Siirry pääsisältöön

Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Kansallinen epäonnistumisen päivä 13.10.2011. Jos kaveri kävelee päin seinää, niin onko pakko kävellä perässä?

Eräässä lähipiiriyhtiössäni vuonna 2007 oli 17 henkeä töissä kun myynti yhtäkkiä taantuman tullessa 2008 stoppasi kuin seinään. Uusia kauppoja ei tullut enää vanhaan tahtiin. Alkava taantuma säikäytti asiakkaat ja myynti tipahti 70%.

Myyntipäällikkö ajautui burn outiin ja jäi sairaslomalle. Myyjien palkkiot romahtivat ja parhaat myyjät hakeutuivat pian toisiin firmoihin. Palkat piti maksaa ja lisäksi juuri äsken myynti oli laskenut roimasti. Kassavirrat kääntyivät negatiiviseksi ja rahat olivat lopussa. Tilannetta ei helpottanut se, että rahoittajilta ei saatu yritykselle lisärahoitusta.

Mitä itse tekisit jos vaihtoehtoja olisi:
 1. Saneerata yritys
 2. Ajaa yritys konkurssiin
 3. Sinnitellä, yrittää hakea vielä lisärahoitusta, koittaa saada myyntiä vetämään
 4. Myydä yritys hyväuskoiselle hölmölle (osittain vitsi, mutta tästä on myös erillinen tositarina )


Valitsimme vaihtoehdon A ja C -yhdistelmänä. Emme hakeneet yritystä velkasaneerausmenettelyyn, mutta teimme samoja asioita mitä velkasaneerausmenettelyssäkin:
- Kutistimme kuluja mahdollisimman pieneksi mahdollisimman nopeasti: 16 ihmistä lopetti yhtiössä pian ja viimeisellekin löysin hyvän työpaikan puolen vuoden päästä tuttavani firmasta.
- Laitoimme itse pääomitusta yritykselle
- Neuvottelimme velkojien kanssa maksuohjelmista
- Kaikki verot saatiin maksettua
- Yhtiön teknologiatuotanto ulkoistettiin
- Yhtiön myynti ulkoistettiin ja siihen hankittiin partneri

Ei mennyt ihan putkeen tämä keikka, mutta firma on hengissä edelleen ja asiakkaitakin on. Kaikki työntekijät löysivät uuden paikan, mutta sen firman toimiala on hiipunut ja jäänyt lentotähdeksi.

Toinen vähän vastaava tarina oli toisessa yhtiössä ollessani 22 vuotias. Tämän yrityksen supistamisen jälkeinen tarina jatkuu edelleen mutta paljon positiivisemmissa merkeissä - se yritys työllistää nykyään kymmeniä ihmisiä ja tekee miljoonaluokan liikevaihtoa. Toimintojen supistamisia ei olla vuoden 2001 taantuman jälkeen jouduttu tekemään eli edellinen 2008-2009 taantuma meni yrityksellä kasvaessa. Olen siis 2 kertaa saneerannut ilman saneerausmenettelyä ja molemmista kerroista olen selvinnyt. Oli se silti rankkaa kun jouduin irtisanomaan hyviä ystäviäni ja lapseni kummisedän. Jotain olen näistä seikkailuista oppinutkin.

Kun minä nyt olen kävellyt päin seinää, niin kuitenkaan sinun ei ole pakko, mutta jos et liian lujaa juokse niin voin kertoa, että ei se paljoa satu ja voit kyllä turvallisesti juosta ja jos joskus vähän tömähtää niin kyllä niistä selvitään . Siinä vieressä on usein ovi josta voit kävellä ja jos et itse näe sitä, niin pyydä kaveriasi laittamaan valot päälle. Muista juoksessasi nämä opit:
 • Pidä kulut kurissa
 • Varmista, että yrityksellä on kassavarallisuutta vähintään puolen vuoden kulujen tarpeiksi
 • Tee yritykselle kriisistäselviytymissuunnitelma: mieti jo etukäteen mitä teet jos myynti sakkaa
 • Lue lisää näistä aikaisemmasta kirjoituksestani: 3 konstia joilla selviydyt laman yli

Tällä hetkellä kaikki bisnekset joissa olen mukana tekevät positiivista tulosta. Ainakin sen siis olen oppinut, että mistä ne eurot firmaan tulee ja minne ne katoaa. Mitään taivaallista rahakassaa yrityksellä ei todellakaan ole vaan rahat tulevat asiakkailta ja asiakkaat maksavat vain kun yritys pystyy luomaan asiakkaille arvoa. Varmista siis, että yrityksesi voi luoda arvoa asiakkaille nousu ja laskusuhdanteessa.

Kun kävelin päin seinää, opin, että vieressä on ovi ja on helpompaa kävellä ovesta kuin seinästä läpi. Jos tuntuu, että elämä menee päin seinää, niin kysy yrittäjäkaverilta tai laita mulle meiliä, niin katsotaan yhdessä oisko lähellä ovea.

Ilkka O. Lavas

Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:

Kommentit

 1. Yksi hyvä ratkaisu kulujen leikkaukseen on lisätä vuokratyövoiman käyttöä. Yksittäisen projektin ajaksi vuokrattu työntekijä helpottaa kustannuslaskentaa ja yrityksen kulujen skaalausta markkinatilanteen muuttuessa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Olen kuitenkin enemmän kuin kiitollinen niistä kokemuksista joita saimme molemmat vaikka olimme suht nuoria tuolloin. Nykyään ei tule katsottua asioita aina niin vaaleanpunaisin silmälasein. Kiitos siitä Ile!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy