Siirry pääsisältöön

Tee osakassopimus

Yrityksessä Z on kolme osakasta, joista yksi vastaa taloudesta ja firman käytännön asioiden pyörittämisestä, yksi myynnistä ja markkinoinnista ja yksi vastaa tekniikasta.

Kaikki lähtee liikkeelle hyvin: tuote saadaan valmistettua ja myynti starttaa. Menee puoli vuotta kunnes osakaskokouksessa todetaan että myynti ei vedä niin hyvin kuin suunniteltiin ja tavoitteista ollaan pahasti jäljessä. Tekniikasta vastaava ja firman pyörittämisestä vastaava ovat sitä mieltä, että myyntiä ei hoideta riittävän hyvin ja siksi he vaativat kolmannelta parempia myyntilukuja ja ponnistuksia. Todetaan, että alkuperäiset myyntitavoitteet ovat realistisia ja myynnistä vastaava lupaa tehdä toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi.

Menee puoli vuotta taas eivätkä 2 osakasta ole vieläkään tyytyväisiä myyntiosakkaan työhön. Sovitaan taas ja myyntikaveri lupaa yrittää tehdä ponnistuksia.


Menee taas puoli vuotta ja muut osakkaat alkavat jo tavata osakassopimusta että oliko siinä esteitä lisähenkilöiden palkkaamiselle ja miettivät estääkö osakassopimus yhden vastuualueen ohittamista palkollisella. Esteitä ei osakassopimus määrittele ja osakaskokouksessa ehdotetaan, että yritykseen voisi palkata uuden myyjän.

2/3 päätös riittää ja yritykseen palkataan osa-aikainen myyjä, joka saa jo lyhyessä ajassa aikaan paljon enemmän kuin tiimiyrittäjänä oleva myynnistä vastaava. Vika ei ole tuotteessa eikä asiakkaissa vaan henkilössä.


Kaksi kolmesta osakkaista innostuivat uuden myyjän aikaansaannoksista ja halusivat investoida lisää yritykseen: luoda uusia tuotteita ja laittaa lisää vauhtia kasvuun. Kolmas osakas ei halunnut investoida eikä uskonut tuotteisiin. Yrityksen päätöksentekokyky meinasi lamaantua täysin.


Osakassopimuksessa oli lunastuslauseke ja lisäinvestointipykälä. Lisäinvestointipykälässä oli sovittu, että jos osa osakkaista ei halua lisäinvestointia, niin muiden investoidessa lisää laskee muiden osakkuuden osuus samassa suhteessa. Laskentakeinoja tähän on useita, mutta tärkeintä on, että sääntö on etukäteen sovittu.


Kaksi osakasta tekivät lisäinvestointeja yritykseen ja kolmannen osuus pieneni. Kolmas halusi samassa yhteydessä pois yrityksestä ja lunastushintakin oli sovittu etukäteen. 2 perustajaosakasta  jatkoivat yrityksen kehittämistä ja olen kuullut, että yritys tekee tänäkin päivänä hurjia kasvulukuja.


Osakkaiden riidellessä päätöksiä ei saada aikaiseksi ja tämä johdon päättämättömyys lamauttaa yrityksen helposti täysin. Ilman osakassopimusta riitatilanteessa yritys voitaisiin joutua pilkkomaan tai edessä voi olla jopa konkurssi. Liian moni yhtiö on jakautunutkin niin, että avainhenkilöt ovat perustaneet uusia firmoja vaikka yhdessä olisi voinut saada aikaan paljon enemmän.

Tässä tapauksessa luottamukseen ja henkilön tuntemukseen perustunut oletus myyntiosaamisesta ei pitänytkään paikkansa eikä myyntihenkilö osannutkaan myydä niin hyvin kuin olisi pitänyt. Sama tilanne olisi voinut olla edessä jos toimintaa pyörittävä tai tekniikasta vastava olisi menettänyt työkykynsä tai kuollut. Mitä osakassopimus sellaisesta sanoo?

Osakassopimuksessa on hyvä huomioida ainakin:
- Osakkaiden roolit
- Lisäinvestointien tekeminen
- Vähemmistöosakkaiden suoja
- Pääosakkaiden valta
- Lunastustilanteet ja arvonlaskentahinnat
- Avainhenkilöiden palkitsemisessa käytettyjen osakkeiden takaisinlunastaminen jos avainhenkilö lähtee yrityksestä

Itselläni on kokemuksia monenlaisista osakassopimuksista. Kaikkia pykäliä ei saada ikinä vedenpitäviksi mutta oikeastaan tärkeämpää sopimuksen tekemisessä on keskustelu, jota sopiminen synnyttää ja sopimuksen henki. Yhdessä tekemisen meininki on tärkeä sisällyttää tiimiyrityksen osakassopimukseen.

Ilkka O. Lavas


Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …