Siirry pääsisältöön

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin.

Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on?


MIKSI?

Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on.

Voit myös miettiä kysymystä toisinpäin: "Mitä maailma menettäisi, jos en perustaisi yritystä?".

 

Firman perustaminen lähtee paljon ennen yrityksen perustamista. Yritystä perustaessa mietitään seuraavia asioita:
  1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?
  2. Kenelle?
  3. Miten?
1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?

Tämä on ehkä laajin kysymys, mutta tärkein. Vastaus määrittelee oikeastaan kokonaisuudessaan yrityksen
a) toimialan
b) bisnesmallin (palvelumyyntiä (€ / h, € / projekti, € / km) vai tuotemyyntiä (€/tuote))

2. Kenelle?

Tähän kysymykseen löytyy parhaimmillaan jo ensimmäiset asiakkaat valmiina. Mutta ne asiakkaat eivät välttämättä ole ainoat ja siksi tämä kysymys onkin tärkeä. Vastaus määrittelee tarkemmin mille kohderyhmälle suunnittelen palveluni tai kenelle markkinoin tuotteeni.

Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi verkkokauppa, niin on ihan eri asia myydä verkkokaupassa tuotteita teineille kuin ikääntyneille. Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi kuljetuspalveluita, niin on ihan eri asia myydä kuljetuspalveluita logistiikkajäteille kuin suoraan yrityksille.

3. Miten?

Tähän vastaaminen paljastaa jotain ajattelustasi, toimintamalleista, prosesseista. Parhaissa tapauksissa yrityksen toimintamallit ja tuottamismallit on luotu juuri kohderyhmää ajatellen.

Ensimmäinen aloittamisen aakkonen on siis yrityksen synnyttäminen, havaitseminen ja määritteleminen merkitykselliseksi. "Miksi" -kysymys on kaikkein tärkein.

Jos W3 Grouppia ei olisi, maailma menettäisi palvelevan softatalon.
Jos Samexia ei olisi, maailma menettäisi erittäin loistavan vientitullausohjelmistopalvelutalon.
Jos Suomikauppaa ei olisi, ulkomailla asuvat suomalaiset menettäisivät ihanan kaupan, josta voi ostaa kaikkea suomalaista.

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritytystä ei olisi.

Kommentit

  1. Hei. Hyvä kirjoitus! Hyvin kiteytetty kaikki yrityksen aloittamisen peruskysymykset. Varmasti apua monelle. Isekin olen miettinyt joskus oman yrityksen perustamista ja varsinkin sitä suoritanko itse kaikki ns. paperihommat yms vai palkkaanko jonkun tekemään ne puolestani.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa palkata joku kirjanpitäjä. Oikeasti ei maksa paljoa ja maksaa kyllä ittensä takaisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Tieke inspiroi kestävään kehitykseen

Tieken aamiaisseminaarissa oli viimeksi aiheena kestävä kehitys. Alustajina olivat mm. Jyrki J. J. Kasvi joka puhui esteettömyydestä . Seminaarissa keskusteltiin sivustojen ja palveluiden näkymisestä eri päätelaitteilla ja EU:n esteettömyys (accessibility) suosituksesta . Tämä muistutti minua yhdestä tärkeästä asiasta netin kehittämisestä: Ikinä suunnitellessasi et voi tietää minkä kokoisella ruudulla ja laitteella käyttäjä sivuillesi tulee. Ihmiset käyttävät sivustoja tietokoneen web –selaimella, miniläppäreillä, tableteilla ja kännyköillä tai nykyaikaisemmin älypuhelimilla. Tästä innostuneena kirjoitin W3:n blogi in aiheesta lisää ajatuksia. Kokeile itse yrityksesi sivuja eri päätelaitteilla, jotta tiedät miten asiakkaat kokevat verkkosivujesi toimivuuden. Kokeile myös hakukoneella "yrityksesinimi yhteystiedot" ja katso minkä näköisenä näyt hakukoneen käyttäjille. Asiakkaalle on annettava oikeus löytää asiat etsimällään tavalla ja avustettava haussa. Ilkka O.

Joy at work, Happy Entrepreneurs day

National Entrepreneurs day 5.9 You can Enjoy your work! Happy entrepreneurs day. Happy entrepreneurs day. This day is kind of a labor day, but today we enjoy about all thing that are good and great at our work. If we focus on one day thanking what good things we have, we don't have time to complain about small things. There is Thank God It's Monday -group on Facebook. The idea is to remember every monday that we are doing important work and that's why we should be happy to have thing called workweek when we join together at work and we do important things together. If all people would stop working all around the world, government goes to bankruptcy and the system collapses. Yes most of the people go to work everyday. We are there 1760 hours every year and that's why we should enjoy it and yes we can. We have a lot of nice things at our work why we go there. We have: Great People to work with Great Customers who with we can spend our good times G