Siirry pääsisältöön

Sisukas - pysäyttämätön yrittäjä

Pidin eilen puheen Nuorten Yrittäjien tapahtumassa Hot Spot 2012 aiheella Sisukas - pysäyttämätön yrittäjä. Sain inspiraatiota tähän päivällä pidetyistä seminaareista. Lyhensin tilaisuudessa puhetta vähän lennossa, puhe tässä kokonaisuudessaan.

"Suomalainen Sisu on historiaa", kirjoitti Kauppalehti viikko sitten torstaina http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutisarkisto/suomalainen-sisu-on-historiaa
Ei ole! Suomalainen sisu on nykyisyyttä ja sitä on jokaisessa meissä. Vaikka jonkun yksittäisen tuotteen valmistus siirtyy muualle, on meillä sellaista suomalaista sisua mitä kukaan ei voi ottaa meiltä pois.

Vaikka Sisua tuotteena valmistetaankin jatkossa Italiassa koska siis matalan jalostusasteen tuotteiden teko suomessa ei enää ole kannattavaa, niin kyllä meiltä silti sinnikkyyttä, intohimoa ja sisua löytyy. Vai mitä? Onko meillä sisua?
Todellakin! Kyllä meillä on sisua. Voisi jopa sanoa, että meillä on niin paljon sisua, että me olemme pysäyttämättömiä.

Marko Parkkinen siteeraa Tom Petersiä:
"I have learned only three things
in forty years.
One, he or she who has
the best relationships takes
home the prize.
Two, all effective leaders
are full-time salespeople.
And, three, he or she
who tries the most stuff wins;
action beats talk ten times out of ten."
Pysäyttämättömyyshän on jatkuvaa parantamista. Oppimista. Marko Parkkinen aamulla totesi, että kehittyminen vaatii ongelmien tunnistamista ja tunnustamista. Apulannan Toni Wirtanen totesi tämän viikon YleX haastattelussa, että heidän menestyksen salaisuus on aina ollut se kantava teema: Että ikinä ei saada pysähtyä ja olla tyytyväisiä nykytilanteeseen vaan aina on parannettavaa ja opittavaa.

Me Suomalaisella sisulla varustetut yrittäjyyden valjaisiin tarttuneet uljaat seikkailijat pystymme viemään korkean jalostusasteen osaamista ja tuotteita maailmalle. Osaamme tehdä asioita tänään paremmin kuin eilen. Olemme parhaita markkinoimaan. Olemme taitavia, osaamme ja meillä on sinnikkyyttä ja rohkeutta. Välillä jopa liikaakin sinnikkyyttä ja uhkarohkeutta. Mutta sehän tarkoittaa vain uusia oppimiskokemuksia ja seikkailuita.

Mietelmä: Sisu ja luovuus

Yrittäjälle on ominaista luovuus ja sisu.
Luovuus syntyy uudelleenarvioinnista.
Sisu syntyy tahdosta toteuttaa elämäntehtäväänsä.
Sisu on älyn ylittävää itsepäisyyttä.
Yrittäjässä yhdistyvät sisu ja luovuus.
Yrittäjä tietää,
     että norsun voi syödä,
     vuoren voi siirtää ja
     järven voi juoda.


Ilkka O. Lavas (Luontainen yrittäjyys - mietelmiä yrittäjän elämästä 2005 )


Meissä jokaisessa on sitä energiaa ja voimaa mitä menestymiseen tarvitaan. Menestyminen ei ole kiinni koulutuksesta tai kotitaustasta. Menestys ei ole kiinni siitä oletko syntynyt rikkaaseen vai köyhään perheeseen. Menestys ei ole kiinni edes siitä oletko syntynyt helsingissä vai oulussa vai alunperinkään suomessa. Kun olet löytänyt suomalaisen sisun itsessäsi, olet pysäyttämätön pystyt ihan mihin haluat.

Meidät menestyvät yrittäjät erottaa tavallisista pulliaisista se, että haluamme kehittyä, haluamme kasvaa. Kun aloitimme bisneksemme meillä ei ollut mitään. Pian kohtasimme ensimmäiset haasteet, mutta selvisimme niistä ja  pääsimme niiden yli. Kasvoimme. Saimme ensimmäiset asiakkaat. Ensimmäisen satasen laskutusta, sitten tonnin. Törmäsimme pian uusiin haasteisiin, mutta emme kääntyneet vaan taistelimme sisulla läpi harmaan kiven. Sisulla. Opimme ja kasvoimme ihmisinä.

Pian meni rikki kymppitonni. Sitten sata tonnia. Vaikka liikevaihtoa on kertynyt, upeampaa on silti ollut tämä seikkailu mihin olemme päässeet ja kaikki ne kokemukset mitä olemme käyneet läpi. Korvaamattomia ovat nämä ympärillämme olevat ihmiset, joita tässä yrittäjäuramme aikana olemme oppineet tuntemaan.

Tänään olemme kuulleet mahtavia tarinoita menestyneiltä yrittäjiltä. Tarinoita? Ei ne ole mitään satuja. Ne on totta! Meillä on sitä samaa sisua sielussamme ja sisimmässämme mitä kaikilla näillä menestyneillä yrittäjillä. Mitä tämä sisu meidän sisällämme voi saada aikaan?
vaihda paikkaa

Suomalainen sisu ja pysäyttämättömyyden voima saa meidät tuottamaan miljoonaluokan elokuvan jossa kuunatsit saavat turpiinsa. Iron Sky tiimi on luonut suomalaisella sisulla ennennäkemättömiä tapoja hankkia rahoitusta ja he ovat keksineet uskomattomia tapoja markkinoida elokuvaa.Riku Rantalan  ja Tuomas Milonoffin tarina Madventuresista todisti meille, kuinka sisu, eli älyn ylittävä hulluus ja itsepäisyys mahdollistaa uskomattoman seikkailun. Riku ja Tunna ovat sisulla lähteneet seikkailemaan ja tekemään kulttuuridokumentteja. He ovat pysäyttämättömyydellään päässeet paikkoihin missä vain harvat ulkomaalaiset ovat käyneet. Haaste toisensa jälkeen he sisulla selviytyivät ja voittivat esimerkiksi ihmissyöjäheimon luottamuksen ja loivat tuotannosta kansainvälisen bisneksen. Sisun lisäksi kavereilla on intohimoa. He ovat pysäyttämättömiä.

Pysäyttämättömyys on jatkuvaa parantamista. Oppimista. Marko Parkkinen aamulla totesi, että kehittyminen vaatii ongelmien tunnistamista ja tunnustamista. Pysäyttämättömyys on eteenpäin menemistä ja eteenpäin meneminen on kehittymistä.

Tina Aspiala showed us that we should never be satisfied and confident to our businesses because thats when boredom comes and developement and growth stops. Tina is Good example how you can notice problems and find a new solution that creates new business and growth.

Minna Parikka kertoi kuinka on yrittäjäurallaan päässyt tapaamaan upeita ihmisiä. Kasvu tapahtuu epämukavuusalueilla. Minna sanoi ettei tule koskaan pysähtymään paikalleen. Hän rakastaa muotialaa koska se on niin hetkistä haluaa koko ajan luoda uutta ja kehittää. Eikös tämä juuri kerro sisusta! Kyllä Minnalla on sisua! Minna on pysäyttämätön!

Katarina Helander. Katarinan lapsille ei ollut päiväkotia, eikä naapureilla, niin Katarina perusti sellaisen. Ja vieläpä jotain aivan uudenlaista, jossa työntekijöiden ja lasten on hyvä olla. Katarina on kasvattanut nollasta kolmekymmentä henkeä työllistävän yhteisön ja kuten tänään kuulimme, hän on kohdannut haasteita ja kasvanut näistä tilanteista. Katarinalla on sisua.  Hän on suomalaisella sisukkuudella mullistanut päiväkotien palvelukulttuuria jopa niin paljon, että kilpailijan oli ostettava häneltä firma pois. Katarina on varmasti pysäyttämätön yrittäjä.

Toivon, että löydät sielussasi olevaa suomalaista sisua. Kannustan sinua kohtaamaan haasteet oppimistilanteina. Use the force. Haluan rohkaista teitä kaikkia muistamaan että vaikeina hetkinä meillä on ystäviä ympärillämme ja meidän sielussa on voimaa, joka auttaa meitä menestymään.

Se sama sisu ja pysäyttämättömyyden voima sai peliyhtiön uskomaan, että vielä voi löytyä joku peli, joka breikkaa isosti. Se sisu on mahdollistanut yrittämisen uudestaan ja uudestaan kunnes vihdoin viideskymmeneskolmas yritys mahdollistaa sen, että Angry Birds peliä ladataan yli puoli miljardia kertaa. Sama sisu saa vihaiset linnut lentämään pysäyttämättöminä NASAn kanssa jopa avaruuteen asti.

Se sama sisu ja kasvamisen halu estää meitä pysähtymästä. Se sama kasvamisen ja oppimisen halu saa meidät ylittämään haasteita ja esteitä uudestaan ja uudestaan. Meillä suomalaisilla on voima joka pitää meidät liikkeessä. Meillä on sisua, meillä on sinnikkyyttä, meillä on rohkeutta. Nautitaan illasta ja yrittämisen seikkailuista.
Muistakaa että: me olemme pysäyttämättömiä!
sarjayrittäjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …