Siirry pääsisältöön

Mertaranta ja oppimisen muutos 2000 -luvulla


"Koulutustaustasi ei määrittele
sitä miten ja missä menestyt.
    Tiesitkö että Antero Mertaranta
on koulutukseltaan peruskoulun opettaja."
Työelämä muuttuu jatkuvasti. Monilla työssä olevilla on käyntikorteissaan sellaiset tittelit, joita oppilaitoksissa ei edes tiedetä olevan. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja meidän on osattava muuntautua työelämämme aikana. Emme voi enää ajatella, että joku tulee ja kouluttaa minut johonkin. Meidän on itse oltava aktiivisia ja pysyttävä kehityksessä mukana. 
Ikuisen oppijan
aikakausi on nyt.

Emme voi tietää
mitä ammatteja Suomessa tulevaisuudessa on.
Työelämä muuttuu jatkuvasti. Kun perustimme viime viikolla uutta firmaa Vivas.fi -sankareiden kanssa, muistin kuinka kapea toimialaluokittelu Suomessa on. Monta toimialaa puuttuu luokitteluista kokonaan. Kun aloitin työurani, Internet -palveluja toimialaa ei ollut ollenkaan olemassa vaan firman toimialaksi piti merkitä ATK-laitteistokonsultointi.

Koulutusjärjestelmässä on sama luokitteluhaaste: koulutukset pitäisi monesti suunnitella niin, että ne valmistavat johonkin ammattiin. Työtehtävät ovat kuitenkin paljon muuta kuin mitä alunperin opetusohjelmassa suunniteltiin.

Perinteiset "koulutusputki-työura-eläke" ajattelutavat eivät toimi enää. Oppimisen on muututtava ja on opetusministeriö ja mm. YES keskukset tekevät hyvää työtä opettamisen uudistamiseksi. Koulutuksessa tärkeäksi asiaksi syntyykin oppimistaidot ja omaksumistaidot. Koulutuksen tulee antaa viitekehys, jotta oppijat voivat kehittyä työelämässä jatkuvasti eteenpäin, nopeammin kuin kilpailijamaamme oppijat.

Internet on iso muutosvoima.


Internet on muuttanut muistamisen tärkeyttä. Google ja muut hakukoneet tuovat tiedon luoksemme silloin kun tarvitsemme. Ennen kaikki piti osata ulkoa, nykyään ulkoa opettelun merkitys on vähentynyt. Nykyään kannattaa osata hakea nopeasti luotettavaa tietoa.

Opetuksen on muututtava
ulkoa pänttäämisestä
tiedon hakemiseen ja soveltamiseen keskittyväksi.

Koulutustaustasi ei määrittele sitä miten menestyt.


Twitterissä syntyi eilen mielenkiintoinen keskustelu koulutuksen merkityksestä uravalintoihimme. Kaikki lähti liikkeelle kun visersin:
"Koulutustaustasi ei määrittele sitä miten menestyt.
Tiesitkö että Antero Mertaranta on koulutukseltaan
peruskoulun opettaja. " @lavas on Twitter
Monet menestyneet ihmiset ovat alunperin opiskelleet jotain ihan muuta, mutta veri ja tekemisen intohimo on ajanut aivan muualle. Ihmisen aivoja tutkineet ovat sanoneet, että aivot kehittyvät vielä kolmikymppiseksi saakka ja vasta silloin voimme varmasti sanoa, mitkä ovat vahvuutemme. Sitä ennen ei pitäisi tehdä pysyvää uravalintaa vaan mieluummin kokeiluja, jotka antavat meille kokemusta ja oppia varsinaista työuraa varten.

Jos olet opiskellut johonkin ammattiin, se ei tarkoita, että sinun pitäisi hakeutua juuri sille alalle töihin. Kokeile erilaisia hommia. Suosittelen myös rohkeasti kokeilemaan tarvittaessa vähemmän arvostamiasi duuneja pienemmällä palkalla, koska niistä saa arvokasta elämänkokemusta mitä kirjoista et voi oppia. Eri ympäristöissä toimiminen tuo elämään rikkautta ja ideoita. Voihan siinä syntyä samalla innovaatioitakin.

Tee sitä mistä nautit.


Luin aamupalaksi miehestä Poliisikenkä Adidas -sarjakuvan takana. Ilahduttavaa oli lukea sarjakuvataiteilijan kommentti:

"tärkeintä on tekemisen asenne.
Se, että tekee sitä, mistä nauttii."
- Janne Toriseva

Kun teet jotain 40 tuntia joka viikko, sinun on parempi tehdä sellaista, mistä sinulle tulee hyvä olo. Päätä mitä haluat tehdä ja tee erilaisia kokeiluja. Tee sitä mistä nautit ja mikä pitää sinut hengissä.

Nautinnollista elämää!




Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä

Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
Tilaa kirja: Pysäyttämätön yrittäjyys 2013
tai lataa tästä ilmaiset maistiaiset yrittäjyyskirjasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o