Siirry pääsisältöön

50% mainonnasta ei enää mene hukkaan - vai meneekö?

Olimme tänään suunnittelemassa yhden startupin mediamixiä. Lähdimme liikkeelle suunnittelussa tavoitehakuisesti: mitä tavoitteita meillä on markkinoinnille?

Tavoite 1. Markkinoinnin ensisijainen tavoite on saada aikaiseksi kauppaa.
Tavoite 2. Markkinoinnin toissijaisena tavoitteena on saada palvelun uutiskirjeen tilaajiksi kiinnostuneita ihmisiä.

Tavoitteen asetanna jälkeen listasimme medioita, joita me voisimme käyttää. Saimme aikaan listan:
- Sähköpostimarkkinointi (suora sähköpostimarkkinointi)
- Google Adwords
- Facebook
- Printti (koemarkkinointi ensin)
- Nettibannerit, esim ilmainensanakirja.fi (Ilkka)
- Kumppanuusmarkkinointi (Affiliate)

Päätimme, että ensimmäisen kuukauden tavoitteena on saada aikaiseksi kauppaa Y eurolla ja samalla 10.000 ihmistä tilaamaan palvelumme uutiskirje. Päätimme kokeilla valittuja medioita Y eurolla ja mitata mitkä mediat toimivat ja mitkä ei. Seuraavassa eri medioiden mittausmenetelmiä.

1) Sähköpostimarkkinointi

Suora sähköpostimarkkinointi on helppo mitata. Jokaiseen sähköpostiin laitetaan yksilöivä tunniste, jonka kautta sivuille klikkaava tunnistetaan ja meidän järjestelmään rekisteröityy tieto, että käyttäjä on tullut sähköpostimarkkinoinnin kautta ja ostanut.

Mittari: kuinka monta sähköpostia lähetetään ja kuinka moni näistä vastaanottajista ostaa tai tilaa uutiskirjeen

2) Google Adwords

Google Adwordseihin on helppo linkittää Google Analytics. Tämän avulla on helppo mitata paljonko mainoksia on klikattu ja kuinka moni klikkauksista on johtanut kauppaan. Google Analyticsissä voimme myös laittaa päälle verkkokauppatoiminnon, jolla voimme verrata maksettuja klikkihintoja ja tienattuja euroja.

Mittari: kuinka monta klikkausta eri hakusanoista tulee ja kuinka moni kustakin kampanjaa klikanneesta ostaa tai tilaa uutiskirjeen

3) Facebook

Facebookissa on samat mittarit käytettävissä kuin Google Adwordsissä. Lisäksi Facebookin kautta saa paljon mainosnäyttöjä (Impressions), mikä lisää osittain brändin näkyvyyttä ja on siten brändimainontaa. Brändin mainostaminen ei ole kuitenkaan mittari, joten käytämme samoja mittareita kuin Google Adwordsissä.

4) Printti

Meillä on tiimissä uskomus, että emme tavoita kohderyhmäämme kokonaan netin kautta vaan tarvitsemme tätä tukevia medioita. Kokeilemme mainontaa perinteisissä medioissa: sanomalehdissä nyt aluksi.

Mittaustapa: Koemarkkinoinnissa laitamme mainoksiin kampanjakoodin, jolla rekisteröityvä saa jotain ekstraa. Näin pystymme seuraamaan printtimainonnan tehokkuutta.

Mittari: Kuinka monta näyttöä lehdessä on ollut (lukijamäärä) ja kuinka moni näistä tilaa uutiskirjeen tai tekee ostoksen (koodilla).

5) Nettibannerit

Nettibannereita voi ostaa edullisesti. Lavaksella sattuu olemaan repussa myös medioita esimerkiksi ilmainensanakirja.fi ja päätetään testata mainontaa aluksi tässä ja parissa muussa nettimediassa. Nettibannereihin liitetään koodi, jolla voidaan seurata missä banneria on näytetty ja kuinka monta kertaa. Samalla koodilla voimme seurata kuinka moni bannerin nähneistä tai klikanneista päätyy ostamaan tai tilaamaan uutiskirjeen.

6) Kumppanuusmarkkinointi

Kumppanuusmarkkinoinnin idea on hankkia palvelulle puolestapuhujia ja sanansaattajia, jotka kertovat asiasta sivustoillaan eteenpäin. Kumppanuusohjelmassa mukanaolevat saavat koodin, jota voivat jakaa bannereissa sekä linkeissä ja tätä kautta palvelussamme ostoksia tehneistä tai uutiskirjeen tilanneista maksetaan provisiota kumppanille.


Mittauksen tavoite ja mihin käytämme tietoja

Ensimmäisen kuukauden aikana olemme varmoja, että 50% mainonnasta menee hukkaan, mutta tämän jälkeen meillä on mittaustulokset ja hinnat eri medioille.
Jokaisen median kohdalle saadaan tiedot:
- paljonko maksaa yksi näyttö
- kuinka moni näkee mainoksen
- kuinka moni mainoksen nähneistä "klikkaa" sivuille
- kuinka moni "klikanneista" tai muuten sivustolle päätyneistä tilaa uutiskirjeen tai tekee ostoksia
Näin jokainen media saa oman tehokkuusarvon: €/näyttö ja saamme tietoon konversiosuhteen, jolla sijoitettu euro muuttuu tienatuksi euroksi kussakin mediassa.

Seuraavina kuukausina mainostamme vain niissä medioissa, joissa kulutettu mainos euro suhteessa / median kautta syntyneeseen myyntiin on kannaltamme paras. Jatkossa mainonnasta ei siis enää pitäisi mennä hukkaan niin paljoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o