Siirry pääsisältöön

Sisukas - pysäyttämätön yrittäjä

Pidin eilen puheen Nuorten Yrittäjien tapahtumassa Hot Spot 2012 aiheella Sisukas - pysäyttämätön yrittäjä. Sain inspiraatiota tähän päivällä pidetyistä seminaareista. Lyhensin tilaisuudessa puhetta vähän lennossa, puhe tässä kokonaisuudessaan.

"Suomalainen Sisu on historiaa", kirjoitti Kauppalehti viikko sitten torstaina http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutisarkisto/suomalainen-sisu-on-historiaa
Ei ole! Suomalainen sisu on nykyisyyttä ja sitä on jokaisessa meissä. Vaikka jonkun yksittäisen tuotteen valmistus siirtyy muualle, on meillä sellaista suomalaista sisua mitä kukaan ei voi ottaa meiltä pois.

Vaikka Sisua tuotteena valmistetaankin jatkossa Italiassa koska siis matalan jalostusasteen tuotteiden teko suomessa ei enää ole kannattavaa, niin kyllä meiltä silti sinnikkyyttä, intohimoa ja sisua löytyy. Vai mitä? Onko meillä sisua?
Todellakin! Kyllä meillä on sisua. Voisi jopa sanoa, että meillä on niin paljon sisua, että me olemme pysäyttämättömiä.

Marko Parkkinen siteeraa Tom Petersiä:
"I have learned only three things
in forty years.
One, he or she who has
the best relationships takes
home the prize.
Two, all effective leaders
are full-time salespeople.
And, three, he or she
who tries the most stuff wins;
action beats talk ten times out of ten."
Pysäyttämättömyyshän on jatkuvaa parantamista. Oppimista. Marko Parkkinen aamulla totesi, että kehittyminen vaatii ongelmien tunnistamista ja tunnustamista. Apulannan Toni Wirtanen totesi tämän viikon YleX haastattelussa, että heidän menestyksen salaisuus on aina ollut se kantava teema: Että ikinä ei saada pysähtyä ja olla tyytyväisiä nykytilanteeseen vaan aina on parannettavaa ja opittavaa.

Me Suomalaisella sisulla varustetut yrittäjyyden valjaisiin tarttuneet uljaat seikkailijat pystymme viemään korkean jalostusasteen osaamista ja tuotteita maailmalle. Osaamme tehdä asioita tänään paremmin kuin eilen. Olemme parhaita markkinoimaan. Olemme taitavia, osaamme ja meillä on sinnikkyyttä ja rohkeutta. Välillä jopa liikaakin sinnikkyyttä ja uhkarohkeutta. Mutta sehän tarkoittaa vain uusia oppimiskokemuksia ja seikkailuita.

Mietelmä: Sisu ja luovuus

Yrittäjälle on ominaista luovuus ja sisu.
Luovuus syntyy uudelleenarvioinnista.
Sisu syntyy tahdosta toteuttaa elämäntehtäväänsä.
Sisu on älyn ylittävää itsepäisyyttä.
Yrittäjässä yhdistyvät sisu ja luovuus.
Yrittäjä tietää,
     että norsun voi syödä,
     vuoren voi siirtää ja
     järven voi juoda.


Ilkka O. Lavas (Luontainen yrittäjyys - mietelmiä yrittäjän elämästä 2005 )


Meissä jokaisessa on sitä energiaa ja voimaa mitä menestymiseen tarvitaan. Menestyminen ei ole kiinni koulutuksesta tai kotitaustasta. Menestys ei ole kiinni siitä oletko syntynyt rikkaaseen vai köyhään perheeseen. Menestys ei ole kiinni edes siitä oletko syntynyt helsingissä vai oulussa vai alunperinkään suomessa. Kun olet löytänyt suomalaisen sisun itsessäsi, olet pysäyttämätön pystyt ihan mihin haluat.

Meidät menestyvät yrittäjät erottaa tavallisista pulliaisista se, että haluamme kehittyä, haluamme kasvaa. Kun aloitimme bisneksemme meillä ei ollut mitään. Pian kohtasimme ensimmäiset haasteet, mutta selvisimme niistä ja  pääsimme niiden yli. Kasvoimme. Saimme ensimmäiset asiakkaat. Ensimmäisen satasen laskutusta, sitten tonnin. Törmäsimme pian uusiin haasteisiin, mutta emme kääntyneet vaan taistelimme sisulla läpi harmaan kiven. Sisulla. Opimme ja kasvoimme ihmisinä.

Pian meni rikki kymppitonni. Sitten sata tonnia. Vaikka liikevaihtoa on kertynyt, upeampaa on silti ollut tämä seikkailu mihin olemme päässeet ja kaikki ne kokemukset mitä olemme käyneet läpi. Korvaamattomia ovat nämä ympärillämme olevat ihmiset, joita tässä yrittäjäuramme aikana olemme oppineet tuntemaan.

Tänään olemme kuulleet mahtavia tarinoita menestyneiltä yrittäjiltä. Tarinoita? Ei ne ole mitään satuja. Ne on totta! Meillä on sitä samaa sisua sielussamme ja sisimmässämme mitä kaikilla näillä menestyneillä yrittäjillä. Mitä tämä sisu meidän sisällämme voi saada aikaan?
vaihda paikkaa

Suomalainen sisu ja pysäyttämättömyyden voima saa meidät tuottamaan miljoonaluokan elokuvan jossa kuunatsit saavat turpiinsa. Iron Sky tiimi on luonut suomalaisella sisulla ennennäkemättömiä tapoja hankkia rahoitusta ja he ovat keksineet uskomattomia tapoja markkinoida elokuvaa.Riku Rantalan  ja Tuomas Milonoffin tarina Madventuresista todisti meille, kuinka sisu, eli älyn ylittävä hulluus ja itsepäisyys mahdollistaa uskomattoman seikkailun. Riku ja Tunna ovat sisulla lähteneet seikkailemaan ja tekemään kulttuuridokumentteja. He ovat pysäyttämättömyydellään päässeet paikkoihin missä vain harvat ulkomaalaiset ovat käyneet. Haaste toisensa jälkeen he sisulla selviytyivät ja voittivat esimerkiksi ihmissyöjäheimon luottamuksen ja loivat tuotannosta kansainvälisen bisneksen. Sisun lisäksi kavereilla on intohimoa. He ovat pysäyttämättömiä.

Pysäyttämättömyys on jatkuvaa parantamista. Oppimista. Marko Parkkinen aamulla totesi, että kehittyminen vaatii ongelmien tunnistamista ja tunnustamista. Pysäyttämättömyys on eteenpäin menemistä ja eteenpäin meneminen on kehittymistä.

Tina Aspiala showed us that we should never be satisfied and confident to our businesses because thats when boredom comes and developement and growth stops. Tina is Good example how you can notice problems and find a new solution that creates new business and growth.

Minna Parikka kertoi kuinka on yrittäjäurallaan päässyt tapaamaan upeita ihmisiä. Kasvu tapahtuu epämukavuusalueilla. Minna sanoi ettei tule koskaan pysähtymään paikalleen. Hän rakastaa muotialaa koska se on niin hetkistä haluaa koko ajan luoda uutta ja kehittää. Eikös tämä juuri kerro sisusta! Kyllä Minnalla on sisua! Minna on pysäyttämätön!

Katarina Helander. Katarinan lapsille ei ollut päiväkotia, eikä naapureilla, niin Katarina perusti sellaisen. Ja vieläpä jotain aivan uudenlaista, jossa työntekijöiden ja lasten on hyvä olla. Katarina on kasvattanut nollasta kolmekymmentä henkeä työllistävän yhteisön ja kuten tänään kuulimme, hän on kohdannut haasteita ja kasvanut näistä tilanteista. Katarinalla on sisua.  Hän on suomalaisella sisukkuudella mullistanut päiväkotien palvelukulttuuria jopa niin paljon, että kilpailijan oli ostettava häneltä firma pois. Katarina on varmasti pysäyttämätön yrittäjä.

Toivon, että löydät sielussasi olevaa suomalaista sisua. Kannustan sinua kohtaamaan haasteet oppimistilanteina. Use the force. Haluan rohkaista teitä kaikkia muistamaan että vaikeina hetkinä meillä on ystäviä ympärillämme ja meidän sielussa on voimaa, joka auttaa meitä menestymään.

Se sama sisu ja pysäyttämättömyyden voima sai peliyhtiön uskomaan, että vielä voi löytyä joku peli, joka breikkaa isosti. Se sisu on mahdollistanut yrittämisen uudestaan ja uudestaan kunnes vihdoin viideskymmeneskolmas yritys mahdollistaa sen, että Angry Birds peliä ladataan yli puoli miljardia kertaa. Sama sisu saa vihaiset linnut lentämään pysäyttämättöminä NASAn kanssa jopa avaruuteen asti.

Se sama sisu ja kasvamisen halu estää meitä pysähtymästä. Se sama kasvamisen ja oppimisen halu saa meidät ylittämään haasteita ja esteitä uudestaan ja uudestaan. Meillä suomalaisilla on voima joka pitää meidät liikkeessä. Meillä on sisua, meillä on sinnikkyyttä, meillä on rohkeutta. Nautitaan illasta ja yrittämisen seikkailuista.
Muistakaa että: me olemme pysäyttämättömiä!
sarjayrittäjä

Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G