Siirry pääsisältöön

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa


Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukana seilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukana seilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii maailmanmatkailusta ja kiipeilystä. Hänen ensimmäisiä projektejaan oli maailmanympärimatka, johon hän keräsi rahoitusta sponsoreilta. Hän on menestynyt omassa elämässään niin upeasti, että on nykyään yksi matkatoimiston omistajista ja pääsee tässä toteuttamaan omaa undelmaansa työn kautta.

Toinen yrittäjäkollegani taas on intohimoinen moottoripyöräilijä. Vähän väliä katselen facebookista missä päin maailmaa hän milloinkin on ollut moottoripyöräilemässä. Wau!

Harrastuksesta on tullut työ, joka ei tunnu työltä vaan on elämäntapa. Tällaisen menestyvän yrittäjän tavoitteena on nauttia elämästä ja samalla rahoittaa toimintaa yrittäjyydellä.

Kasvuyrittäjyys on tavoitteita asettava yrittäjyys

Kasvuyrittäjyyttä on monenlaista. Kasvamista voi nähdä monelta kantilta. Kasvamisen tavoitteita voi jakaa pääasiassa pariin ryhmään:
 • taloudellisiin mittareihin
 • henkisiin mittareihin
On yrittäjästä tai yrittäjätiimistä kiinni minkälaisia kasvutavoitteita haluaa asettaa. Kaikki lähtee omista tarpeista, omistajien tarpeista tai muille näyttämisen tarpeista.

Taloudellisen kasvattamisen rinnalla mielestäni yhtä tärkeää on henkinen kasvaminen. Rahahan on loppujenlopuksi vain tulos kaikesta mitä tekee. Suomalainen menestyy kansainvälisessä kilpailussa mielestäni osaamisella ja innovaatioilla. Osaamisen kasvattaminen on asenne, joka auttaa yritystä pärjäämään myös taloudellisella puolella.

Taloudellisia mittareita voi olla esimerkiksi:
 • liikevaihdon kasvattaminen
 • liikevoiton kasvattaminen
 • asiakasmäärän kasvattaminen
 • asiakaskohtaisen kannattavuuden kasvattaminen
 • kansainvälistymisen kautta kasvaminen
 • taloudellisen riippumattomuuden kasvattaminen
Henkisiä mittareita voi olla
 • ammattilaisten laadun kasvattaminen
 • osaamisen kasvattaminen
 • osaajaverkoston kasvattaminen
 • kiinnostavampien ja haastavampien asiakasprojektien kasvattaminen
 • työpaikalla viihtymisen kasvattaminen
 • työn innostavuuden kasvattaminen
 • oikeudenmukaisuuden kasvattaminen
 • työtiimien tiimihengen kasvattaminen
 • työssä onnistumisen määrän kasvattaminen (esim. projektien suunnittelun onnistuminen, projektien onnistuminen aikataulussa)
 • Lisätty 6.3. klo 21.09: ympäristön ja asiakkaiden hyvinvoinnin kasvattaminen (Kiitti Kari Järvenpäälle tämän tärkeän pointin puuttumisen huomaamisesta)
Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa, asettaa välitavoitteita ja mittaa niiden toteutumista. Menestyvä yritäjä on matkalla kohti valitsemaansa satamaa ja hän tarkistaa navigaattorista jatkuvasti, että on menossa sitä kohti. Jos tulee matkalla vastatuulta, niin silloin luovitaan ja jos tulee merirosvoja niin taistellaan. Menestyvä yrittäjä muistaa aina mitä satamaa kohti on menossa.

"Sun täytyy varoo, mitä sä haluut, koska sä voit saada sen." -Andy McCoy-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G