Siirry pääsisältöön

Markkinoinnin säästöniksejä

Timo Ropelta olen oppinut yhden asian: joka markka katemarkka. Tästä on aikaa ja markatkin ovat muuttuneet kate-euroiksi, mutta oppi on tänään yhtä tärkeä kuin ennenkin - jopa entistäkin tärkeämpi. Kilpailu on kovempaa ja markkinoilla on vaihtoehtoja vaikka miten paljon - yrittäjä voi kilpailla säästeliäisyydellä ja luovuudella.

Ropen opit muuten opettivat kyllä markkinoinnista, mutta ihmettelin vuosikausia miksi ne eivät toimineet omalla IT -alallani. Vasta Evert Gummessonin Suhdemarkkinointi 4P:stä 30R:ään -kirja avasi silmäni. Tätä olin etsinyt. Olimme jo alkaneet yrityksissä toteuttamaan suhdemarkkinointia, mutta vasta kirjan luettuani - suhdemarkkinoinnista muuttui menetelmä, jota kehittelimme eteenpäin.

Säästetty euro on tienattu euro.

Markkinoinnissa voi säästää paljon. Jotkut yritykset käyttävät markkinointiin 0% liikevaihdosta, jotkut jopa 30% liikevaihdosta. Mikä on oikea määrä? Onko prosentuaalinen tapa oikea tapa määritellä markkinointibudjettia vai kenties euromääräinen? Entä jos kääntäisimmekin mittariksi tavoitteiden toteutumisen.

Säästäväinen yrittäjä ajattelee tavoitteita ja miettii sitten miten pääsee tavoitteisiin pienimmällä eurojen tuhlaamisella.

1. Aseta tavoitteet
2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi
3. Puhu useamman suun avulla, hyödynnä verkostoja
4. Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun
5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi
6. Myy enemmän nykyisille tilaajille


1. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää. Jos et tiedä mitä tavoittelet markkinoinnilla - älä markkinoi koska rahasi menevät taatusti hukkaan. Kun tiedät mitä tavoittelet, muista että tavoitteiden tulee olla
i) mitattavia, niiden tulee olla
ii) saavutettavissa ja jos tavoitteet ovat kaukana, niin on tärkeää määritellä
iii) sopivat etapit, joiden toteutuminen kertoo sinun olevan tavoitteita lähempänä.

2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi

Jos olet markkinoimassa uutta tuotetta tai palvelua, hanki palvelullesi kokeilijoita, jotka voivat kertoa tuotteestasi eteenpäin. Varsinkin netissä tällaisia varhaisen vaiheen käyttäjiä (Early adopters) voi haalia perustamalla sivuston, jonka kautta halukkaat voivat tilata kutsun beta -käyttäjiksi. Muista ettei kaikille voi antaa beta -kutsua (invitation only) vaan vain tarkkaan valituille, jotka voivat sitten suositella palveluasi eteenpäin.

Voit tavoittaa kohderyhmäsi myös toimittamalla uutiskirjeitä sähköpostilla (newsletter) tai tarjoamalla uutisia RSS -syötteiden avulla. Uutiskirjeiden lähettäminen edellyttää tietenkin, että sinulla on hyvä uutiskirjeen tilaajarekisteri, joka innokkaana odottaa milloin seuraava kirje saapuu. Markkinointirekisterin sijasta ajattele miten voit luoda kohderyhmästäsi yleisöä (build audience).

3. Puhu useamman suun avulla

Suosittelijat ovat tärkeitä. Paras tilanne on silloin kun sinulla on innokasta yleisöä, jotka puhuvat sinusta ja kertovat kavereilleen mitä kaikkea yrityksestäsi saa ostaa. Netissä on keskustelufoorumeita ja sosiaalisia verkostoja joissa ihmiset kertovat tuotteistasi ja palveluistasi toisille. Myös netin ulkopuolella olevat suut ovat tärkeitä suosittelijoita.

Voit myös lisätä sinusta ja palveluistasi puhuvia päitä kanavien avulla. Myyntikanavat (sales channels) voivat olla tuotteittesi tai palveluittesi jälleenmyyjiä, provisiopohjaisia kumppaneita tai strategisia kumppanuuksia.

Tee asiastasi, yrityksestäsi, tuotteistasi tai palvelustasi puheenaihe.

4.Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun

Voit tavoittaa asiakkaasi laittamalla hesarin etusivulle mainoksen tai ostamalla telkkarista spotteja. Nähin menee kuitenkin paljon (liikaa) rahaa ja säästäväinen yrittäjä onkin sissimarkkinoinnin guru joka osaa hyödyntää edullisempia kanavia. Netissä voi luoda asiakkaiden kanssa kohtaamisia kertomalla ja julistamalla asioista omassa blogissa, videoesityksissä, julkaisuissa (white papers) ja sähköisinä kirjoina (eBooks).

Jos yrityksen kohderyhmä on netissä, kannattaa myös olla mukana netissä olevissa sosiaalisissa verkostoissa ja synnyttää näissä mahdollisuuksia kohdata yrityksen tuotteet tai palvelut.


Seminaareissa puhuminen on myös hyvä tapa kohdata yrityksen kohderyhmää. Seminaareja voi järjestää itse tai olla puhujana muiden järjestämissä tilaisuuksissa.

5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi

Moni tuote on levinnyt netissä siten, että perusversion saa ilmaiseksi (Free, free trial, freemium) ja ilmaisversion käyttäjä voi päivittää tuotteen helposti kevyeen maksulliseen versioon. Tästä hyvänä esimerkkinä on meidän yritykseen vaivihkaa ostettu tuntikirjausjärjestelmä. Meidän it-yrityksessä (W3) eräs tiiminvetäjistä kokeili "toggl" -nimistä tuntikirjausjärjestelmää (ilmaiseksi tietenkin) ja parin kuukauden päästä huomasimme olevamme premium version tilaajia. Itse yritys ei tehnyt meihinpäin mitään kalliita myyntiaktiviteetteja - ei puheluita - ei tapaamisia. Toggl myi meille palvelunsa sivuston kautta ja pienillä houkutuksilla sai meidät käyttämään aina isompaa ja isompaa pakettia.

6. Myy enemmän nykyisille tilaajille.

Kun asiakkaat käyttävät tuotteitasi tai palveluitasi, niin yksi tapa myydä lisää on kasvattaa asiakkuuden pituutta ja asiakasuskollisuutta. Asiakkaalle voi myös tarjota mahdollisuuksia tilata enemmän ja lisätuotteita tai saman tuotteen parempia versioita.

Jokainen euro on ansaittava, eikä yrittäjällä ole muuta tietä kassavirran luomiseen kuin myyminen. Myymistä helpottaa markkinointi ja mitä edullisemmin ja luovemmin markkinointia voi toteuttaa sitä paremmin markkinoinnin tavoitteet saavutetaan yhtä kate-euroa kohden.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

3 konstia joilla selviydyt laman yli

Menestyvä yrittäjä osaa johtaa yritystä eri markkinatilanteissa. Epäonnistumisen päivän lähestymisen innostamana tuli mieleen omat lama -ajan opit. "Entä jos toi Kreikka posahtaa ja säikäyttää rahamarkkinat niin sekaisin että tulee taas uus lama?" Esitin tämän kysymyksen yhden osakkuusyhtiöni hallituksen kokouksessa, jotta osaisimme jo etukäteen tunnistaa ja havaita asioita, joita voi ja pitää tehdä jos ja kun lama taas ennen pitkää tulee. En väitä, että nyt olisi lama tulossa, mutta sellaisiakin pelotteluja on ollut ilmassa, että keväällä tulisi kunnon jytky. Itselläni on optimistinen luottamus tulevaan, mutta 2 lamaa yrittäjänä kokeneena otan lamasta mieluiten oppia kuin turpakeikan. Alla muutama kysymys yritysjohdolle ja hallitukselle, jotta osaat tunnistaa miten lamaherkkä yrityksesi on. Samalla tarkoituksena pohtia etukäteen mitä teillä pitää ja voi tehdä jos lama pamahtaa käsiin ja kysyntä laskee. Etukäteen pohtimisessa on sellainen hyöty, että kun ei ole mitään

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin. Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on? MIKSI? Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on. Voit myös miettiä kysymy