Siirry pääsisältöön

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa


Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukana seilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukana seilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii maailmanmatkailusta ja kiipeilystä. Hänen ensimmäisiä projektejaan oli maailmanympärimatka, johon hän keräsi rahoitusta sponsoreilta. Hän on menestynyt omassa elämässään niin upeasti, että on nykyään yksi matkatoimiston omistajista ja pääsee tässä toteuttamaan omaa undelmaansa työn kautta.

Toinen yrittäjäkollegani taas on intohimoinen moottoripyöräilijä. Vähän väliä katselen facebookista missä päin maailmaa hän milloinkin on ollut moottoripyöräilemässä. Wau!

Harrastuksesta on tullut työ, joka ei tunnu työltä vaan on elämäntapa. Tällaisen menestyvän yrittäjän tavoitteena on nauttia elämästä ja samalla rahoittaa toimintaa yrittäjyydellä.

Kasvuyrittäjyys on tavoitteita asettava yrittäjyys

Kasvuyrittäjyyttä on monenlaista. Kasvamista voi nähdä monelta kantilta. Kasvamisen tavoitteita voi jakaa pääasiassa pariin ryhmään:
 • taloudellisiin mittareihin
 • henkisiin mittareihin
On yrittäjästä tai yrittäjätiimistä kiinni minkälaisia kasvutavoitteita haluaa asettaa. Kaikki lähtee omista tarpeista, omistajien tarpeista tai muille näyttämisen tarpeista.

Taloudellisen kasvattamisen rinnalla mielestäni yhtä tärkeää on henkinen kasvaminen. Rahahan on loppujenlopuksi vain tulos kaikesta mitä tekee. Suomalainen menestyy kansainvälisessä kilpailussa mielestäni osaamisella ja innovaatioilla. Osaamisen kasvattaminen on asenne, joka auttaa yritystä pärjäämään myös taloudellisella puolella.

Taloudellisia mittareita voi olla esimerkiksi:
 • liikevaihdon kasvattaminen
 • liikevoiton kasvattaminen
 • asiakasmäärän kasvattaminen
 • asiakaskohtaisen kannattavuuden kasvattaminen
 • kansainvälistymisen kautta kasvaminen
 • taloudellisen riippumattomuuden kasvattaminen
Henkisiä mittareita voi olla
 • ammattilaisten laadun kasvattaminen
 • osaamisen kasvattaminen
 • osaajaverkoston kasvattaminen
 • kiinnostavampien ja haastavampien asiakasprojektien kasvattaminen
 • työpaikalla viihtymisen kasvattaminen
 • työn innostavuuden kasvattaminen
 • oikeudenmukaisuuden kasvattaminen
 • työtiimien tiimihengen kasvattaminen
 • työssä onnistumisen määrän kasvattaminen (esim. projektien suunnittelun onnistuminen, projektien onnistuminen aikataulussa)
 • Lisätty 6.3. klo 21.09: ympäristön ja asiakkaiden hyvinvoinnin kasvattaminen (Kiitti Kari Järvenpäälle tämän tärkeän pointin puuttumisen huomaamisesta)
Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa, asettaa välitavoitteita ja mittaa niiden toteutumista. Menestyvä yritäjä on matkalla kohti valitsemaansa satamaa ja hän tarkistaa navigaattorista jatkuvasti, että on menossa sitä kohti. Jos tulee matkalla vastatuulta, niin silloin luovitaan ja jos tulee merirosvoja niin taistellaan. Menestyvä yrittäjä muistaa aina mitä satamaa kohti on menossa.

"Sun täytyy varoo, mitä sä haluut, koska sä voit saada sen." -Andy McCoy-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…