![]() | |
Gaselliyrityskin on kasvuyritys. |
Kasvuyrittäjyyden määritelmiä on monia. Yhtäläisyyksiä kaikissa on kasvu. Kasvu voi olla henkilöstömäärän kasvua tai liikevaihdon kasvua tai parhaimmillaan molempia. Myös tuloksen kasvu on yksi kasvun mittareista.
Pohdimme myös millaisia ovat kasvuyritykset? Tähän valiokunnan puheenjohtaja Kyösti Kakkonen löysi hyvän viime vuoden loppupuolella valmistumeen tutkimustuloksen (Puttonen V. (2010) *1). Tutkimustuloksen mukaan kasvuyritykset ovat:
- Yleensä nuoria ja innovatiivisia.
- Toimivat yleensä korkean teknologian aloilla.
- Tarvitsevat (useimmiten) ulkopuolista riskipääomaa kasvaakseen.
- Tavoittelevat nopeaa, liikevaihdoltaan mitattuna pikemminkin yli 100 prosentin kuin 20 prosentin (OECD:n määritelmä (*2)) kasvua.
- Rakentuvat yleensä useamman henkilön perustajatiimin varaan (vs. yksinyrittäjä tai perheyrittäjä).
- Tavoittelevat yrityksen arvon maksimoimista säännöllisen yrittäjätulon synnyttämisen sijaan.
Kasvuyrittäjyyteen pitäisi ja voisi kannustaa enemmänkin. Kasvuyrittäjyys on hauskaa, monipuolista ja haasteellista. Kun riskiä ottaa sopivasti ja tiimi onnistuu, niin kasvuyrittäjyys voi olla myös palkitsevaa sekä yrittäjätiimille, että rahoittajille. Kasvuyrittäjä vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan myös tarjoamalla hyviä kiinnostavia työpaikkoja.
Suomen yrittäjät tekee työtä yrittäjyyden ja kasvuyrittäjyyden edistämiseksi ja tämänkin päivän kokous on askel kohti yrittäjyysmyönteisempää suomea. Laitan kasvuyrittäjyyden raporttiin linkin kun se piakkoin julkistetaan. Sitä odotellessa innokkaimmat kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneet voivat ajankohtaisia ajatuksia Tanelilta ja Lasselta kasvuyrittäjyyden pelastamiseksi tai TEM:min kasvuyrittäjyyskatsauksen tiivistelmän sivulta 6.
(*1) Puttonen, V. (2010). Julkisen kasvurahoituksen ja yritystukijärjestelmän kehittäminen: selvitysmiehen raportti. Työ- ja elinkeinoministeriö.
(*2) OECD:n määritys Kasvuyrityksellä tarkoitetaan OECD:n määrityksen mukaan yritystä, jonka
henkilöstö kasvoi kolmen vuoden aikana keskimäärin yli 20 % vuodessa. OECD‐määritelmässä rajaudutaan yrityksiin, jotka tarkasteluajanjakson alussa työllistivät yli 10 henkilöä.
Kuva CC BY-SA 3.0 (Erik A. Drabløs)
Kommentit
Lähetä kommentti