Siirry pääsisältöön

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit.

"Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?"

Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan.


Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään paniikkia vielä, niin suunnitelmat ovat suht rationaalisia ja niitä on sitten helppo (tai helppo ja helppo) toteuttaa jos pahin tapahtuu.

1. Arvioi miten lamaherkkä asiakaskuntasi on

Lama iskee nopeammin tiettyihin toimialoin kuin toisiin. Esimerkiksi uusien rakennuskohteiden aloittaminen hiipuu laman alla, mutta sen sijaan remontointi ja saneerausrakentaminen lisääntyy.


IT alalla järjestelmien hankinta keskittyy toimintaa tehostavien järjestelmien hankintaan kun taas vähemmän tärkeitä hankintoja viivästytetetään.
Sijoitusmaailmassa puhutaan hajautuksesta. Vanha viisaus sanoo, että pöytä seisoo paremmin pystyssä kun siinä on useampi jalka. Kokemuksen mukaan yritys kestää paremmin laman kun se saa kassavirtoja eri toimialoilta. Hyvällä yrityksellä on asiakkaita usealla toimialalla ja parhaimmillaan nämä asiakkaiden toimialat elävät hieman eri rytmillä laman ja noususuhdanteen aikana. Parhaimmillaan hajautus on niin laaja, että vähemmän laskusuhdanteen aikana ostaneet lisäävätkin ostoja laman ajaksi ja päinvastoin.

On mukavaa kun omalla lamankestävällä yrityksellä (W3 Group Finland Oy) on nyt 200 eri asiakasta ja monilta toimialoilta. Hirvittää ajatella kun yhdellä tutulla on firma, jossa on vain yksi asiakas ja yhdeltä toimialalta.

2. Miten kilpailutilanne muuttuu laman aikana

Olen läheltä seurannut kun tietyt toimialat (esim painoala) tappaa itsensä säännöllisin väliajoin hyperkilpailulla. Hintoja lasketaa niin paljon ja niin alas, että osa painotaloista menee konkurssiin.
Sitten kysyntä taas ylittää tarjonnan ja hinnat nousevat joka taas houkuttelee uusia pelureita ja
uusia investointeja jonka jälkeen taas palataan hintahyperkilpailuun.

Jos kilpailijasi hakee sinulta asiakkaan hinnalla ja alennuksilla, niin kannattaako sinun
kostaa ja hakea häneltä toinen asiakas hinnalla ja alennuksilla tilalle? Kannattaisiko
kenties sittenkin sopeutua keskittyä kannattaviin asiakkaisiin ja palvella heitä paremmin
ja jopa myydä olemassaoleville enemmän?

Lamankestävä yritys tuntee kilpailutilanteen ja osaa hinnoitella kestävästi ja kannattavasti myös laman aikana.

3. Miten kustannusrakenne muuttuu laman aikana ja miten sopeudut mahdolliseen kysynnän laskuun

Jos kysyntä pienenee, niin tulotkin pienenevät. Jotta yritys pystyy pysymään hengissä, on
yrityksen pystyttävä tunnistamaan ja arvioimaan kaikki mahdolliset keinot, jolla kulupuolta
voidaan sopeuttaa vastaavasti.

Alihankinta on yksi, josta yritys saa ruuvattua tuotantohanoja pienemmälle, tällä selvisin edellisestä lamasta.

2001 IT -laman yhteydessä jouduin saneeraamaan oman yrityksen. Se oli rankkaa aikaa. Ei ollut kivaa irtisanoa työkavereita. Nyt olen oppinut siitä ja rakentanut yritykseni lamankestäviksi.
Toistaiseksi kasvua siis syntyy eikä lamassa virallisestikaan olla. Kasvun hiipuminen tarkoittaa kuitenkin oikeasti sitä, että vielä kasvetaan ja rekrytoidaan ja ostetaan lisää alihankintana.

Älä syytä suotta kuitenkaan säikähdä! Ei kannata turhaan syödä, jos ei ole nälkä. Ole silti valppaana ja tee suunnitelma valmiiksi mistä saat ruokaa saa jos nälkä yllättää. Mieti myös missä voit säästää jos tulot eivät riitä kalleimpaan kaviaariin.

Ilkka O. Lavas

Connect with me on LinkedIn:
Follow me on Twitter:
http://twitter.com/#!/lavas

Kommentit

  1. Yllä on hyvä kolmen kohdan muistilista yrittäjän varautumisesta taantumaan.

    Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että taantuma tai jopa lama sattaa myös tarjota uusia business-mahdollisuuksia aktiiviselle/onnekkaalle yrittäjälle. Esimerkiksi ilmaisjakelulehdet ja kosmetiikkatuotteet, esimerkiksi huulipuna, menestyvät lama-aikoina.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus!

    Lama tulisi aina nähdä mahdollisuutena. Kilpailijoita kaatuu ja asiakkaat ovat rahoistaan tarkempia ja hakevat laatua -> vaihtavat kumppaneitaan. Jos asiakkaita on irti ja kilpailijat leikkaavat kulujaan, panostamalla agressiivisesti myyntiin ja markkinointiin on mahdollista määritellä markkinaosuuksia kokolailla uudestaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelma n koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä. Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit. Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää.