Siirry pääsisältöön

Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Kansallinen epäonnistumisen päivä 13.10.2011. Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Eräässä lähipiiriyhtiössäni vuonna 2007 oli 17 henkeä töissä kun myynti yhtäkkiä taantuman tullessa 2008 stoppasi kuin seinään. Uusia kauppoja ei tullut enää vanhaan tahtiin. Alkava taantuma säikäytti asiakkaat ja myynti tipahti 70%.

Myyntipäällikkö ajautui burn outiin ja jäi sairaslomalle. Myyjien palkkiot romahtivat ja parhaat myyjät hakeutuivat pian toisiin firmoihin. Palkat piti maksaa ja lisäksi juuri äsken myynti oli laskenut roimasti. Kassavirrat kääntyivät negatiiviseksi ja rahat olivat lopussa. Tilannetta ei helpottanut se, että rahoittajilta ei saatu yritykselle lisärahoitusta.

Mitä itse tekisit jos vaihtoehtoja olisi:
  1. Saneerata yritys
  2. Ajaa yritys konkurssiin
  3. Sinnitellä, yrittää hakea vielä lisärahoitusta, koittaa saada myyntiä vetämään
  4. Myydä yritys hyväuskoiselle hölmölle (osittain vitsi, mutta tästä on myös erillinen tositarina )


Valitsimme vaihtoehdon A ja C -yhdistelmänä. Emme hakeneet yritystä velkasaneerausmenettelyyn, mutta teimme samoja asioita mitä velkasaneerausmenettelyssäkin:
- Kutistimme kuluja mahdollisimman pieneksi mahdollisimman nopeasti: 16 ihmistä lopetti yhtiössä pian ja viimeisellekin löysin hyvän työpaikan puolen vuoden päästä tuttavani firmasta.
- Laitoimme itse pääomitusta yritykselle
- Neuvottelimme velkojien kanssa maksuohjelmista
- Kaikki verot saatiin maksettua
- Yhtiön teknologiatuotanto ulkoistettiin
- Yhtiön myynti ulkoistettiin ja siihen hankittiin partneri

Ei mennyt ihan putkeen tämä keikka, mutta firma on hengissä edelleen ja asiakkaitakin on. Kaikki työntekijät löysivät uuden paikan, mutta sen firman toimiala on hiipunut ja jäänyt lentotähdeksi.

Toinen vähän vastaava tarina oli toisessa yhtiössä ollessani 22 vuotias. Tämän yrityksen supistamisen jälkeinen tarina jatkuu edelleen mutta paljon positiivisemmissa merkeissä - se yritys työllistää nykyään kymmeniä ihmisiä ja tekee miljoonaluokan liikevaihtoa. Toimintojen supistamisia ei olla vuoden 2001 taantuman jälkeen jouduttu tekemään eli edellinen 2008-2009 taantuma meni yrityksellä kasvaessa. Olen siis 2 kertaa saneerannut ilman saneerausmenettelyä ja molemmista kerroista olen selvinnyt. Oli se silti rankkaa kun jouduin irtisanomaan hyviä ystäviäni ja lapseni kummisedän. Jotain olen näistä seikkailuista oppinutkin.

Kun minä nyt olen kävellyt päin seinää, niin kuitenkaan sinun ei ole pakko, mutta jos et liian lujaa juokse niin voin kertoa, että ei se paljoa satu ja voit kyllä turvallisesti juosta ja jos joskus vähän tömähtää niin kyllä niistä selvitään . Siinä vieressä on usein ovi josta voit kävellä ja jos et itse näe sitä, niin pyydä kaveriasi laittamaan valot päälle. Muista juoksessasi nämä opit:
  • Pidä kulut kurissa
  • Varmista, että yrityksellä on kassavarallisuutta vähintään puolen vuoden kulujen tarpeiksi
  • Tee yritykselle kriisistäselviytymissuunnitelma: mieti jo etukäteen mitä teet jos myynti sakkaa
  • Lue lisää näistä aikaisemmasta kirjoituksestani: 3 konstia joilla selviydyt laman yli

Tällä hetkellä kaikki bisnekset joissa olen mukana tekevät positiivista tulosta. Ainakin sen siis olen oppinut, että mistä ne eurot firmaan tulee ja minne ne katoaa. Mitään taivaallista rahakassaa yrityksellä ei todellakaan ole vaan rahat tulevat asiakkailta ja asiakkaat maksavat vain kun yritys pystyy luomaan asiakkaille arvoa. Varmista siis, että yrityksesi voi luoda arvoa asiakkaille nousu ja laskusuhdanteessa.

Kun kävelin päin seinää, opin, että vieressä on ovi ja on helpompaa kävellä ovesta kuin seinästä läpi. Jos tuntuu, että elämä menee päin seinää, niin kysy yrittäjäkaverilta tai laita mulle meiliä, niin katsotaan yhdessä oisko lähellä ovea.

Ilkka O. Lavas

Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:

Kommentit

  1. Yksi hyvä ratkaisu kulujen leikkaukseen on lisätä vuokratyövoiman käyttöä. Yksittäisen projektin ajaksi vuokrattu työntekijä helpottaa kustannuslaskentaa ja yrityksen kulujen skaalausta markkinatilanteen muuttuessa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus. Olen kuitenkin enemmän kuin kiitollinen niistä kokemuksista joita saimme molemmat vaikka olimme suht nuoria tuolloin. Nykyään ei tule katsottua asioita aina niin vaaleanpunaisin silmälasein. Kiitos siitä Ile!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o