
Tavoitteellisuus
Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.
Tuulen mukana seilaaja
Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.
Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukana seilaaja
Eräs yrittäjäkollegani nauttii maailmanmatkailusta ja kiipeilystä. Hänen ensimmäisiä projektejaan oli maailmanympärimatka, johon hän keräsi rahoitusta sponsoreilta. Hän on menestynyt omassa elämässään niin upeasti, että on nykyään yksi matkatoimiston omistajista ja pääsee tässä toteuttamaan omaa undelmaansa työn kautta.
Toinen yrittäjäkollegani taas on intohimoinen moottoripyöräilijä. Vähän väliä katselen facebookista missä päin maailmaa hän milloinkin on ollut moottoripyöräilemässä. Wau!
Harrastuksesta on tullut työ, joka ei tunnu työltä vaan on elämäntapa. Tällaisen menestyvän yrittäjän tavoitteena on nauttia elämästä ja samalla rahoittaa toimintaa yrittäjyydellä.
Kasvuyrittäjyys on tavoitteita asettava yrittäjyys
Kasvuyrittäjyyttä on monenlaista. Kasvamista voi nähdä monelta kantilta. Kasvamisen tavoitteita voi jakaa pääasiassa pariin ryhmään:
- taloudellisiin mittareihin
- henkisiin mittareihin
Taloudellisen kasvattamisen rinnalla mielestäni yhtä tärkeää on henkinen kasvaminen. Rahahan on loppujenlopuksi vain tulos kaikesta mitä tekee. Suomalainen menestyy kansainvälisessä kilpailussa mielestäni osaamisella ja innovaatioilla. Osaamisen kasvattaminen on asenne, joka auttaa yritystä pärjäämään myös taloudellisella puolella.
Taloudellisia mittareita voi olla esimerkiksi:
- liikevaihdon kasvattaminen
- liikevoiton kasvattaminen
- asiakasmäärän kasvattaminen
- asiakaskohtaisen kannattavuuden kasvattaminen
- kansainvälistymisen kautta kasvaminen
- taloudellisen riippumattomuuden kasvattaminen
- ammattilaisten laadun kasvattaminen
- osaamisen kasvattaminen
- osaajaverkoston kasvattaminen
- kiinnostavampien ja haastavampien asiakasprojektien kasvattaminen
- työpaikalla viihtymisen kasvattaminen
- työn innostavuuden kasvattaminen
- oikeudenmukaisuuden kasvattaminen
- työtiimien tiimihengen kasvattaminen
- työssä onnistumisen määrän kasvattaminen (esim. projektien suunnittelun onnistuminen, projektien onnistuminen aikataulussa)
- Lisätty 6.3. klo 21.09: ympäristön ja asiakkaiden hyvinvoinnin kasvattaminen (Kiitti Kari Järvenpäälle tämän tärkeän pointin puuttumisen huomaamisesta)
"Sun täytyy varoo, mitä sä haluut, koska sä voit saada sen." -Andy McCoy-
Kommentit
Lähetä kommentti