Siirry pääsisältöön

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin.

Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on?


MIKSI?

Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on.

Voit myös miettiä kysymystä toisinpäin: "Mitä maailma menettäisi, jos en perustaisi yritystä?".

 

Firman perustaminen lähtee paljon ennen yrityksen perustamista. Yritystä perustaessa mietitään seuraavia asioita:
  1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?
  2. Kenelle?
  3. Miten?
1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?

Tämä on ehkä laajin kysymys, mutta tärkein. Vastaus määrittelee oikeastaan kokonaisuudessaan yrityksen
a) toimialan
b) bisnesmallin (palvelumyyntiä (€ / h, € / projekti, € / km) vai tuotemyyntiä (€/tuote))

2. Kenelle?

Tähän kysymykseen löytyy parhaimmillaan jo ensimmäiset asiakkaat valmiina. Mutta ne asiakkaat eivät välttämättä ole ainoat ja siksi tämä kysymys onkin tärkeä. Vastaus määrittelee tarkemmin mille kohderyhmälle suunnittelen palveluni tai kenelle markkinoin tuotteeni.

Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi verkkokauppa, niin on ihan eri asia myydä verkkokaupassa tuotteita teineille kuin ikääntyneille. Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi kuljetuspalveluita, niin on ihan eri asia myydä kuljetuspalveluita logistiikkajäteille kuin suoraan yrityksille.

3. Miten?

Tähän vastaaminen paljastaa jotain ajattelustasi, toimintamalleista, prosesseista. Parhaissa tapauksissa yrityksen toimintamallit ja tuottamismallit on luotu juuri kohderyhmää ajatellen.

Ensimmäinen aloittamisen aakkonen on siis yrityksen synnyttäminen, havaitseminen ja määritteleminen merkitykselliseksi. "Miksi" -kysymys on kaikkein tärkein.

Jos W3 Grouppia ei olisi, maailma menettäisi palvelevan softatalon.
Jos Samexia ei olisi, maailma menettäisi erittäin loistavan vientitullausohjelmistopalvelutalon.
Jos Suomikauppaa ei olisi, ulkomailla asuvat suomalaiset menettäisivät ihanan kaupan, josta voi ostaa kaikkea suomalaista.

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritytystä ei olisi.

Kommentit

  1. Hei. Hyvä kirjoitus! Hyvin kiteytetty kaikki yrityksen aloittamisen peruskysymykset. Varmasti apua monelle. Isekin olen miettinyt joskus oman yrityksen perustamista ja varsinkin sitä suoritanko itse kaikki ns. paperihommat yms vai palkkaanko jonkun tekemään ne puolestani.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa palkata joku kirjanpitäjä. Oikeasti ei maksa paljoa ja maksaa kyllä ittensä takaisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

One can know victory and yet not achieve it

Lueskelin lentokoneessa Sun Tzu - The Art of War -kirjaa. Vaikka ajatukset on kirjoitettu sotastrategioista ja ihmisten johtamisesta, niin kirja toimii hyvin oppaana kiinalaiseen ajatteluun ja johtamiseen. Kirjasta bongasin viisauksia, joista tähän blogikirjoitukseen poimin muutamia. Käännän näistä osan suomeksi ja osan kirjoitan hieman uudestaan suomeksi. Kirjasta on olemassa suomenkielinenkin versio jos haluaa lukea aiheesta lisää suomeksi. (Lukijalle: Jätän alkuperäisen englanninkäännöksen viereen, niin voit lukea miten alkuperäinen käännös meni. Tekstithän on alunperin kiinaksi ja puhuttuna, joten englanninkielinenkin käännös voi olla hieman alkuperäisestä poikkeava.) Miten paljon paremmin asiat olisiva, jos nykyajan sodassa ymmärrettäisiin että: Väkivalta on vain yksi osa sotaa, eikä edes mitenkään toivottava osa. Violence is only one part of warfare and not even the preferred part. - Master Sun Voi tietää miten voitetaan, muttei se tarkoita vielä sitä, että

Zervant laskutusohjelma kokemuksia

Multa on tässä yrittäjäuran aikana kyselty monta kertaa mitä laskutusohjelmaa pitäisi käyttää? Mikä olisi hyvä kirjanpitotoimisto? Silloin tällöin törmään hyviin ohjelmiin ja vanhalla it-tuki -taustastani johtuen testailen näitä mielelläni. Sain laskutusohjelma Zervant laskutusohjelma n koekäytöön ja sehän vaikutti ihan näppärältä. Moni yrittäjä tekee töitä tuntilaskutuksella ja usein itsellänikin kävi niin, että tunteja unohtui laskuttaa. Nykyään on kätevää kun voi suoraan nettilaskutusohjelmaan kirjata tunnit. Testailin ja huomasin, että Zervantissa on tuntien kirjaus yllättävän helppoa ja tarvittaessa tunteihin voi lisätä myös laskutettavat kilometrit. Tuntikirjanpidosta suoraan laskutukseen Mikään firma ei elä ilman laskutusta. Tuntien naputtelu tuntikirjauksista laskutusohjelmaan on mitä tylsintä hommaa. Onneksi Zervantista sai myös ihan perustyylikkään tuntiraportin ja näistä pystyy tekemään suoraan laskun ilman, että tietoja tarvitsee erikseen uudestaan syöttää.