Siirry pääsisältöön

Pallo jalassa vai kädessä

Moottorikelkalla pääsee nopeammin kuin jalkaisin.

Moottorikelkan tankkaaminen ja kaasun
vääntäminen on kuin yrityksen
rahoitus vivulla:
Molemmissa tapauksissa
on tien varrella mutkia joissa pitää tehdä
päätöksiä riippeun vauhdin nopeudesta.
Oletko sinä johtajana kaasukahvassa
vai vääntääkö sitä joku muu?
Kasvavat yritykset voidaan jakaa kahteen luokkaan:
  1. Kasvavat yritys, joka on saanut rahoitusta pääomasijoittajilta.
    Kasvuun tarvittava raha tulee ensisijaisesti pääomaruiskeena.
  2. Kasvava yritys, joka ei ole saanut rahoitusta pääomasijoittajilta.
    Kasvuun tarvittava raha tulee ensisijaisesti asiakkailta.

Rahoitusta saaneiden yritysten kasvutavoitteet ovat niin kovia, että on pakko palkata työntekijöitä. Palkkaamisen pakko johtaa vastuuseen työntekijöille ja rahoittajille. Pakko on hyvä motivaattori, mutta kiireessä on vaara, että tulee tehtyä vääriä rekrytointeja.

Raha ei ratkaise, mutta mahdollistaa ja nopeuttaa monia asioita. Oli tilanne kumpi tahansa, nopeudesta voi olla etua. Liikeidea on menettänyt jo merkityksensä, koska nykyään on niin nopea kopioida mikä tahansa idea. Puoli vuotta Pinterestin julkaisun jälkeen saksassa on jo vastaava palvelu pystyssä.

VC -rahan saantiin liittyy usein pääomasijoittajille annettu lupaus kasvusta. Kasvaminen vaatiin nopeita päätöksiä. Nopeita päätöksiä tehdessä kokematon johtaja helposti sortuu hätiköityihin päätöksiin. Rekrytointi on asia, johon liittyy eniten riskejä. Jos yrityksen kaasukahva on liian kovalla, voi kokematon johtaja tehdä helposti ohjausvirheitä.

Osaamaton johtaja saatata tehdä rekryvirheitä jo pelkästään kiireestä ja rekrytoinnin pakosta johtuen. Rekrytoidessa niukoilta markkinoilta tulee helposti palkattua ihmisiä joko liian kalliilla tai väärällä profiililla.

Toinen riskipaikka on markkinointi. Markkinoinnissa voi tuhlata rajattomasti rahaa ja sama raha voi osaavissa käsissä saada myyntiä aikaan.

Kasvavissa yrityksissä on eroja. Yrityksen tulos riippuu kuluista ja jos bensaa on kulutettu liikaa ja kaasukahva on ollut osaamattomissa käsissä, niin saattaa olla että moottorikelkkaa joutuu kaivamaan joskus mutkan jälkeen puskasta.

Varmista, että jos haet yrityksellesi rahaa, haet sitä sen verran, että kasvu on realistista eikä pääoman määrä sumenna päätöksentekokykyäsi. Varmista kaikissa päätöksentekotilanteissa, että teet sellaisia päätöksiä, jotka ovat pitkällä tähtäimellä viisaita. Rekrytoi mukaan vain sellaisia ihmisiä, jotka ottaisit mukaan vaikka sinulla ei olisi rahoitusta. Varmista, että bensaa riittää ja käännä kahvaa niin paljon kuin on hyvä kääntää hallitusti.

Kun lupaat pääomasijoittajille kasvua, niin varmista, että pystyt pitämään lupauksesi. Varmista, että pystyt pitämään jalkaasi hankkimaasi palloa  kädessäsi ja vauhtia sopivana ettei pallosta tule liian raskas yrityksen kasvun mutkissa.

sarjayrittäjä

Linkattaisko LinkedIn:ssä?
http://www.linkedin.com/in/ilkkaolavas
Seuraa minua Twitterissä:
http://twitter.com/#!/lavas
Tilaa Facebook -päivitykseni:
http://www.facebook.com/ilkkaolavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o