Siirry pääsisältöön

Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Kansallinen epäonnistumisen päivä 13.10.2011. Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Eräässä lähipiiriyhtiössäni vuonna 2007 oli 17 henkeä töissä kun myynti yhtäkkiä taantuman tullessa 2008 stoppasi kuin seinään. Uusia kauppoja ei tullut enää vanhaan tahtiin. Alkava taantuma säikäytti asiakkaat ja myynti tipahti 70%.

Myyntipäällikkö ajautui burn outiin ja jäi sairaslomalle. Myyjien palkkiot romahtivat ja parhaat myyjät hakeutuivat pian toisiin firmoihin. Palkat piti maksaa ja lisäksi juuri äsken myynti oli laskenut roimasti. Kassavirrat kääntyivät negatiiviseksi ja rahat olivat lopussa. Tilannetta ei helpottanut se, että rahoittajilta ei saatu yritykselle lisärahoitusta.

Mitä itse tekisit jos vaihtoehtoja olisi:
 1. Saneerata yritys
 2. Ajaa yritys konkurssiin
 3. Sinnitellä, yrittää hakea vielä lisärahoitusta, koittaa saada myyntiä vetämään
 4. Myydä yritys hyväuskoiselle hölmölle (osittain vitsi, mutta tästä on myös erillinen tositarina )


Valitsimme vaihtoehdon A ja C -yhdistelmänä. Emme hakeneet yritystä velkasaneerausmenettelyyn, mutta teimme samoja asioita mitä velkasaneerausmenettelyssäkin:
- Kutistimme kuluja mahdollisimman pieneksi mahdollisimman nopeasti: 16 ihmistä lopetti yhtiössä pian ja viimeisellekin löysin hyvän työpaikan puolen vuoden päästä tuttavani firmasta.
- Laitoimme itse pääomitusta yritykselle
- Neuvottelimme velkojien kanssa maksuohjelmista
- Kaikki verot saatiin maksettua
- Yhtiön teknologiatuotanto ulkoistettiin
- Yhtiön myynti ulkoistettiin ja siihen hankittiin partneri

Ei mennyt ihan putkeen tämä keikka, mutta firma on hengissä edelleen ja asiakkaitakin on. Kaikki työntekijät löysivät uuden paikan, mutta sen firman toimiala on hiipunut ja jäänyt lentotähdeksi.

Toinen vähän vastaava tarina oli toisessa yhtiössä ollessani 22 vuotias. Tämän yrityksen supistamisen jälkeinen tarina jatkuu edelleen mutta paljon positiivisemmissa merkeissä - se yritys työllistää nykyään kymmeniä ihmisiä ja tekee miljoonaluokan liikevaihtoa. Toimintojen supistamisia ei olla vuoden 2001 taantuman jälkeen jouduttu tekemään eli edellinen 2008-2009 taantuma meni yrityksellä kasvaessa. Olen siis 2 kertaa saneerannut ilman saneerausmenettelyä ja molemmista kerroista olen selvinnyt. Oli se silti rankkaa kun jouduin irtisanomaan hyviä ystäviäni ja lapseni kummisedän. Jotain olen näistä seikkailuista oppinutkin.

Kun minä nyt olen kävellyt päin seinää, niin kuitenkaan sinun ei ole pakko, mutta jos et liian lujaa juokse niin voin kertoa, että ei se paljoa satu ja voit kyllä turvallisesti juosta ja jos joskus vähän tömähtää niin kyllä niistä selvitään . Siinä vieressä on usein ovi josta voit kävellä ja jos et itse näe sitä, niin pyydä kaveriasi laittamaan valot päälle. Muista juoksessasi nämä opit:
 • Pidä kulut kurissa
 • Varmista, että yrityksellä on kassavarallisuutta vähintään puolen vuoden kulujen tarpeiksi
 • Tee yritykselle kriisistäselviytymissuunnitelma: mieti jo etukäteen mitä teet jos myynti sakkaa
 • Lue lisää näistä aikaisemmasta kirjoituksestani: 3 konstia joilla selviydyt laman yli

Tällä hetkellä kaikki bisnekset joissa olen mukana tekevät positiivista tulosta. Ainakin sen siis olen oppinut, että mistä ne eurot firmaan tulee ja minne ne katoaa. Mitään taivaallista rahakassaa yrityksellä ei todellakaan ole vaan rahat tulevat asiakkailta ja asiakkaat maksavat vain kun yritys pystyy luomaan asiakkaille arvoa. Varmista siis, että yrityksesi voi luoda arvoa asiakkaille nousu ja laskusuhdanteessa.

Kun kävelin päin seinää, opin, että vieressä on ovi ja on helpompaa kävellä ovesta kuin seinästä läpi. Jos tuntuu, että elämä menee päin seinää, niin kysy yrittäjäkaverilta tai laita mulle meiliä, niin katsotaan yhdessä oisko lähellä ovea.

Ilkka O. Lavas

Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:

Kommentit

 1. Yksi hyvä ratkaisu kulujen leikkaukseen on lisätä vuokratyövoiman käyttöä. Yksittäisen projektin ajaksi vuokrattu työntekijä helpottaa kustannuslaskentaa ja yrityksen kulujen skaalausta markkinatilanteen muuttuessa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Olen kuitenkin enemmän kuin kiitollinen niistä kokemuksista joita saimme molemmat vaikka olimme suht nuoria tuolloin. Nykyään ei tule katsottua asioita aina niin vaaleanpunaisin silmälasein. Kiitos siitä Ile!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G