Siirry pääsisältöön

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin.

Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on?


MIKSI?

Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on.

Voit myös miettiä kysymystä toisinpäin: "Mitä maailma menettäisi, jos en perustaisi yritystä?".

 

Firman perustaminen lähtee paljon ennen yrityksen perustamista. Yritystä perustaessa mietitään seuraavia asioita:
  1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?
  2. Kenelle?
  3. Miten?
1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?

Tämä on ehkä laajin kysymys, mutta tärkein. Vastaus määrittelee oikeastaan kokonaisuudessaan yrityksen
a) toimialan
b) bisnesmallin (palvelumyyntiä (€ / h, € / projekti, € / km) vai tuotemyyntiä (€/tuote))

2. Kenelle?

Tähän kysymykseen löytyy parhaimmillaan jo ensimmäiset asiakkaat valmiina. Mutta ne asiakkaat eivät välttämättä ole ainoat ja siksi tämä kysymys onkin tärkeä. Vastaus määrittelee tarkemmin mille kohderyhmälle suunnittelen palveluni tai kenelle markkinoin tuotteeni.

Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi verkkokauppa, niin on ihan eri asia myydä verkkokaupassa tuotteita teineille kuin ikääntyneille. Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi kuljetuspalveluita, niin on ihan eri asia myydä kuljetuspalveluita logistiikkajäteille kuin suoraan yrityksille.

3. Miten?

Tähän vastaaminen paljastaa jotain ajattelustasi, toimintamalleista, prosesseista. Parhaissa tapauksissa yrityksen toimintamallit ja tuottamismallit on luotu juuri kohderyhmää ajatellen.

Ensimmäinen aloittamisen aakkonen on siis yrityksen synnyttäminen, havaitseminen ja määritteleminen merkitykselliseksi. "Miksi" -kysymys on kaikkein tärkein.

Jos W3 Grouppia ei olisi, maailma menettäisi palvelevan softatalon.
Jos Samexia ei olisi, maailma menettäisi erittäin loistavan vientitullausohjelmistopalvelutalon.
Jos Suomikauppaa ei olisi, ulkomailla asuvat suomalaiset menettäisivät ihanan kaupan, josta voi ostaa kaikkea suomalaista.

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritytystä ei olisi.

Kommentit

  1. Hei. Hyvä kirjoitus! Hyvin kiteytetty kaikki yrityksen aloittamisen peruskysymykset. Varmasti apua monelle. Isekin olen miettinyt joskus oman yrityksen perustamista ja varsinkin sitä suoritanko itse kaikki ns. paperihommat yms vai palkkaanko jonkun tekemään ne puolestani.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa palkata joku kirjanpitäjä. Oikeasti ei maksa paljoa ja maksaa kyllä ittensä takaisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt.


Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää
ennen kuin aloitit yrittäjänä?


Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana. Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava. Lähettelin a4:lle printtaamiani
mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä ja opetella itse.

Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella
ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään.
Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni:
oman palkan tienaaminen.

Kun on päässyt tavoitteeseen, voi asettaa …

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti

5 juttua miten saat pikkujouluista enemmän irti Meillä oli eilen pikkujoulut ja oli sen verran tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, että koin syytä jakaa teille rakkaat blogini lukijat vähän siitä strategiasta, miten minä suhtaudun pikkujouluihin.
1. Älä kangistu kaavoihin - suhtaudu uusiin juttuihin avoimin mielin
Meillä oli eilen firman (www.w3.fi, www.deitti.net, www.city.fi, www.suomikauppa.fi) pikkujoulut. Teemana oli "Tapaus tuntematon". Meille ei kerrottu etukäteen minne olemme menossa, mitä tulemme tekemään. Oli vain lista asioista, joita pitää ottaa mukaan.

Jouduimme jokainen siis jo ennen pikkujouluja valitsemaan: Olenko minä valmis kohtaamaan elämässäni asioita, joihin en voi vaikuttaa. Olenko minä valmis ottamaan elämän vastaan sellaisena kuin se tulee? Olenko valmis kohtaamaan pikkujouluillan avoimin mielin ja valmiina sellaiseen mitä en tiedä etukäteen?

Meille ihmiselle tämä tuntemattoman kohtaaminen on usein asia, joka saa meidät pysymään mieluummin tutussa ja tu…

Menestyvä yrittäjä tietää mitä haluaa

Tavoitteellisuus

Yksi yrittäjän menestymisen avaimista on tavoitteellisuus. Kun laiva on lähdössä, se pääsee varmimmin perille, kun tietää mihin satamaan on pyrkimässä.

Tuulen mukanaseilaaja

Olen yrittäjäurani aikana nähnyt monia yrittäjiä, jotka rutiininomaisesti tekevät päivittäin työnsä ilman tavoitteita. Jos eteen tulevia mahdollisuuksia on vähän, on tartuttava kaikkiin kiinni, jolloin tilanne on tuulen mukana seilaamista. Tällaisessa on se ongelma, että on hankalaa keskittyä mihinkään. Tämä sopii joillekin elinkeinonharjoittajille, mutta en usko, että tuulen mukana seilaamisesta syntyy kovin paljoa muita kuin yrittäjää itseään hyödyttäviä menestystarinoita. Moni näistä yrittäjistä työskentelee jopa alle normaalin palkan eikä edes uskalla myöntää tätä tosiasiaa itselleen. Ei elinkeinonharjoittamisessa mitään vikaa ole mutta itsensä huijaamisessa on. Positiivisena poikkeuksena on lifestyle yrittäjyys.

Lifestyle -yrittäjyys: oman unelmansa mukanaseilaaja

Eräs yrittäjäkollegani nauttii…