Siirry pääsisältöön

Menestyvä yrittäjä osaa luopua - tai oikeastaan priorisoida

Lähellä olevana on vaikea nähdä miksi jostain pitäisi luopua

Ystäväni poika harrastaa maastopyöräilyä. Kävimme tänään ostamassa pojalta pieneksi jääneen polkupyörän. Maastopyöräilijä oli sanonut ettei sitä pyörää saa myydä, johon ystäväni oli sitten todennut että katso nyt ympärillesi: sinulla on 4 maastopyörää ja uutta pitäisi ostaa - jostain on luovuttava. Lapsi oli uskonut.

Samalla tavalla yrittäjä tarvitsee ympärilleen apureita, jotka yhdessä tunnistavat ja haastavat näkemään pallomeressä tärkeimmän.

Rönsyjä on siivottava ja turhat pallot tunnistettava

Yrittäjä aloittaa usein pienestä ja matkalla yritys kasvaa. Matkalla tarttuu mukaan asiakkuuksia, jotka ovat pienelle yritykselle elintärkeitä. Kun yritys kasvaa, tulee usein eteen tilanne, että matkalla on tarttunut mukaan kivoja asiakkuuksia, mutta niillä ei ole mitään yhdistävää tekijää yrityksen nykyisen liiketoiminnan kanssa. Tällaisessa tilanteessa muodostuu helposti lukkotilanne - jossa yrittäjä vahingossa saattaa pitää kiinni jopa kannattamattomistakin asiakkuuksista.

Tällaisessa tilanteessa on syytä tutkia asiakaskantaa. Mitä me myymme kenellekin. Kenelle voisimme kenties myydä lisää ja kenelle ei kannattaisi myydä (ainakaan aktiivisesti) ollenkaan. Jotkut johtamisoppaat nimittävät tätä asiakkaiden luokitteluksi - luokitellaan asiakkaat A B ja C luokkiin joillain kriteereillä.

ABC luokitteluharjoitus

Kuvitellaan tilanne, että tunnistamme seuraavat asiakasryhmät nykyisissä ostavissa asiakkaissamme:

  • A -asiakkaat: noin 20% asiakkaista ja huomaamme, että tästä ryhmästä tulee 80% yrityksen tuloksesta
  • B -asiakkaat: noin 75% asiakkaista, 20% yrityksen tuloksesta
  • C -asiakkaat: noin 5% asiakkaista, 0% yrityksen tuloksesta

Oletetaan, että asiakkaat ovat samanarvoisia ja myyntiaikaa käytetään kaikille saman verran.

Voimme helposti tehdä johtopäätöksiä, että A ryhmään pitää panostaa paljon, koska heille ehkä voisimme myydä lisää, sieltä voi syntyä lisää kasvua ja liikevaihdon pysyvyyden kannalta tämän ryhmän pitäminen asiakkaana on ensiarvoisen tärkeää. B luokkaan kuuluviin panostetaan normaalisti ja C -luokan asiakkaisiin ei sitten panosteta ainakaan aktiivisesti henkilökohtaisesti.

Myyntipanokset on asetettava oikeisiin asiakkaisiin

Meidän on asetettava (myynti)ihmiset tekemään töitä niiden parissa, jotka tekevät yrityksen kasvulle ja elinvoimaisuudelle hyvää. Meidän on valittava:
  • Kenelle myymme?
  • Mitä myymme?
  • Miten myymme?
  • Miten tuotamme?
Priorisointi tarkoittaa etusijalle asettamista. Ketä hoidetaan, kun voimavarat ovat rajalliset. Jos pallomeressä tuijottaa liikaa palloja, voi tärkeä lapsi jäädä huomaamatta. Onko kuvassa 1 vai 2 lasta?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…