Siirry pääsisältöön

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritystä ei olisi

Eräs kaverini kertoi innostuneena perustaneensa yrityksen ja hän kysyi minulta onko suositella jotain tilitoimistoa. Kerroin käyttäväni useampaakin tilitoimistoa ja suosittelin hänen etsivän sellaisen tilitoimiston, joka on lähellä ja jolta voi kysyä esimerkiksi rahoitusasioissa, palkkaamisasioissa ja veroilmoitusasioissa. Kaverini kertoi, että y-tunnus on pian tulossa ja että Finnveralta on lainapäätökset tulossa. Kaiken lisäksi ensimmäiset asiakkaatkin on jo olemassa ja tuotantovälineet hankinnassa. Tässä vaiheessa pysähdyin.

Miten näin pitkälle firman tulevaisuutta voi miettiä, vaikkei firmaa ole vielä edes olemassa? Miksi ihminen ylipäätänsä perustaa yrityksen. Miksi? Mitä merkitystä yrityksellä on? Mitä merkitystä kaverini firmalla on?


MIKSI?

Yrityksen tärkein kysymys on "Miksi olemme olemassa?". Yrityksellä täytyy olla olemassaolon tarkoitus. Mitä merkityksellisempi yrityksen olemassaolon tarkoitus on, sitä merkityksellisempi yritys on.

Voit myös miettiä kysymystä toisinpäin: "Mitä maailma menettäisi, jos en perustaisi yritystä?".

 

Firman perustaminen lähtee paljon ennen yrityksen perustamista. Yritystä perustaessa mietitään seuraavia asioita:
  1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?
  2. Kenelle?
  3. Miten?
1. Mitä ajattelin alkaa tekemään?

Tämä on ehkä laajin kysymys, mutta tärkein. Vastaus määrittelee oikeastaan kokonaisuudessaan yrityksen
a) toimialan
b) bisnesmallin (palvelumyyntiä (€ / h, € / projekti, € / km) vai tuotemyyntiä (€/tuote))

2. Kenelle?

Tähän kysymykseen löytyy parhaimmillaan jo ensimmäiset asiakkaat valmiina. Mutta ne asiakkaat eivät välttämättä ole ainoat ja siksi tämä kysymys onkin tärkeä. Vastaus määrittelee tarkemmin mille kohderyhmälle suunnittelen palveluni tai kenelle markkinoin tuotteeni.

Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi verkkokauppa, niin on ihan eri asia myydä verkkokaupassa tuotteita teineille kuin ikääntyneille. Jos "mitä" -kysymyksen vastaus olisi kuljetuspalveluita, niin on ihan eri asia myydä kuljetuspalveluita logistiikkajäteille kuin suoraan yrityksille.

3. Miten?

Tähän vastaaminen paljastaa jotain ajattelustasi, toimintamalleista, prosesseista. Parhaissa tapauksissa yrityksen toimintamallit ja tuottamismallit on luotu juuri kohderyhmää ajatellen.

Ensimmäinen aloittamisen aakkonen on siis yrityksen synnyttäminen, havaitseminen ja määritteleminen merkitykselliseksi. "Miksi" -kysymys on kaikkein tärkein.

Jos W3 Grouppia ei olisi, maailma menettäisi palvelevan softatalon.
Jos Samexia ei olisi, maailma menettäisi erittäin loistavan vientitullausohjelmistopalvelutalon.
Jos Suomikauppaa ei olisi, ulkomailla asuvat suomalaiset menettäisivät ihanan kaupan, josta voi ostaa kaikkea suomalaista.

Maailma menettäisi paljon, jos menestyvän yrittäjän yritytystä ei olisi.

Kommentit

  1. Hei. Hyvä kirjoitus! Hyvin kiteytetty kaikki yrityksen aloittamisen peruskysymykset. Varmasti apua monelle. Isekin olen miettinyt joskus oman yrityksen perustamista ja varsinkin sitä suoritanko itse kaikki ns. paperihommat yms vai palkkaanko jonkun tekemään ne puolestani.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa palkata joku kirjanpitäjä. Oikeasti ei maksa paljoa ja maksaa kyllä ittensä takaisin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle

20 vuotta yrittäjyyttä takana. Mitä olen oppinut? Tässä konkariyrittäjän vinkit aloittavalle pk-yrittäjälle haastattelusarja. Minua haastateltiin yrittäjäjulkaisuun. Tässä kysymykset ja vastaukset. Julkaisen ne lyhentämättömänä iloksesi. Toivottavasti niistä on rohkaisua elämääsi ja saat inspiraatiota ja menestyt. Mitä olet oppinut yrittämisestä sellaista, mitä olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit yrittäjänä? Olen ollut nyt 20 vuotta yrittäjänä. Aloitin 17 vuotiaana.  Aloittamisesta on pitkä aika. Aluksi piti opetella  kaikki firman markkinoinnista lähtien. Piti yrittää olla vakuuttava.  Lähettelin a4:lle printtaamiani mainoksia yritysten pomoille ja soittelin perään. Kaikki piti tehdä  ja opetella itse. Uran aikana olen huomannut, että vaikkei jotain osaa, niin aina sen voi opetella ja jos jotain asiaa ei tiedä, niin aina voi kysyä. Kysyminen ei maksa mitään. Kannattaa myös asettaa tavoitteita. Aluksi tavoite voi olla pieni: oman palkan tienaaminen. Kun on päässyt

Jos saisit yhden ylimääräisen päivän mitä tekisit?

Tänään on karkauspäivä. Vähän niinkuin ylimääräinen päivä. Tänään on hyvä kysyä itseltä, mitä tekisin jos saisin yhden ylimääräisen päivän. Elämme joka päivä oravanpyörässä ja unelmoimme ylimääräisestä päivästä jolloin voisimme tehdä mitä vaan. Joku jopa nauttii oravanpyörässä olosta niin paljon, että haluaisi säästää vapaapäivän pahan päivän varalle. Mitä sitten tekisimme? Kysyin facebookista kavereiltani. Joku haluaisi pois töistä. Yksi haluaisi nauttia ulkona olosta ja lähteä pitkälle kävelylle. Kolmas haluaisi nukkua pitkään. Myös ystävien seurasta nauttimista voi tehdä ylimääräisenä vapaapäivänä. Päivä on kovin lyhyt aika toteuttaa suunnitelmallista ajankäyttöä. Tein alkuvuodesta itselleni viikko-ohjelman, mutta jos sen muuttaisi päivä-ohjelmaksi, niin siitä saisin itselleni tämän päivän tavoitteet. Oma viikko-ohjelmani oli siis aikaisemmasta ajanhallintaan liittyvästä bloggauksestani: Nukkuminen 7h Nukuin 7,5h. Hups pitkäks meni. Työ: keskimäärin 5,7h per päivä

Työstä voi nauttia! Hyvää yrittäjänpäivää!

Yrittäjän päivä 5.9 Sinäkin voit nauttia työstäsi! Hyvää yrittäjän päivää. Hyvää yrittäjän päivää. Tämä on vähän niinkuin yrittäjien vappu, mutta tänään nautitaan työn tekemisestä ja kaikesta hyvästä ja mahtavasta mitä työn tekeminen antaa meille. Kun me keskitymme nauttimaan siitä mitä hyvää meillä on, emme ehdi valittamaan pikkujutuista. Facebookissa on Thank God It's Monday -ryhmä. Ryhmän idea on muistuttaa joka maanantai, että työn tekeminen on tärkeää ja että meidän tulisi olla iloisia siitä että on sellainen asia kuin työviikko. Työviikkohan tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan ihmiset kokoontuvat yhteen ja tekevät tärkeitä asioita tämän maailman pyörittämiseksi. Jos kukaan ei tekisi töitä missään päin maailmaa, niin valtion kassa kuihtuisi ja maailma ajautuisi kaaokseen. Työn tekeminen yhdessä on tärkeää. Kyllä joo suurin osa ihmisistä menee töihin joka arkipäivä. Olemme töissä 1760 tuntia joka vuosi ja siksi meidän kannattaa nauttia siitä mitä meillä o