Siirry pääsisältöön

Markkinoinnin säästöniksejä

Timo Ropelta olen oppinut yhden asian: joka markka katemarkka. Tästä on aikaa ja markatkin ovat muuttuneet kate-euroiksi, mutta oppi on tänään yhtä tärkeä kuin ennenkin - jopa entistäkin tärkeämpi. Kilpailu on kovempaa ja markkinoilla on vaihtoehtoja vaikka miten paljon - yrittäjä voi kilpailla säästeliäisyydellä ja luovuudella.

Ropen opit muuten opettivat kyllä markkinoinnista, mutta ihmettelin vuosikausia miksi ne eivät toimineet omalla IT -alallani. Vasta Evert Gummessonin Suhdemarkkinointi 4P:stä 30R:ään -kirja avasi silmäni. Tätä olin etsinyt. Olimme jo alkaneet yrityksissä toteuttamaan suhdemarkkinointia, mutta vasta kirjan luettuani - suhdemarkkinoinnista muuttui menetelmä, jota kehittelimme eteenpäin.

Säästetty euro on tienattu euro.

Markkinoinnissa voi säästää paljon. Jotkut yritykset käyttävät markkinointiin 0% liikevaihdosta, jotkut jopa 30% liikevaihdosta. Mikä on oikea määrä? Onko prosentuaalinen tapa oikea tapa määritellä markkinointibudjettia vai kenties euromääräinen? Entä jos kääntäisimmekin mittariksi tavoitteiden toteutumisen.

Säästäväinen yrittäjä ajattelee tavoitteita ja miettii sitten miten pääsee tavoitteisiin pienimmällä eurojen tuhlaamisella.

1. Aseta tavoitteet
2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi
3. Puhu useamman suun avulla, hyödynnä verkostoja
4. Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun
5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi
6. Myy enemmän nykyisille tilaajille


1. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää. Jos et tiedä mitä tavoittelet markkinoinnilla - älä markkinoi koska rahasi menevät taatusti hukkaan. Kun tiedät mitä tavoittelet, muista että tavoitteiden tulee olla
i) mitattavia, niiden tulee olla
ii) saavutettavissa ja jos tavoitteet ovat kaukana, niin on tärkeää määritellä
iii) sopivat etapit, joiden toteutuminen kertoo sinun olevan tavoitteita lähempänä.

2. Muuta kohderyhmäsi tilaajiksi

Jos olet markkinoimassa uutta tuotetta tai palvelua, hanki palvelullesi kokeilijoita, jotka voivat kertoa tuotteestasi eteenpäin. Varsinkin netissä tällaisia varhaisen vaiheen käyttäjiä (Early adopters) voi haalia perustamalla sivuston, jonka kautta halukkaat voivat tilata kutsun beta -käyttäjiksi. Muista ettei kaikille voi antaa beta -kutsua (invitation only) vaan vain tarkkaan valituille, jotka voivat sitten suositella palveluasi eteenpäin.

Voit tavoittaa kohderyhmäsi myös toimittamalla uutiskirjeitä sähköpostilla (newsletter) tai tarjoamalla uutisia RSS -syötteiden avulla. Uutiskirjeiden lähettäminen edellyttää tietenkin, että sinulla on hyvä uutiskirjeen tilaajarekisteri, joka innokkaana odottaa milloin seuraava kirje saapuu. Markkinointirekisterin sijasta ajattele miten voit luoda kohderyhmästäsi yleisöä (build audience).

3. Puhu useamman suun avulla

Suosittelijat ovat tärkeitä. Paras tilanne on silloin kun sinulla on innokasta yleisöä, jotka puhuvat sinusta ja kertovat kavereilleen mitä kaikkea yrityksestäsi saa ostaa. Netissä on keskustelufoorumeita ja sosiaalisia verkostoja joissa ihmiset kertovat tuotteistasi ja palveluistasi toisille. Myös netin ulkopuolella olevat suut ovat tärkeitä suosittelijoita.

Voit myös lisätä sinusta ja palveluistasi puhuvia päitä kanavien avulla. Myyntikanavat (sales channels) voivat olla tuotteittesi tai palveluittesi jälleenmyyjiä, provisiopohjaisia kumppaneita tai strategisia kumppanuuksia.

Tee asiastasi, yrityksestäsi, tuotteistasi tai palvelustasi puheenaihe.

4.Luo tilanteita, joissa asiakkaat törmäävät sinuun

Voit tavoittaa asiakkaasi laittamalla hesarin etusivulle mainoksen tai ostamalla telkkarista spotteja. Nähin menee kuitenkin paljon (liikaa) rahaa ja säästäväinen yrittäjä onkin sissimarkkinoinnin guru joka osaa hyödyntää edullisempia kanavia. Netissä voi luoda asiakkaiden kanssa kohtaamisia kertomalla ja julistamalla asioista omassa blogissa, videoesityksissä, julkaisuissa (white papers) ja sähköisinä kirjoina (eBooks).

Jos yrityksen kohderyhmä on netissä, kannattaa myös olla mukana netissä olevissa sosiaalisissa verkostoissa ja synnyttää näissä mahdollisuuksia kohdata yrityksen tuotteet tai palvelut.


Seminaareissa puhuminen on myös hyvä tapa kohdata yrityksen kohderyhmää. Seminaareja voi järjestää itse tai olla puhujana muiden järjestämissä tilaisuuksissa.

5. Anna jotain ilmaiseksi ja tee lisätilauksen tekeminen helpoksi

Moni tuote on levinnyt netissä siten, että perusversion saa ilmaiseksi (Free, free trial, freemium) ja ilmaisversion käyttäjä voi päivittää tuotteen helposti kevyeen maksulliseen versioon. Tästä hyvänä esimerkkinä on meidän yritykseen vaivihkaa ostettu tuntikirjausjärjestelmä. Meidän it-yrityksessä (W3) eräs tiiminvetäjistä kokeili "toggl" -nimistä tuntikirjausjärjestelmää (ilmaiseksi tietenkin) ja parin kuukauden päästä huomasimme olevamme premium version tilaajia. Itse yritys ei tehnyt meihinpäin mitään kalliita myyntiaktiviteetteja - ei puheluita - ei tapaamisia. Toggl myi meille palvelunsa sivuston kautta ja pienillä houkutuksilla sai meidät käyttämään aina isompaa ja isompaa pakettia.

6. Myy enemmän nykyisille tilaajille.

Kun asiakkaat käyttävät tuotteitasi tai palveluitasi, niin yksi tapa myydä lisää on kasvattaa asiakkuuden pituutta ja asiakasuskollisuutta. Asiakkaalle voi myös tarjota mahdollisuuksia tilata enemmän ja lisätuotteita tai saman tuotteen parempia versioita.

Jokainen euro on ansaittava, eikä yrittäjällä ole muuta tietä kassavirran luomiseen kuin myyminen. Myymistä helpottaa markkinointi ja mitä edullisemmin ja luovemmin markkinointia voi toteuttaa sitä paremmin markkinoinnin tavoitteet saavutetaan yhtä kate-euroa kohden.

Kommentit

  1. The Eight-Wheel Classic - TITIAN Arts
    The titanium metal trim eight-wheel classic 사설 토토 사이트 bicycle is available in six sizes. ventureberg.com/ The https://octcasino.com/ Bicycle Wheel is a classic bicycle made in USA, but https://sol.edu.kg/ there are three variations in

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G