Siirry pääsisältöön

Kasvuyrittäjyyden neljä niksipirkka -vinkkiä


"Victory usually goes to those green enough to underestimate the
monumental hurdles they are facing." -Richard Feynman, Physicist

Niksipirkka -vinkki 1: Tiesitkö, että liikevaihdoltaan 20 miljoonan euron yrityksen
perustaminen vaatii vain vähän lisätyötä verrattuna esimerkiksi  miljoonan euron liikevaihtoa tavoittelevan yrityksen perustamiseen.

 
Suunnittele verkkopalvelusi ja mobiilipalvelusi skaalautuvaksi. Useita tämän päivän kasvuyrityksiä yhdistää verkkopalvelu tai mobiilipalvelu, jonka käyttäjämäärä on aluksi pieni, mutta kasvaa sitten räjähdysmäisesti.

SaaS -käsikirjassa listataan skaalautuvan tietojärjestelmän  ja businekseen liittyviä kysymyksiä. Kun rakennat skaalautuvaa bisnestä, niin mieti näitä:
  • Miten tietojärjestelmä palvelee kasvua? 
  • Miten kustannukset kasvavat kun kävijämäärä kasvaa? 
  • Onko toimittajalla mahdollista toimittaa ratkaisua skaalautuvana pilvipalveluna, jolloin alussa kustannus on muutamia satasia ja kustannukset ja palvelinympäristö kasvaa kävijämäärän kanssa jopa sataan miljoonaan käyttäjään?
  • Kestääkö tietojärjestelmä jos kysyntä räjähtää?
  • Miten rakennan myynnin skaalautuvaksi? Voinko tehdä jotain, että asiakkaat osaavat ostaa itse?
  • Miten kannustan asiakkaita itsepalveluun?
  • Miten hyödynnän nettimarkkinointia? 

Jos tarvitset bisnestäsi pyörittämään paljon osaajia, niin suosittelen, että osaajat ovat lähellä toisiaan jotta keskustelua ja innovointia syntyy luonnollisesti. Tällöin aluksi henkilöstöä on vähän ja tiloiksi riittää pienempikin tila. Kun yritys ja henkilömäärä kasvaa, niin tilaakin tarvitaan enemmän. Jos yritys joutuu muuttamaan usein, niin henkilöstön työmatkat myös muuttuvat. Suosittelen, että valitset toimistosi sijainniksi sellaisen, missä voit helposti ottaa lisätilaa kun tilantarve kasvaa.

Yksi viimeaikoina nopeimmin kasvaneista yrityksistäni on W3 Group joka on muuttanut viimeisen viiden vuoden aikana 5 kertaa. Kaikki muutot on tehty Keravalla Klondyke -talon sisällä, nyt meillä on noin 30 henkeä töissä. Tilantarve on kasvanut vuosittain. Muutto piristää yhteisöä ja samassa yhteydessä on mahdollisuus uudistua. Muuttoon on mennyt yleensä 2-4 tuntia + iltabileet, joten saman talon sisällä muuttaminen menee työpaikkaliikunnasta ja virkistyspäivästä.


Niksipirkka -vinkki #2: Valitse kasvua haluava johto ja tiimiyrittäjyyden ydinporukka

Yritys perustetaan liikeidean pohjalle. Ilman liikeideaa ei synny  liiketoimintaa. Idea ei kuitenkaan ole luovan prosessin päätepiste, vaan vasta sen alku. Erinomaistakin liikeideaa  pitää perusteellisesti testata ja kehittää eteenpäin, ennen kuin potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksen.

Uudet kasvuyritykset eivät ole yhden hengen yrityksiä, vaan niiden toteuttamiseen tarvitaan
yleensä 3–5 taidoiltaan toisiaan täydentävää henkilöä.

Jos yrityksen johto ei halua kasvattaa yritystä, niin yritys ei taatusti kasva. Hallituksessa  ja johtoryhmässä tai yrittäjätiimissä on oltava kasvua haluavia ihmisiä. Johdon on luotava yritykselle visio ja kasvustrategia ja mitattava kasvun toteutumista jatkuvasti.

Niksipirkka -vinkki #3: Varmista käteisen riittävyys 

Laittaakko sukkahousut päähän ja lähteä pankkiin retkelle vai pitäiskö sittenkin katsella sijoittajiin päin? Liiketoimintaan tarvitaan fyrkkaa. Perustajien pinkka ei välttämättä aina riitä,  joten ulkopuolisia sijoittajia tarvitaan.

Sijoittajien lupaavina pitämät projektit saavat rahoitusta, kunhan yritykset muistavat tarkastella liikeideoitaan sijoittajan näkökulmasta.  Sijoittaja haluaa pääomalleen kasvua ja pääoman  kasvattamista varten osaavan porukan, johon sijoittaja uskoo.

Alkavan yrityksen kolme ensimmäistä vuotta ovat aina pahimpia. Sitä kutsutaan pelottavaksi kuolemanlaaksoksi. Apua!! Uskallatko kävellä kuolemanlaakson yli? Mitä pelottavuuksia kuolemanlaaksossa voi olla? Tässä pari:
  • Liikevaihto ei aina kasva odotusten mukaa.
  • Raha virtaa yritykseen hitaammin kuin arveltiin. Joku asiakas ei maksakaan ajallaan.
  • Myynti ei vedä, on kenties rekrytoitu väärä myyntityyppi.
  • Tuotekehitys on myöhässä. 
Kuolemanlaakson pituutta ei voi kukaan ennustaa, mutta kuolemanlaaksossa on sitä helpompi olla mitä paremmin on varautunut siihen. Varautua voi pitämällä mahdollisimman pienet kulut ja mieluusti iso (sijoittajien kanssa sovittu) varapinkka, josta  voi tankata yritykseen lisää rahaa niin kauan kuin kasvu ja  voitollisuus on vielä todennäköistä.

Niksipirkka -vinkki #4: Osaavan työvoiman saatavuus

Kasvuyritys tarvitsee osaavaa työvoimaa. Työvoimaa on hyvä olla  saatavilla yrityksen läheltä.
Kasvuyritys voi myös perustaa osaamiskeskuksia sellaisille paikkakunnille ja maihin, jossa osaamista
on hyvin saatavilla. Kiinassa ja Intiassa on monia kaupunkeja joissa yliopistoista valmistuu kymmeniätuhansia-satojatuhansia osaajia tai osaajanalkuja kasvuyritysten työvoimaksi.

Suomessa tällaisia kaupunkeja on vähemmän, mutta meillä osaaminen on sitäkin kansainvälisemmin ajattelevaa. Suomessa osaajat ovat sinänsä erilaisia,  että täällä meidän on pakko ajatella mistä kasvua saadaan kansainvälisesti ja meidät opetetaan jo alusta lähtien ajattelemaan monikulttuurisesti ja opiskelemaan kieliä. Suomalaiset kirjoittavat paljon kiinalaisia ja intialaisia parempaa englantia kuin monet jenkit tai britit  keskimäärin. Meillä on tässä voimavara, joka auttaa meitä  kansainvälistymisessä.

"If you have a dream, give it a chance to happen." - Richard M. DeVos


Ilkka O. Lavas


Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas

Lähteet: http://harrihei.pbworks.com/f/Ideasta+kasvuyritykseksi.pdf
PK-yrityksen kasvu ja kasvun dynamiikka, Tervala 2001, Jyväskylän
yliopiston taloustieteiden tiedekunta
SaaS -käsikirja: http://soft.utu.fi/saas/  ,
http://dl.dropbox.com/u/3753443/SaaS%20kirja%202011.pdf

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o