Siirry pääsisältöön

Menestyvä yrittäjä uskaltaa kulkea omaa tietään

Moni yrittäjä ryhtyy yrittäjäksi jonkin vuoksi tai jotain varten. Osa yrittäjistä on lähtenyt yrittäjyyden tielle myös päästäkseen pois jostain.
Syitä yrittäjäksi ryhtymiseksi on monia:
Merkityksen vuoksi
- parantaakseen maailmaa
- toteuttaakseen unelmaansa
- tehdäkseen asioita paremmin
- saavuttaakseen menestystä
- päästäkseen alalle, jolla haluaa olla
- tehdäkseen asioita omalla tavallaan

Poispääsyn vuoksi:
- päästäkseen pois vanhasta työpaikasta
- päästäkseen pois työttömyydestä
- päästäkseen pois turhan byrokratian ympäristöstä

Poispääsyn syyt voivat motivoida hetken, mutta hyvin pian menestyvä yrittäjä alkaa toteuttaa merkityksen filosofiaa. Merkityksen vuoksi yrittämisen filosofiaan kuuluu tavoitteellinen yrittäjyys. Moni menestyvä yrittäjä onkin keskittynyt "johonkin".

Mihin menestyvä yrittäjä voi keskittyä?

Joku keskittyy myymään paremmin, toinen ostamaan paremmin. Kolmas keskittyy IT -alaan ja neljäs metsäkoneisiin. Kiinnostuksen kohteet ovat yrittäjään sisään rakennettuja, perittyjä tai opittuja ja näitä kiinnostuksen kohteita kannattaa hyödyntää.

Itseäni kiinnostaa IT -ala. Olen mukana IT -alalla useammissakin yrityksissä, koska IT -alalla osaan auttaa ja sen bisneksen osaan ymmärrän hyvin. Yksi suurimpia missä olen IT -alalla mukana on W3 Group Finland Oy.

Erästä yrittäjäkollegaani kiinnostaa vaurastuminen. Hän rakastaa valmentaa ja opastaa ihmisiä vaurastumaan ja menestymään. Hänen miehensä taas on intohimoinen treidaaja, joka sekoaa nähdessään käppyröitä, "kynttilöitä" ja teknisen analyysin numeroita. Niin pitkään kun olen tuntenut molemmat, he ovat tykänneet sijoittamisesta, erilaisten sijoituskohdeiden analysoinnista ja vaurastumisesta.

Oman tien kulkijat

Keskustelin tänään yhtiökumppanini kanssa aiheesta: "Mikä työssä motivoi ja mikä tekee työstä hauskaa.". Totesimme, että työstä tekee hauskaa se, että:
- onnistuu siinä mitä tekee
- tuntee hyvin työtoverinsa ja tulee hyvin juttuun
- töissä on muka olla ja töissä on kiva ilmapiiri
- saa palautetta oikeista asioista
- tietää mikä juttu toimii ja mikä ei
- joka päivä on kiva mennä töihin
- pääsee tekemään mielenkiintoisia projekteja joissa oppii uutta

Yrittäjänä voi kaikkein eniten vaikuttaa omiin työkavereihin ja asiakkaisiin. Rekrytoimalla parhaita tyyppejä saa työkavereikseen juuri sellaisia ihmisiä jotka ruokkivat työssä onnistumista. Rekrytoinnissa ja asiakasvalinnassa (segmentoinnissa) onkin mielestäni suurimmat menestyksen avaimet.

Segmentoi ja myy oikeille asiakkaille

Asiakkailla ja asiakasprojekteilla on eroja. Toisten asiakasprojektien kanssa on paljon kivempi tehdä työtä toisten. Kun työt ovat selkeitä ja tavoitteet selkeitä ja sopivan paljon haastetta tuovia, on työn tekeminen motivoimampaa. Tästä aiheesta on kirjoitettu paljon kirjallisuutta ja jos aihe kiinnostaa paljonkin, kannattaa lukea esimerkiksi kirja: Good Business: Leadership. Flow, and the Making of Meaning.

Kun olet valinnut segmentin, jolle myyt niin on helpompaa myös tehdä rekrytointeja. Ja kun organisaatio on viritetty palvelemaan tiettyä asiakaskuntaa, niin se osaa myös myydä paremmin tälle asiakaskunnalle ja palvella asiakkaan tarpeita paremmin.

Rekrytoi oikeita ihmisiä

Ennen kuin palkkaat ihmisen, keskustele riittävästi, sillä se aika jonka käytät haastattelussa, maksaa myöhemmin varmasti takaisin onnistuneempina rekryinä. Huono rekry on kuin mätä omena, joka mädättää viereiset ja pilaa ilmapiirin. Hyvä rekry kannustaa, opettaa ja vahvistaa organisaatiota.

Menestyvä yrittäjä uskaltaa valita segmentin, keskittyä siihen ja hän löytää ympärilleen työkaverit, joiden kanssa on hauskaa tehdä tuloksia asiakkaille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…