksekkäästi onnistunut tekemään base hypyn avaruudesta. Red Bull Stratos tapahtuma, Roswell, New Mexico, USA 14.10.2012.Menestysmuistutin

Uudenvuodenlupaukset tuppaavat unohtumaan. Olen itse luonut itselleni menestysmuistuttimen, joka muistuttaa joka kuun vika päivä niistä asioista, joita olen tänä vuonna luvannut itselleni. Suosittelen. Toimii!

http://www.city.fi/blogit/lavas/tee+itsellesi+menestysmuistutin+joka+muistuttaa+sinua+unelmistasi/124337

Think big. Kuva Shangaista. Iso rakennustyömaa. Isompi kuin Suomessa on ikinä nähty. Silti ihana puisto maailman korkeimpien rakennusten vierellä.Top 300 ajatusta menestymisestä

Vastailin yrittäjyyskasvatukseen liittyvään kyselyyn ja yksi kysymys oli: Tiivistä yrittäjyys kolmeen lauseeseen. Oli todella haastava nostaa nopeaan 3 lausetta. Teki mieli vastata tuhat lausetta. Yrittäjyys on tavoitteellista elämää. Menestyminen, yrittäjyys ja sisäinen yrittäjyys sisältää paljon samaa ideologiaa. Maailmalla on paljon menestyneitä ihmisiä. Olen koonnut blogiin ideoita ja ajatuksia omista kirjoistani ja arvostamiltani henkilöiltä.

Etätyö

Teen työtä vaihtelevissa paikoissa. Kotona, Keravan toimistolla, Vallilan toimistolla. Kahviloissa ja asiakkaan luona. Neukkareissa. Tässä 5 vinkkiä miten mä olen oppinut tehostamaan etätyötä.

Etätyötä voi tehdä missä vaan. Kuva Rayongista Thaimaasta.Kannattaako työnteko?

Kyllä työnteko kannattaa. Tuloloukkuja kun vielä voidaan vähän enemmän poistaa, niin työnteko saadaan kannattavammaksi. Haastattelin myös poikaani aiheesta: Kannattaako työnteko? Haastattelussa poikani, Veeti 7v?

Startupeille vinkkejä

Kirjoitin tänä vuonna myös täydellisen lunttilapun, mitä startup -yrittäjän tulee tietää.

Bisnekseni ei menesty mitä teen? Myy firma Ilelle, se keksii miten sen saa tuottamaan. LoL.Kokeile tänään ennen nukahtamistasi: anna ajatuksiesi virrata ja mieti minkälainen olisi unelmapäiväsi. Mieti mitä tekisit jos sinulla olisi miljardi euroa. Mieti mitä tekisit jos voisit turvallisesti lopettaa nykyisen työsi tai opiskelusi ja vaihtaa ihan johonkin muualle.

Menestystä ja hymyä elämääsi!

Ilkka O. Lavas

sarjayrittäjä

Vuonna 2014 syntyy uusia ammatteja kuten tunnetilajournalisti, häshtägjournalisti. Bloggaaja ammattina tulee myös MOL -hakukriteereihin arvaa Ilkka O. Lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G