Siirry pääsisältöön

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa


Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukana seilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukana seilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii maailmanmatkailusta ja kiipeilystä. Hänen ensimmäisiä projektejaan oli maailmanympärimatka, johon hän keräsi rahoitusta sponsoreilta. Hän on menestynyt omassa elämässään niin upeasti, että on nykyään yksi matkatoimiston omistajista ja pääsee tässä toteuttamaan omaa undelmaansa työn kautta.

Toinen yrittäjäkollegani taas on intohimoinen moottoripyöräilijä. Vähän väliä katselen facebookista missä päin maailmaa hän milloinkin on ollut moottoripyöräilemässä. Wau!

Harrastuksesta on tullut työ, joka ei tunnu työltä vaan on elämäntapa. Tällaisen menestyvän yrittäjän tavoitteena on nauttia elämästä ja samalla rahoittaa toimintaa yrittäjyydellä.

Kasvuyrittäjyys on tavoitteita asettava yrittäjyys

Kasvuyrittäjyyttä on monenlaista. Kasvamista voi nähdä monelta kantilta. Kasvamisen tavoitteita voi jakaa pääasiassa pariin ryhmään:
 • taloudellisiin mittareihin
 • henkisiin mittareihin
On yrittäjästä tai yrittäjätiimistä kiinni minkälaisia kasvutavoitteita haluaa asettaa. Kaikki lähtee omista tarpeista, omistajien tarpeista tai muille näyttämisen tarpeista.

Taloudellisen kasvattamisen rinnalla mielestäni yhtä tärkeää on henkinen kasvaminen. Rahahan on loppujenlopuksi vain tulos kaikesta mitä tekee. Suomalainen menestyy kansainvälisessä kilpailussa mielestäni osaamisella ja innovaatioilla. Osaamisen kasvattaminen on asenne, joka auttaa yritystä pärjäämään myös taloudellisella puolella.

Taloudellisia mittareita voi olla esimerkiksi:
 • liikevaihdon kasvattaminen
 • liikevoiton kasvattaminen
 • asiakasmäärän kasvattaminen
 • asiakaskohtaisen kannattavuuden kasvattaminen
 • kansainvälistymisen kautta kasvaminen
 • taloudellisen riippumattomuuden kasvattaminen
Henkisiä mittareita voi olla
 • ammattilaisten laadun kasvattaminen
 • osaamisen kasvattaminen
 • osaajaverkoston kasvattaminen
 • kiinnostavampien ja haastavampien asiakasprojektien kasvattaminen
 • työpaikalla viihtymisen kasvattaminen
 • työn innostavuuden kasvattaminen
 • oikeudenmukaisuuden kasvattaminen
 • työtiimien tiimihengen kasvattaminen
 • työssä onnistumisen määrän kasvattaminen (esim. projektien suunnittelun onnistuminen, projektien onnistuminen aikataulussa)
 • Lisätty 6.3. klo 21.09: ympäristön ja asiakkaiden hyvinvoinnin kasvattaminen (Kiitti Kari Järvenpäälle tämän tärkeän pointin puuttumisen huomaamisesta)
Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa, asettaa välitavoitteita ja mittaa niiden toteutumista. Menestyvä yritäjä on matkalla kohti valitsemaansa satamaa ja hän tarkistaa navigaattorista jatkuvasti, että on menossa sitä kohti. Jos tulee matkalla vastatuulta, niin silloin luovitaan ja jos tulee merirosvoja niin taistellaan. Menestyvä yrittäjä muistaa aina mitä satamaa kohti on menossa.

"Sun täytyy varoo, mitä sä haluut, koska sä voit saada sen." -Andy McCoy-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o