Siirry pääsisältöön

Markkinoinnin säästöniksejä

Timo Ropelta olen oppinut yhden asian: joka markka katemarkka. Tästä on aikaa ja markatkin ovat muuttuneet kate-euroiksi, mutta oppi on tänään yhtä tärkeä kuin ennenkin - jopa entistäkin tärkeämpi. Kilpailu on kovempaa ja markkinoilla on vaihtoehtoja vaikka miten paljon - yrittäjä voi kilpailla säästeliäisyydellä ja luovuudella.

Ropen opit muuten opettivat kyllä markkinoinnista, mutta ihmettelin vuosikausia miksi ne eivät toimineet omalla IT -alallani. Vasta Evert Gummessonin Suhdemarkkinointi 4P:stä 30R:ään -kirja avasi silmäni. Tätä olin etsinyt. Olimme jo alkaneet yrityksissä toteuttamaan suhdemarkkinointia, mutta vasta kirjan luettuani - suhdemarkkinoinnista muuttui menetelmä, jota kehittelimme eteenpäin.

Säästetty euro on tienattu euro.

Markkinoinnissa voi säästää paljon. Jotkut yritykset käyttävät markkinointiin 0% liikevaihdosta, jotkut jopa 30% liikevaihdosta. Mikä on oikea määrä? Onko prosentuaalinen tapa oikea tapa määritellä markkinointibudjettia vai kenties euromääräinen? Entä jos kääntäisimmekin mittariksi tavoitteiden toteutumisen.

Säästäväinen yrittäjä ajattelee tavoitteita ja miettii sitten miten pääsee tavoitteisiin pienimmällä eurojen tuhlaamisella.

1. Aseta tavoitteet
2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi
3. Puhu useamman suun avulla, hyödynnä verkostoja
4. Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun
5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi
6. Myy enemmän nykyisille tilaajille


1. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää. Jos et tiedä mitä tavoittelet markkinoinnilla - älä markkinoi koska rahasi menevät taatusti hukkaan. Kun tiedät mitä tavoittelet, muista että tavoitteiden tulee olla
i) mitattavia, niiden tulee olla
ii) saavutettavissa ja jos tavoitteet ovat kaukana, niin on tärkeää määritellä
iii) sopivat etapit, joiden toteutuminen kertoo sinun olevan tavoitteita lähempänä.

2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi

Jos olet markkinoimassa uutta tuotetta tai palvelua, hanki palvelullesi kokeilijoita, jotka voivat kertoa tuotteestasi eteenpäin. Varsinkin netissä tällaisia varhaisen vaiheen käyttäjiä (Early adopters) voi haalia perustamalla sivuston, jonka kautta halukkaat voivat tilata kutsun beta -käyttäjiksi. Muista ettei kaikille voi antaa beta -kutsua (invitation only) vaan vain tarkkaan valituille, jotka voivat sitten suositella palveluasi eteenpäin.

Voit tavoittaa kohderyhmäsi myös toimittamalla uutiskirjeitä sähköpostilla (newsletter) tai tarjoamalla uutisia RSS -syötteiden avulla. Uutiskirjeiden lähettäminen edellyttää tietenkin, että sinulla on hyvä uutiskirjeen tilaajarekisteri, joka innokkaana odottaa milloin seuraava kirje saapuu. Markkinointirekisterin sijasta ajattele miten voit luoda kohderyhmästäsi yleisöä (build audience).

3. Puhu useamman suun avulla

Suosittelijat ovat tärkeitä. Paras tilanne on silloin kun sinulla on innokasta yleisöä, jotka puhuvat sinusta ja kertovat kavereilleen mitä kaikkea yrityksestäsi saa ostaa. Netissä on keskustelufoorumeita ja sosiaalisia verkostoja joissa ihmiset kertovat tuotteistasi ja palveluistasi toisille. Myös netin ulkopuolella olevat suut ovat tärkeitä suosittelijoita.

Voit myös lisätä sinusta ja palveluistasi puhuvia päitä kanavien avulla. Myyntikanavat (sales channels) voivat olla tuotteittesi tai palveluittesi jälleenmyyjiä, provisiopohjaisia kumppaneita tai strategisia kumppanuuksia.

Tee asiastasi, yrityksestäsi, tuotteistasi tai palvelustasi puheenaihe.

4.Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun

Voit tavoittaa asiakkaasi laittamalla hesarin etusivulle mainoksen tai ostamalla telkkarista spotteja. Nähin menee kuitenkin paljon (liikaa) rahaa ja säästäväinen yrittäjä onkin sissimarkkinoinnin guru joka osaa hyödyntää edullisempia kanavia. Netissä voi luoda asiakkaiden kanssa kohtaamisia kertomalla ja julistamalla asioista omassa blogissa, videoesityksissä, julkaisuissa (white papers) ja sähköisinä kirjoina (eBooks).

Jos yrityksen kohderyhmä on netissä, kannattaa myös olla mukana netissä olevissa sosiaalisissa verkostoissa ja synnyttää näissä mahdollisuuksia kohdata yrityksen tuotteet tai palvelut.


Seminaareissa puhuminen on myös hyvä tapa kohdata yrityksen kohderyhmää. Seminaareja voi järjestää itse tai olla puhujana muiden järjestämissä tilaisuuksissa.

5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi

Moni tuote on levinnyt netissä siten, että perusversion saa ilmaiseksi (Free, free trial, freemium) ja ilmaisversion käyttäjä voi päivittää tuotteen helposti kevyeen maksulliseen versioon. Tästä hyvänä esimerkkinä on meidän yritykseen vaivihkaa ostettu tuntikirjausjärjestelmä. Meidän it-yrityksessä (W3) eräs tiiminvetäjistä kokeili "toggl" -nimistä tuntikirjausjärjestelmää (ilmaiseksi tietenkin) ja parin kuukauden päästä huomasimme olevamme premium version tilaajia. Itse yritys ei tehnyt meihinpäin mitään kalliita myyntiaktiviteetteja - ei puheluita - ei tapaamisia. Toggl myi meille palvelunsa sivuston kautta ja pienillä houkutuksilla sai meidät käyttämään aina isompaa ja isompaa pakettia.

6. Myy enemmän nykyisille tilaajille.

Kun asiakkaat käyttävät tuotteitasi tai palveluitasi, niin yksi tapa myydä lisää on kasvattaa asiakkuuden pituutta ja asiakasuskollisuutta. Asiakkaalle voi myös tarjota mahdollisuuksia tilata enemmän ja lisätuotteita tai saman tuotteen parempia versioita.

Jokainen euro on ansaittava, eikä yrittäjällä ole muuta tietä kassavirran luomiseen kuin myyminen. Myymistä helpottaa markkinointi ja mitä edullisemmin ja luovemmin markkinointia voi toteuttaa sitä paremmin markkinoinnin tavoitteet saavutetaan yhtä kate-euroa kohden.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelman koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä.

Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit.
Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää. Tehokasta! 

Zerva…

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen.

Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi.

(Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.)

Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että:

Väkivalta on vain yksi osa sotaa,
eikä edes mitenkään toivottava osa.

Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun
Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että saavutat sen.
"on…

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…