Siirry pääsisältöön

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit.

"Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?"

Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan.


Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään paniikkia vielä, niin suunnitelmat ovat suht rationaalisia ja niitä on sitten helppo (tai helppo ja helppo) toteuttaa jos pahin tapahtuu.

1. Arvioi miten lamaherkkä asiakaskuntasi on

Lama iskee nopeammin tiettyihin toimialoin kuin toisiin. Esimerkiksi uusien rakennuskohteiden aloittaminen hiipuu laman alla, mutta sen sijaan remontointi ja saneerausrakentaminen lisääntyy.


IT alalla järjestelmien hankinta keskittyy toimintaa tehostavien järjestelmien hankintaan kun taas vähemmän tärkeitä hankintoja viivästytetetään.
Sijoitusmaailmassa puhutaan hajautuksesta. Vanha viisaus sanoo, että pöytä seisoo paremmin pystyssä kun siinä on useampi jalka. Kokemuksen mukaan yritys kestää paremmin laman kun se saa kassavirtoja eri toimialoilta. Hyvällä yrityksellä on asiakkaita usealla toimialalla ja parhaimmillaan nämä asiakkaiden toimialat elävät hieman eri rytmillä laman ja noususuhdanteen aikana. Parhaimmillaan hajautus on niin laaja, että vähemmän laskusuhdanteen aikana ostaneet lisäävätkin ostoja laman ajaksi ja päinvastoin.

On mukavaa kun omalla lamankestävällä yrityksellä (W3 Group Finland Oy) on nyt 200 eri asiakasta ja monilta toimialoilta. Hirvittää ajatella kun yhdellä tutulla on firma, jossa on vain yksi asiakas ja yhdeltä toimialalta.

2. Miten kilpailutilanne muuttuu laman aikana

Olen läheltä seurannut kun tietyt toimialat (esim painoala) tappaa itsensä säännöllisin väliajoin hyperkilpailulla. Hintoja lasketaa niin paljon ja niin alas, että osa painotaloista menee konkurssiin.
Sitten kysyntä taas ylittää tarjonnan ja hinnat nousevat joka taas houkuttelee uusia pelureita ja
uusia investointeja jonka jälkeen taas palataan hintahyperkilpailuun.

Jos kilpailijasi hakee sinulta asiakkaan hinnalla ja alennuksilla, niin kannattaako sinun
kostaa ja hakea häneltä toinen asiakas hinnalla ja alennuksilla tilalle? Kannattaisiko
kenties sittenkin sopeutua keskittyä kannattaviin asiakkaisiin ja palvella heitä paremmin
ja jopa myydä olemassaoleville enemmän?

Lamankestävä yritys tuntee kilpailutilanteen ja osaa hinnoitella kestävästi ja kannattavasti myös laman aikana.

3. Miten kustannusrakenne muuttuu laman aikana ja miten sopeudut mahdolliseen kysynnän laskuun

Jos kysyntä pienenee, niin tulotkin pienenevät. Jotta yritys pystyy pysymään hengissä, on
yrityksen pystyttävä tunnistamaan ja arvioimaan kaikki mahdolliset keinot, jolla kulupuolta
voidaan sopeuttaa vastaavasti.

Alihankinta on yksi, josta yritys saa ruuvattua tuotantohanoja pienemmälle, tällä selvisin edellisestä lamasta.

2001 IT -laman yhteydessä jouduin saneeraamaan oman yrityksen. Se oli rankkaa aikaa. Ei ollut kivaa irtisanoa työkavereita. Nyt olen oppinut siitä ja rakentanut yritykseni lamankestäviksi.
Toistaiseksi kasvua siis syntyy eikä lamassa virallisestikaan olla. Kasvun hiipuminen tarkoittaa kuitenkin oikeasti sitä, että vielä kasvetaan ja rekrytoidaan ja ostetaan lisää alihankintana.

Älä syytä suotta kuitenkaan säikähdä! Ei kannata turhaan syödä, jos ei ole nälkä. Ole silti valppaana ja tee suunnitelma valmiiksi mistä saat ruokaa saa jos nälkä yllättää. Mieti myös missä voit säästää jos tulot eivät riitä kalleimpaan kaviaariin.

Ilkka O. Lavas

Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

  1. Yllä on hyvä kolmen kohdan muistilista yrittäjän varautumisesta taantumaan.

    Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että taantuma tai jopa lama sattaa myös tarjota uusia business-mahdollisuuksia aktiiviselle/onnekkaalle yrittäjälle. Esimerkiksi ilmaisjakelulehdet ja kosmetiikkatuotteet, esimerkiksi huulipuna, menestyvät lama-aikoina.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus!

    Lama tulisi aina nähdä mahdollisuutena. Kilpailijoita kaatuu ja asiakkaat ovat rahoistaan tarkempia ja hakevat laatua -> vaihtavat kumppaneitaan. Jos asiakkaita on irti ja kilpailijat leikkaavat kulujaan, panostamalla agressiivisesti myyntiin ja markkinointiin on mahdollista määritellä markkinaosuuksia kokolailla uudestaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G